Kauneimmat laulut

Kauneimmat laulut

Sininen uni

Sävel: Tapio Rautavaara (1915 - 1979). Laulaja, keihäänheiton olympiavoittaja, jousiampuja ja elokuvanäyttelijä.

Sanat: Martti Haavio (1899 - 1973). Kirjailijanimi P. Mustapää. Kansanrunouden ja mytologian tutkija, runoilija ja akateemikko.

Laulun taustaa

Sininen uni ("Joka ilta kun lamppu sammuu") on Nukkumatista kertova lastenlaulu, jonka Tapio Rautavaara on säveltänyt P. Mustapään (Martti Haavio) runoon ”Laulu Nukkumatista”. Rautavaaran levytys siitä ilmestyi vuonna 1952 Triola-levymerkillä, ja sen sovituksen on tehnyt George de Godzinsky.

Tapio Rautavaara kertoi Juha Nummisen toimittamassa muistelmateoksessaan saaneensa idean laulusta syksyllä 1952: ”Tyttäreni Marja kävi Oulunkylän kansakoulua ja luki runokirjasta ääneen P. Mustapään runoa 'Nukku-Matti'. Minä kuuntelin sitä ja sanoin, että mikäs tuo on, annas tänne se kirja. Menin vinttikamariin, ja sävel tuli ulos viidessätoista minuutissa.” Rautavaaran elämäkerran kirjoittajan Lasse Erolan haastattelema Marja Rautavaara ei muistanut tapausta ja epäili vahvasti tarinan todenperäisyyttä, sillä hän oli syksyllä 1952 vasta kuusivuotias, kävi kansakoulun ensimmäistä luokkaa eikä ollut voinut saada runon lukemista kotitehtäväkseen. Myös kolme vuotta vanhempi sisar Irma Rautavaara on kiistänyt olleensa runon lukija.

Sen sijaan lienee Lasse Erolan mukaan totta, että sävelmän tehtyään Rautavaara soitti Martti Haaviolle ja kysyi lupaa laulun nimen muuttamiseen: ”Levytin viime vuonna sen nimisen Malmsténin tekemän lastenlaulun, joten tämän nimi pitäisi muuttaa. Voinko tehdä sen? 'Miksikä?' Haavio kysyi. 'Sininen uni'. 'Sen kun muutat.'” Levytystä varten Rautavaara kehotti George de Godzinskya tekemään sovituksen kuin omalle pojalleen; de Godzinskyn poika oli tuolloin kolmivuotias.

Myöhemmin kappaleen ovat levyttäneet mm. Katri Helena, Vesa-Matti Loiri ja Amanda Löfman. (Wikipedia)

"Joka ilta kun lamppu sammuu ja saapuu oikea yö
niin Nukku-Matti nousee ja ovehen hiljaa lyö
On sillä uniset tossut ja niillä se sipsuttaa
Se hiipii ovesta sisään ja hyppää kaapin taa..."