Dolomiitit

Dolomiitit

Dolomiitit on osa Alppeja ja se sijaitsee Italian pohjoisimmassa maakunnassa Etelä-Tirolissa. Se on dolomiittikallioista koostuva vuoristo Gardajärven koillispuolella, Adigejoen yläjuoksun ja Piavejoen laaksojen välissä.

Dolomiitit

Dolomiitit on muodostunut enimmäkseen triaskauden kalkkikivestä, joka on osittain dolomiittia ja osittain merkeliä. Dolomiiteille tyypillinen jyrkkäpiirteinen muoto aiheutuu kalkkikiven lohkeilusta ja rapautumisesta.

Dolomiitit

Eroosio on muovannut kalkkikivikallioihin mielikuvituksellisia pinnanmuotoja, kuten pilareita, teräviä piikkihuippuja, hammaslaitaisia harjanteita, syviä rotkoja ja äkkijyrkkiä seinämiä.

Leuto ilmasto ja suuret korkeuserot ovat synnyttäneet monipuolisen kasvillisuuden: alhaalla aurinkoisilla paikoilla oliivilehtoja, ylempänä jalokuusi- ja lehtikuusimetsiä, joiden siimeksessä päilyy kristallinkirkkaita järviä, ja niiden yläpuolella jäätiköiden tuntumaan kohoavia sembroja ja muita mäntyjä.

Dolomiittien laaksot ovat viehättävän kodikkaita taloineen, joiden puuparvekkeilla pelargonit ja petuniat kukkivat.

Dolomiitit

Dolomiittien korkeimmat kohdat sijaitsevat vuoriston pohjoisosissa. Vuoriston korkeimman huipun, 3 344 metriä korkean "Dolomiittien kuningattaren" Marmoladan eteläsivulla on 610 metrin korkuinen jyrkänne.

Dolomiittien korkein sola on laidunruohoa kasvava Passo Pordoi (2 239 m) Bolzanon itäpuolella, Sasso Pordoi- ja Sasso Becce-nimisten huippujen välissä. Sen kautta kulkee tie Canazeihin, ympärivuotiseen urheilukeskukseen, jota vuorikiipeilijät pitävät tukikohtanaan, lähtiessään valloittamaan Marmoladaa.

Dolomiitit ovat tyystin toisenlaisia, kuin muut Alpit. Niiden huiput eivät yllä 4 000 metriin, mutta satoja metrejä korkeat, kasvittomat kalkkikiviseinät ovat vielä jylhempiä, kuin varsinaiset Alpit. Etenkin silloin, kun laskevan auringon säteet saavat ne loimuamaan ruusunpunaisina, tummien rakkakivikoiden ja kuusikoiden yläpuolella.

Dolomiitit

Henkeäsalpaavan kauniit Dolomiittien maisemat houkuttelevat puoleensa matkailijoita ympäri maailmaa. Katsottavaa ja koettavaa löytyy mitä erilaisimmin tavoin, on kylpylöitä, gourmet-ruokaakin ja patikointia. Dolomiiteilla on satoja kilometrejä hyvin opastettuja ja kaiken tasoisia patikkareittejä. Reittien varsilta löytyy kymmenittäin majataloja.

Vaikka Dolomiiteilla sataa vähän, on maaperässä vettä runsaasti ja lämpimien kivennäislähteiden ympärille on perustettu kesänviettokeskuksia ja kylpylöitä.

Yksi tapa nähdä ja kokea Dolomiitit on liikkua siellä polkupyörällä. Pyöräilijöitä varten on olemassa valmiita reittejäkin, kuten kiemurateinen ja jyrkkänousuinen Pordoi Pass. Sass Pordoin panorama-hissillä puolestaan pääsee vaivattomammin noin kolmen kilometrin korkeuteen, jossa löytöretkeilijää odottaa ravintola terasseineen ja ympärille levittäytyvine huikeine maisemineen.

Dolomiitit

Dolomiitit on vuorikiipeilijöiden ja myös laskettelijoiden paratiisi. Loivemmat rinteet tarjoavat hyvät mahdollisuudet hiihtämiseen ja lasketteluun. Mehevien niittyjen vihreys vaihtuu talvella lumikenttien tahrattomaksi valkeudeksi ja vuorikiipeilijöiden ja patikoitsijoiden tilalle tulevat värikäsasuiset laskettelijat.

Tärkein laskettelukohde on Venetossa sijaitseva kylä, Cortina d'Ampezzo. Tämä viehättävä kylä sijaitsee vehreiden metsien ja henkeäsalpaavien vuorien, Ampezzon Dolomiittien syleilyssä, noin 1 200 metrin korkeudella merenpinnasta, ja asukkaita siellä on noin 5 800. Vuoden 1956 talviolympialaiset järjestettiin Cortina d’Ampezzossa. Suomen suurhiihtäjän, Veikko Hakulisen mitalisaalis oli yksi kulta ja kaksi hopeaa.

Vuoriston ylittää 80 km pitkä Dolomiittien tie, joka yhdistää Bolzanon ja Cortina d'Ampezzon. Täältä suosittu matkailureitti jatkuu Brennersolan kautta Innsbruckkiin.

Dolomiitit
Dolomiitit

Lähteet
*Suuri maailmantieto - Valitut Palat
*Maailman maat ja kansat: Italia - Valitut Palat
*Maat ja kansat - Otavan maantieteellinen tietosanakirja
*Kodin suuri tietosanakirja - Weilin+Göös
*Frida Ingrid ikimatkalla: Dolomiitit
*Seura: Dolomiitit

Dolomiitit

Kolmihuippuinen Tre Cime di Lavaredo, Italian Dolomiiteilla sijaitseva vuoriryhmä. Ryhmän korkein huippu on "Suuri huippu", Cima Grande (2 999 m). Muut kaksi huippua ovat "Pieni huippu", Cima Piccola (2857 m) ja "Läntinen huippu" Cima Ovest (2973 m).
Dolomiitit

Santa Maddalena, pieni viehättävä kylä Italian Dolomiiteilla.