Apenniinit
Kuvassa yllä, Apenniinien kulttuurimaisemaa. Paikka on Castelluccio, kylä Umbriassa, Apenniinien vuoristossa Keski-Italiassa. Umbriassa kohoavat Apenniinien jylhät maisemat voivat tuoda mieleen Skotlannin. Sen lammastarhoissa tuoksuu puu ja hunaja, ja maantiet kohoavat huimaaville harjanteille.

Apenniinit

Apenniinit on tertiäärinen poimuvuoristo Italiassa. Se muodostaa Apenniinien eli Italian niemimaan itäosia myötäillen kuin selkärangan ja antaa koko niemimaalle ja samalla tietysti myös Italialle tunnusmerkillisen saappaan muodon. Vuoristolla on pituutta 1 400 km. Vuoriston leveys vaihtelee 110 - 130 kilometrin välillä.

Apenniinit

Corno Grande on 2 912 metriä korkea vuori Gran Sasso d’Italian vuoriryhmässä Keski-Italiassa. Se on Gran Sasson ja samalla koko Apenniinien vuoriston korkein kohta. Sen pohjoisrinteellä sijaitsee Euroopan eteläisin jäätikkö Calderone. Jäätikkötutkijoiden mukaan Calderone saattaa hävitä jo 10–20 vuodessa. Pari vuosikymmentä sitten se halkesi jo kertaalleen. Calderone on jo 1900-luvun aikana kutistunut noin 90 prosentilla alkuperäisestä koostaan. Nopean sulamisen taustalla on ilmastonmuutos, joka nostaa lämpötiloja. - Kuva Copyright © David Marzocca - Creative Commons.

Apenniinit alkavat Genovan Rivieran takaa ja kiemurtelevat sieltä aina Italian varpaan kärkeen saakka. Vuoriston korkein huippu on Rooman koillispuolella sijaitseva Monte Corno. Apenniineilla on yli 10 huippua, joiden korkeus on 2 000 - 3 000 metriä.

Apenniinit
Apenniinit

Monte Focalone, Majella, Abruzzo, Apenniinit. - Kuva Copyright © Martin Stiburek - Creative Commons.

Apenniinit on tapana jakaa kolmeen osaan: Pohjois-, Keski- ja Etelä-Apenniineihin.

Apenniinit

Mount Rondinaio, Toscana-Emilian Apenniinien kansallispuisto, jossa on metsää ja Unescon suojelukohteisiin kuuluvaa parmesaanituotantoa. - Kuva Copyright © Marco Pulidori - Creative Commons.

Pohjois-Apenniinit käsittää kaksi osaa, Liguriset ja Etruskilaiset Apenniinit, jotka erottaa toisistaan La Cosa-sola (1 041 m). Pohjois-Apenniineihin kuuluu useita, rannikon suuntaisia vuorijonoja, joita poikittaiset harjanteet yhdistävät. Kivilajit ovat pääasiassa hiekka- ja serpentiinikiviä. Korkein huippu on Monte Cimone (2 165 m). Carrara on tunnettu marmoristaan.

Apenniinit

Corno Grande. - Kuva Copyright © M. Bos - Creative Commons.

Kolmesta pitkittäislaaksojen erottamasta jonosta muodostuvat Keski-Apenniinit ovat pääasiassa kalkkikiveä. Ne ovat leveimmillään ja korkeimmillaan Abruzzella, missä on koko Apenniinien korkein huippu Corno Grande (2 912 m), Gran Sasso d'Italia-jonossa. Keski-Apenniinien läntinen etumaa (Antiapenniinit) on tuliperäistä aluetta, mistä ovat todisteena laajat tuffi- ja laavapatjat sekä kraatterijärvet.

Apenniinit

Punaiset unikot. Apenniinien kulttuurimaisemaa. Paikka on Castelluccio, kylä Umbriassa, Apenniinien vuoristossa Keski-Italiassa.

Apenniinit

Monte Focalone, Majella, Abruzzo, Apenniinit. - Kuva Copyright © Martin Stiburek - Creative Commons.

Pohjois-Sisiliaan asti jatkuvat Etelä-Apenniinit eivät muodosta selviä jonoja, vaan ne koostuvat erillisistä vuoriryhmistä ja pienistä ylätasangoista. Kalkkikiven lisäksi esiintyvät kivilajeina graniitti ja gneissi. Korkein huippu on Monte Dolcedorme (2 271 m).

Apenniinit

Apenniinien rinteet ovat kauan aikaa sitten olleet metsien peitossa, ja niin ne ovat pääosin edelleenkin - mutta monin paikoin metsät on hakattu pois vuosisatojen myötä ja rinteet on otettu viljelykäyttöön. Samalla ovat tietysti hävinneet myös metsissä viihtyvät eläimet. Tilalle ovat tulleet turistit, joille Apenniineilla ja niiden kulttuurimaisemissakin riittää loputtomiin ihmeteltävää ja ihasteltavaa.

Luonnonmetsien tilalle Apenniineilla on istutettu runsaasti oliivipuita, joka on tärkeä viljelykasvi ja viihtyy vielä 1 300 metrin korkeudessa. Nykyään alueella on sekä oliivilehtoja että viini- ja hedelmätarhoja.

Apenniinien kasvillisuus

Apenniineillakin kasvillisuus vaihtuu sen mukaan, miten korkealle vuorille mennään ja ollaanko etelässä vaiko pohjoisessa. Pohjoisessa metsien puulajeja ovat tammet, pyökit, kastanjat ja männyt. Etelässä Apenniineilla kasvikuntaan kuuluvat laakeripuu, mastiksipistaasi, myrtti, oleanteri ja orjanlaakeri.

Apenniinit

Apenniinien kulttuurimaisemaa. Paikka on Castelluccio, kylä Umbriassa, Apenniinien vuoristossa Keski-Italiassa.

Lähteet
*Suuri maailmantieto - Valitut Palat
*Maailman maat ja kansat: Italia - Valitut Palat
*Maat ja kansat - Otavan maantieteellinen tietosanakirja
*Kodin suuri tietosanakirja - Weilin+Göös
*Spectrum - WSOY
*MTV Uutiset: Euroopan eteläisin jäätikkö uhkaa hävitä kokonaan 10–20 vuodessa

Apenniinit

Hiihtokeskus, Campocatino, Guarcino, Apenniinit - 1 500 metrin korkeudessa.