Tunturisuden sivut
Tavi, koiras. - Kuva Copyright © akhanhk - All Rights Reserved.

Tavi (Anas crecca)

Tavi on pienikokoinen sorsalintu, sorsistamme pienin ja sen heimo on sorsat (Anatidae). Tavilla on pituutta 35 - 40 cm.

Tavi
Tavi

Kuvat Copyright © Thomas Landgren - Creative Commons.

Juhlapukuisella koiraalla on tumman punaruskea pää, siinä leveä vihreä alue silmän ympärillä. Rinta on ruskeapilkkuinen ja ruumis on harmaa. Alaperän sivut ovat kermankeltaiset, reunoiltaan mustat. Juhlapuku pysyy koirastavilla marraskuusta kesäkuuhun. Sen jälkeen se käy läpi sulkasadon, jonka jälkeen se muuttuu väreiltään melkein naaraan kaltaiseksi.

Molemmilla sukupuolilla on vihreä, valkoreunuksinen siipipeili. Naaras muistuttaa muita puolisukeltajasorsia, mutta on tunnistettavissa vähäisestä koostaan.

Tavi

Kuva Copyright © Thomas Landgren - Creative Commons.

Ääni

Koiraan kirkas, puhtaan heleä vihellys "krik" kuuluu keväällä alituiseen sieltä, missä tavit oleskelevat. Naaraan ääni on sinisorsanaaraan ääntä hennompi, korkeampi ja nenäsointisempi rääpätys.

Pesintä

Tavin pesä on usein metsässä, kaukanakin lähimmästä lammikosta tai purosta, mutta se voi sijaita myös lähellä rantaa tai jopa luhtaniityllä. Enimmäkseen se on kätketty näreen, pensaikon tai varvikon suojaan, väliin vain heinikkoon mättään tai kiven kupeeseen.

Tavinaaras munii mustanharmaiden, valkopilkkuisten untuvien koristamaan pesäänsä 7 - 10 munaa. Maamme eteläisimmissä osissa naaras aloittaa runsaan kolmen viikon haudontansa jo toukokuun alkupuolella. Tässä vaiheessa koiras jättää yleensä naaraan yksin ja siirtyy johonkin suojaiseen paikkaan lähivesille sulkimaan. Sulkasatoaikaa kestää koiraalla kolmisen viikkoa ja tällöin se on lentokyvytön ja alttiina saalistajille.

Tavi

Levinneisyys

Suomessa tavia tavataan koko maassa aina pohjoisinta Lappia myöten. Tavin pesimäkanta meillä on noin 150 000 – 250 000 paria.

Esiintyminen ja muutto

Taveja tavataan runsaana koko maassa. Tyypillisimmillään tavi elää ja pesii pienten metsälammikoiden tuntumassa, karuilla salomailla. Taveja esiintyy silti kaikilla sisävesillä, myös tunturilammilla ja merenlahdilla.

Muuttoaikoina taveja näkee pareittain ja pikkuparvina rannikoilla, mutta myös kaikentyyppisillä järvillä. Suuria parvia kerääntyy ravinteikkaille lintujärville. Syysmuuttokausi on varsin pitkä. Pääosa Suomen taveista muuttaa etelään jo elokuussa. Etelärannikolla näkyy taveja säännöllisesti vielä marraskuun lopulla, joskus joulukuussakin. Suomen tavit talvehtivat Länsi- ja Lounais-Euroopassa - Hollannissa ja Brittein saarilla - sekä Pohjois-Afrikassa. Joitakin yksilöitä talvehtii Suomessakin maan eteläosissa.

Tavit muuttavat öisin. Ensimmäiset tavit saapuvat etelärannikollemme huhtikuun alkupuolella. Tavin päämuutto keväällä tapahtuu huhtikuun lopulla. Silloin tavien saapumisen havaitsee helposti koiraiden kuuluvasta äänestä, josta myöskin linnun ruotsinkielinen nimi kricka tulee.

Tavi

Kuva Copyright © Thomas Landgren - Creative Commons.

Lähteet
*Linnut laulavat - Pekka J. Nikander ja Juhani Lokki - Otava
*Kotimaan luonto - WSOY
*Lars Jonsson: Linnut luonnossa - Tunturit ja havumetsä
*Antti Halkka - Jani Kaaro - Juha Valste - Seppo Vuokko: Suuri suomalainen luonto-opas
*Carl-Fredrik Lundevall: Suomen linnut - WSOY
*BirdLife Suomi
*Suuri suomalainen luonto-opas - Linnut Antti Halkka - Suuri Suomalainen Kirjakerho 2004
*Nicolai, Singer, Wothe: Linnut - Tammi
*Aho, Lähteenmäki: Talvilintujen ruokinta - Kirjayhtymä
*Hario, Lehikoinen, Pyhälä, Pynnönen-Oudman, Toiviainen: Suomen muuttolinnut - WSOY
*Hildén, Tiainen, Valjakka: Muuttolinnut - Kirjayhtymä
*Tapio Solonen: Suomen linnusto - Lintutieto
*Juhani Lokki, Jörgen Palmgren: Suomen ja Pohjolan linnut - WSOY
*Koko maailman linnut - Helsinki Media
*Koko perheen luonto-opas - Gummerus
*Lars Imby: Suomen linnut - Gummerus
*Jim Flegg: Eurooppalainen lintukirja - Karisto
*Taiteilijaveljekset von Wright - Suomen kauneimmat lintumaalaukset - Valitut Palat
Tavi

Tavi, koiras. - Kuva Copyright © Roland Botterman - All Rights Reserved.
Linnut