Metsähanhi
Kesyhanhi. - Kuva yllä Copyright © @wirestock - Creative Commons.

Alaheimo hanhet

Lahkossa sorsalinnut (Anseriformes) on heimo sorsat (Anatidae). Sorsien heimossa puolestaan on alaheimo hanhet (Anserinae). Hanhien alaheimoon kuuluvat varsinaiset hanhet ja joutsenet.

Hanhista on kesytetty siipikarjatalouden tarpeisiin kesyhanhi.

Kesyhanhi

Kesyhanhi ja kesy hanhi

Kesyhanhi on ihmisen kotieläimekseen kesyttämä hanhi, jota käytetään kanan lailla siipikarjana. Siipikarjalla tarkoitetaan lintulajeja, joita hoidetaan munien, lihan ja höyhenten saamista tai jotakin muuta hyödyllistä tarkoitusta varten. Siipikarjaan luetaan mm. ankat, hanhet, kanat, kalkkunat, viiriäiset, helmikanat, fasaanit, sorsat, kirjekyyhkyt ja strutsit.

Hanhi on helppo kesyttää keräämällä villihanhien munia sillä nuoret hanhenpoikaset leimaantuvat ihmiseen ja tällöin ne pysyvät kesyinä läpi elämän. Tällaisella kesyhanhella voi olla painoa 10 kg. Paino näkyy erityisesti kesyhanhen takapäässä, jonne kertyy paljon rasvaa. Näin painavana ja peräpainoisena kesyhanhi ei tietenkään kykene enää lentämään.

Hanhesta saadaan myyntiin hanhenrasvaa ja lihaa paloina, mutta myös kokonaisia hanhia syödään Martinpäivän ja joulun aikaan.

Hanhista saadaan myös untuvia ja höyheniä, joista valmistetaan tyynyjä ja peittoja.

Hanhifaktoja

Hanhen ruhopaino teurastettuna ja luineen on noin 4,5 kg.

Hanhen muninta-aika on vain keväällä ja vuoden munatuotanto on 30 - 50 munaa.

Munat voivat mennä haudontaan, mutta niitä voidaan käyttää myös vaikkapa leivonnassa, ihan kuten kananmuniakin.

Hanhen virallinen nimi on kesyhanhi, mutta yleensä puhutaan vain hanhesta.

Hanhet ovat pitkällisen jalostuksen tuotteita, jalostuksella voidaan hakea mm. kokoa, hyvää munintaa ja valkoista väriä.

Faktat tarjoili Suomen ainoa, päätoimisesti hanhia kasvattava tila Hauhalan Hanhifarmi Hauhalan Hanhifarmi.


Hanhi

Hanhen väri on opittu aapisesta; Aapinen, eli Puhekirjoitus-oppi, vuosi 1871.

Hanhista on jalostettu eri puolilla maailmaa lukuisia erilaisia rotuja, joita ovat mm. Suomessakin kasvatetut valkoinen italianhanhi, emdeninhanhi ja toulousenhanhi - sekä tanskanhanhi, flaaminhanhi, baskinhanhi, pommerinhanhi, unkarinhanhi ja venetsianhanhi. Yksinomaan Kiinasta löytyy kymmeniä hanhirotuja. Yhteensä hanhirotuja tunnetaan 182.

Opetustaulu: sorsia, hanhia, ankkoja

Vanha kansakoulun opetustaulu: sorsia, hanhia, ankkoja. - Kuva Copyright © Nurmeksen museo - Creative Commons.

Hanhia pidetään kesäpihoilla myös ikään kuin lemmikkieläiminäkin, onhan se ruohonsyöjänä tällä tavalla pidettynä varsin helppohoitoinen. Hanhi voi olla kuitenkin äänekäs ja hyökkäileväkin, joten sitä ei suositella heille, jotka eivät tunne hanhien maailmaa.

Kesyhanhea ei tule sekoittaa kesyyntyneeseen villihanheen eli kesyyn hanheen. Kesy hanhi on sellainen pullasorsan lailla puisto-oloissa kesyyntynyt villi hanhi, joka nautiskelee ihmisen tarjoamaa ruokaa, eikä paljonkaan ihmistä pelkää.

Hanhi

Kuva Copyright © brgfx - Creative Commons.

Domestikaatio

Ihminen on jo tuhansien vuosien ajan kasvattanut eri lintulajeja, joista lihaa, munia ja muita tuotteita on saanut helpommin, kuin luonnosta metsästyksellä ja keräilyllä. Tuotantolinnuiksi ovat parhaiten sopineet lintulajit, jotka tottuvat ihmisen läheisyyteen ja joita on ollut helppo jalostaa. Tärkeimpiä tuotantolintuja ovat kana, kalkkuna, kesykyyhky ja sorsalinnut. Kotieläinten jalostusprosessia siihen liittyvine muutoksineen kutsutaan domestikaatioksi.


Kesyhanhi

Hanhisadut

Hanhista on kirjoitettu paljon satuja ja tarinoita. Jo antiikin kreikkalainen, eläinsatujen sepittäjä Aisopos kertoi aikoinaan kultamunia munivasta hanhesta. Omat hanhitarinansa ovat esittäneet myös Grimmin veljekset ja ruotsalainen Selma Lagerlöf, jonka satukirjan päähenkilö on hanhien mukana ympäri Ruotsia kulkeva pikkupoika Nils Holgersson eli Peukaloinen.

Kesyhanhi

Kyhmyhanhi (Anser cygnoides domesticus). Kyhmyhanhi on uhanalaisesta joutsenhanhesta (Anser cygnoid) domestikoitu kesyhanhi. Kyhmyhanhi on huomattavasti kookkaampi, kuin kantalajinsa ja sen nokan juuressa otsassa on suurikokoinen kyhmy, joka ei ehkä ainakaan kaunista sitä. - Kuva Copyright © Heather Paul - Creative Commons.

Kesyhanhi

Vanha kansakoulun opetustaulu: hanhi, ankkoja ja ankanpoikasia. - Kuva Copyright Nurmeksen museo - Creative Commons.

Kesyhanhen historiaa

Kesyhanhi kuuluu sorsalintuihin. Sorsalinnut ovat olleet suosittua siipikarjaa eri puolilla maailmaa. Kesyhanhi on yleinen ja laajalle levinnyt kotieläin, mutta sen tarkempi kesytyshistoria on edelleen hämärän peitossa.

Vuonna 2022 uutisoitiin, että japanilais-kiinalainen tutkijaryhmä oli löytänyt Itä-Kiinasta Ningbon kaupungin lähettyviltä noin 7 000 vuoden ikäisiä todisteita hanhien kesyttämisestä. Tarkalleen ottaen sieltä löytyi 232 muinaista hanhenluuta. Jos, kuten tutkijat olettavat, nämä luut ovat kuuluneet kesytetyille hanhille, voi hyvinkin olla, että kyseessä ovat vanhimmat tunnetut kesytetyt linnut. Tällöin olisi niin, että hanhi on kesytetty jo ennen kanaa. Myös jo Egyptin vanhassa valtakunnassa, joka päättyi n. 2300 eaa, kasvatettiin kesyjä afrikanhanhia.

Sinisorsa ja kiinalainen joutsenhanhi ovat ilmeisesti vanhimmat, kesytetyt sorsalintulajit. Joutsenhanhi on kiinalaisten kesyhanhikantojen kantamuoto, kun taas eurooppalaiset kesyhanhet polveutuvat merihanhesta.

Esimerkiksi antiikin kreikkalaisilla ja roomalaisilla oli runsaasti kesyjä sorsia ja hanhia. Maukkaan lihan vuoksi arvostettuja kesyhanhia pidettiin Suomenkin kartanoissa jo keskiajalla.

Kesyhanhen luiden muinais-DNA:n avulla suoritettujen tutkimusten mukaan on selvinnyt, että nykyisen kaltaisia kesyhanhia on ollut jo sydänkeskiajalta eli 1000-luvulta lähtien.


Pyhä Martti

Pyhä Martti, joka ei kokemustensa vuoksi pitänyt ainakaan kaakattavista hanhista.

Martinpäivän hanhiherkut

Martinpäivää vietetään 10. tai 11. marraskuuta pyhimys Pyhän Martin kunniaksi. Protestanttisessa ja erityisesti luterilaisessa maailmassa Martinpäivän vietto yhdistyy uskonpuhdistaja Martti Lutherin kunnioittamiseen. Martinpäivän, kuten monen muunkin juhlapäivän vietolla on juurensa esikristillisessä ajassa.

Martinpäivään kuuluvat lyhtykulkue tai Martinpäivän tulet eli esimerkiksi kokot, hanhen syönti ja eri leivonnaiset kuten Martinpäivän sarvet, piippusuiset pullaukot ja rinkilät.

Hanhea Martinpäivänä syödään siksi, että hurskas munkki, Pyhä Martti, joka oli mm. taitava parantamaan sairaita, tuli kerran valituksi hyveidensä ansiosta Toursin piispaksi. Martti oli luonteeltaan hyvin vaatimaton ihminen ja koki, että ei hän nyt sentään ole ansainnut piispallista arvoa ja pakeni siksi hätäpäissään ja piiloutui kohdalle osuneeseen hanhitarhaan. Sielläpäs silloin hanhet aloittivat vallan hirvittävän mekkalan ja kaakatuksen. Näin Martin piilopaikka paljastui. Tätäkös Martti ei koskaan antanut hanhille anteeksi, ja sen jälkeen aina Martinpäivänä on syöty hanhea.


Hanhi

Joutsenen ja hanhen kaulojen pituuseroja on opittu aapisesta; Aapinen, eli Puhekirjoitus-oppi, vuosi 1871.

"Kanat ja hanhet ovat meille hyödylliset muniensa tähden. Niistä saadaan vielä hyvää paistia." - Lasten lukukirja: oppikirja kouluja ja kotia varten/toimittanut Alli Nissinen - WSOY 1899.

Joutsen ja hanhi

“Mistä, kusta hanhoseni,
Hanhoseni valkia?”
“Rantaselta, rantaselta,
Joutseneni ylpiä!”
“Mitä sieltä tekemästä,
Hanhoseni valkia?”
“Poikiani pesemästä,
Joutseneni ylpiä!”
“Pesitkö minunki poiat,
Hanhoseni valkia?”
“Olit sie itseki siellä,
Joutseneni ylpiä!”
“Niin et pessyt poikiani,
Hanhoseni valkia?”
“Enmä pessyt poikiasi,
Joutseneni ylpiä!”
“Mie sinun merehen upotan,
Hanhoseni valkia!”
“Kyllä siipeni kannattavat,
Joutseneni ylpiä!”
“Mie sinun tulessa poltan,
Hanhoseni valkia!”
“Kyllä mä sammutan tulesi,
Joutseneni ylpiä!”
“Mie sinun hirtän hirsipuuhun,
Hanhoseni valkia!”
“Kyllä mun kynteni katkasevi,
Joutseneni ylpiä!”
“Mie sinun portista pujotan,
Hanhoseni valkia!”
“Jo olen siitä ennen käynyt,
Joutseneni ylpiä!”

Lähteet

*Oulun yliopisto, Johanna Honka: Eurooppalaisen kesy- ja villihanhen evoluutio- ja luonnonsuojelugenetiikka
*Tekniikan Maailma: Kesyttivätkö ihmiset hanhet jo ennen kanoja? – Tutkijat löysivät merkkejä 7 000 vuotta vanhoista kesytetyistä hanhista
*Maaseudun Tulevaisuus: Muinais-DNA:sta löytyi tietoa kesyhanhen genetiikasta
*Uusi suuri eläinkirja - WSOY
*Hauhalan hanhifarmi
*Maailman luonto, Eläimet: Linnut - Weilin+Göös
*Luonnossa: Linnut - Weilin+Göös
*Wikipedia
*Iso Tietosanakirja - WSOY
*Otavan Iso Fokus - Tietosanakirja
Pihapiirin hanhet

Pihapiirin hanhia. - Kuva Copyright © Freepik - Creative Commons.
Sorsat
Hanhet ja joutsenet
Siipikarja