Kauneimmat laulut: Kodin kynttilät

Kauneimmat laulut

Kodin kynttilät - Kynttilöiden syttyessä

Sävel: Joe Lyons & Sam C Hart.

Sanat: Suomentanut Usko Hurmerinta (1907 - 1994).

Laulun taustaa

When It's Lamp Lighting Time in the Valley (myös "When the Lamplight Shine in the Valley") on yhdysvaltalainen countryballadi vuodelta 1933. Valssimelodiaan sovitetun sävellyksen tekivät Joe Lyons, Sam C. Hart ja The Vagabonds. Kappale oli yksi vuoden 1933 menestyssävellyksistä. Myöhemmin sen levyttivät muun muassa Marty Robbins, Tex Ritter ja Wayne King. Laulu kertoo miehestä, joka kaipaa kaukana laaksossa asustelevaa äitiään. Suomessa balladi tunnetaan nimellä "Kodin kynttilät" esittäjänään muun muassa Harmony Sisters. Se on eräs jatkosodan ajan kestävimmistä kevyen musiikin teoksista Suomessa.

Suomessa "When It's Lamp Lighting Time in the Valley" tunnetaan Usko Hurmerinnan sanoittamana versiona "Kodin kynttilät" (version alkuperäinen nimi on "Kynttilöiden syttyessä"). Hurmerinnan sanoittama versio on hengeltään alkuperäissanoituksen kaltainen. Laulun kertoja kaipaa menneeseen aikaan, lapsuuskotiinsa. Alkuperäisversiossa kertojan henkilöhistoria yksilöidään tarkemmin kuin suomalaisessa versiossa: "She knows not the deeds I have done. But I'll change all my ways and go see her / For she knows not the crime that I've done. But I'll change all my ways and I'll meet her". Myös maantiede laaksoineen ("When it's lamp lighting time in the valley then in dreams I go back to my home") on jätetty pois suomalaisversiosta, jossa vanhuuteensa ehtinyt mies tai nainen laulaa kynttilöistä, kodin lämmöstä ja illan rauhasta: "Illan rauha kun syliin maan sulkee, varjot puistojen kun hämärtäy --- Nyt oon vanha ja ikkunan luona istun katsellen yön tähtihin".

"Kodin kynttilät" levytti ensimmäisen kerran Reino Armio vuonna 1936. Harmony Sistersin 1942 levyttämänä "Kodin kynttilöistä" tuli jopa legendaarinen, ja se oli eräs suomalaisten rintamasotilaiden toivotuimmista sävelteoksista. Harmony Sistersin esittämän version sovitti George de Godzinsky.

Sävelsiskot levytti "Kodin kynttilät" Olavi Virran kanssa vuonna 1950. Kappaleen ovat levyttäneet myös muun muassa Mauno Kuusisto vuonna 1959, Eino Grön 1964 ja Reijo Taipale 1996. Amerikansuomalainen muusikko Viola Turpeinen puolestaan teki kappaleesta oman harmonikkaversionsa. (Wikipedia)

"Illan rauha kun syliin maan sulkee,
varjot puistojen kun hämärtäy..."