Kalliovuoret

Kalliovuoret

Ensimmäisen tutkimusmatkan Kalliovuorille tekivät Lännen tutkimusretkellään vuonna 1804 yhdysvaltalaiset Meriwether Lewis (1774 - 1809) ja William Clark (1770 - 1838). Mississipin ja Tyynen valtameren välinen alue oli ennen heidän matkaansa täysin tuntematonta ja kartoittamaton.

Pohjois-Amerikan mantereen kolossaalinen selkäranka on Kalliovuoret. Se on mahtava poimuvuoristo, joka ulottuu etelästä, Yhdysvaltojen New Mexicosta läpi Yhdysvaltojen, Kanadan Brittiläiseen Kolumbiaan. Sillä on pituutta 4 800 km ja se on syntynyt viimeisten 60 miljoonan vuoden kuluessa. Kalliovuorten korkein huippu on Yhdysvaltain puolella, Coloradossa oleva Mount Elbert, jolla on korkeutta 4 399 metriä.

Pohjoisosissaan Kalliovuoret ovat lähellä Tyyntämerta, mutta keskiosissaan vuoristo ulottuu, esimaastoineen yli 1 000 kilometrin leveydeltä sisämaahan.

Kalliovuoret on Etelä-Amerikan Andien lailla osa Kordillieerien poimuvuoristoa. Kordillieerit on Amerikan mantereen länsireunalla sijaitseva maailman pisin poimuvuoristo, joka kulkee koko Pohjois- ja Etelä-Amerikan läpi, jatkuen käytännöllisesti katsottuna Etelänmantereelle asti. Vuoriston pituus on noin 17 000 kilometriä ja leveys pääosin 500–700 kilometriä.

Kalliovuoret

Pyramidinmuotoinen Mount Assiniboine sijaitsee Brittiläisen Kolumbian ja Albertan rajalla, Kanadassa. Sillä on korkeutta 1 525 metriä. Sitä kutsutaan Kalliovuorten Matterhorniksi siksi, että se on muodoltaan kuin Alppien Matterhorn.

Kanadan Kalliovuoret

Kanadan Kalliovuoret on koko vuoriston vaikeakulkuisin osa, mikä johtuu runsaista jäätiköistä. Rinteet ovat jyrkkiä ja huippuja erottavat jään uurtamat U-laaksot.

Kanadan Kalliovuorten korkeimmat huiput ovat Mount Columbia (3 747 m) ja Mount Robson (3 964 m).

Kalliovuoret

Kalliovuorten alueella olevat järvet ovat lähes poikkeuksetta jääkaudelta. Kalliovuoret on tunnettu äärimmäisen kauniista maisemistaan. Vuoriston alueelle on perustettu useita kansallispuistoja. Sanotaankin, että Kalliovuorilla luonto on mahtava ja monimuotoinen, kuin suuri ooppera. Monin paikoin se on säilynyt lähes koskemattomana, sillä tiestö on harvaa.

Kalliovuoret

Yhdysvaltojen Kalliovuoret

Pelkästään Yhdysvaltojen alueella Kalliovuoret muodostavat yli 2 000 kilometriä pitkän jonon luoteesta kaakkoon. Yhdysvaltojen puolella Kalliovuoret jaetaan Eteläisiin Kalliovuoriin, jotka ulottuvat New Mexicosta Utahiin ja Coloradon pohjoisosiin - ja Pohjoisiin Kalliovuoriin, jotka käsittävät Wyomingin, Idahon ja Montanan vuoristot.

Yhdysvaltojen puolella vuoristo kohoaa yli 4 000 metriin Wyomingin, Coloradon ja New Mexicon osavaltioissa. Kaiken kaikkiaan korkeimmat vuoret sijoittuvat Eteläisiin Kalliovuoriin, jotka samalla ovat kuitenkin vuoriston helppokulkuisin osa. Pohjoiset Kalliovuoret kohoavat huomattavasti loivempina, kuin Eteläiset. Niihin kuuluu joukko lyhyitä ja lähinnä itä-länsisuuntaisia, ylänkölaaksojen erottamia harjanteita.

Koko vuoriston laajin kohta, johon sisältyvät mm. Teton Range ja Sawatch Range, on Coloradossa. Tunnetuimmat huiput siellä ovat Mount Elbert (4 399 metriä), Blanca Peak (4 364 m), Mount Massive (4 395) ja Long Peak (4 345 m).

Kalliovuoret

Carlsbadin luolien lepakkojen iltalento. - Kuva Copyright © Thomas Hawk - Creative Commons.

Carlsbadin lepakot

Kalliovuorten eteläisimmän osan suojelualueista merkillisimpiä on Carlsbadin luolien kansallispuisto New Mexicon kaakkoisosassa. Nämä 300 metrin syvyyteen ulottuvat tippukiviluolat, joissa on valtavia saleja ja 25 kilometriä käytäviä, on vesi syövyttänyt kalkkikallioperään 60 miljoonan vuoden kuluessa. Niissä elävien kymmenientuhansien lepakoiden jokailtainen lentoonlähtö on vaikuttava näytelmä.

Kalliovuorten kasvillisuus ja eläimistö

Metsäraja kulkee Coloradossa 3 500 metrin korkeudessa ja se laskee, pohjoista kohti mentäessä. Arot ja aavikot ovat Kalliovuorilla tavallisia. Kasvillisuus on kuitenkin yllättävän monipuolinen. Alueella kasvavat yleisinä useat mänty- ja kuusilajit, sekä koivu, pyökki, kirsikkapuu ja raita. Länsirinteiltä on löydetty paikoin yli 2 000 vuotta vanhoja metsiä.

Kasvillisuuden tavoin myös eläimistö on runsas ja monipuolinen. Kalliovuorille tyypillisiä nisäkkäitä ovat lukuisat jyrsijät, vuohi, harmaakarhu, puhveli, hirvi, kojootti, susi, näätä ja ilves. Luonnon monimuotoisuuden säilymisestä Kalliovuorilla huolehtivat myös monet sinne perustetut kansallispuistot.

Kalliovuoret

Kalliovuorten luonnonvarat

Kalliovuorilla on runsaasti luonnonvaroja, mm. valtavia metsäalueita ja rikkaita mineraaliesiintymiä, kuten kultaa, hopeaa, lyijyä, rautaa, sinkkiä ja kuparia. Niiden lisäksi on löydetty myös suolaa, kivihiiltä, öljyä ja maakaasua. Kalliovuorilta onkin löydetty lähes kaikkia mineraaleja ja kaivannaisia ja esiintymät ovat runsaita.

Kalliovuoret

Putous Yellowstonen kansallispuistossa.

Kalliovuorten ihmeet

Ei ole liioiteltua sanoa, että moninkin tavoin käsittämättömän laajalle alueelle levittäytyvät Kalliovuoret kätkevät sisäänsä monia paikkoja, joita voi kutsua "maailman ihmeiksi". Tämä on helppo uskoa, kun puhutaan esimerkiksi Yellowstonen kansallispuiston geysireistä ja putouksista, Grand Tetonin kansallispuiston puhdaslinjaisista huipuista, luolista, joihin mahtuisi monta katedraalia, jättiläispuista, suunnattomista basalttiuruista tai henkeäsalpaavista kanjoneista.

Kalliovuoret tarjoaa retkeilijöille ja matkailijoille suuren määrän erilaisia mahdollisuuksia. Coloradossa sijaitsevat muutamat Lännen tunnetuimmista hiihtokeskuksista. Matkailijoita varten on rakennettu korkealle johtavia vuoristoteitä. Mantereen poikki kulkevat rautatiet ja valtatiet ylittävät vuoriston itä-länsisuuntaisten laaksojen ja solien kautta.

Lähteet
*Suuri maailmantieto - Valitut Palat
*Maailman maat ja kansat: Yhdysvallat - Valitut Palat
*Maat ja kansat - Otavan maantieteellinen tietosanakirja
*Kodin suuri tietosanakirja - Weilin+Göös
*Spectrum - WSOY