Joulukalenteri - kauneimmat runot

JOULUKALENTERI - KOIRAT

JouluLuukku 10

Pitkäkarvainen collie

Collie on yksi vanhmmista brittiläisistä koiraroduista. Sen alkujuuret ovat Pohjois-Englannissa ja Skotlannissa, missä sitä käytettiin paimenkoirana. Skotlannissa se sai nimensäkin, paikallisten mustien colley-lampaiden mukaan. Skotlannin peruina pitkäkarvaista collieta on kutsuttu myös skotlanninpaimenkoiraksi.

Collien ahkera jalostus puhtaaksi alkoi 1870-luvulla ja rodusta tuli nopeasti hyvin suosittu. Karvamuunnoksia syntyi kaksi, pitkäkarvainen ja lyhytkarvainen collie.

Pitkäkarvaisesta colliesta tuli hyvin muodikas rotu, kuningatar Viktorian osoitettua kiinnostuksensa sitä kohtaan. Jo 1880-luvulla collie oli hyvin suosittu näyttelykoira Englannissa ja myös Amerikassa. Ruotsissa collie esiteltiin ensimmäisen kerran 1900-luvun alussa. Varsinaisen suosion ryntäyksen collieiden maailmassa aikaansaivat Lassie-elokuvat ja -tvsarjat.

Vaikka nykypäivän collie näyttääkin liian hienolta paimennustyöhön, niin siltikin sen alkuperäiset taipumukset ovat tallella. Pitkäkarvainen collie on nykyisin hyvin suosittu seura- ja näyttelykoira ja yksi maailman arvostetuimmista koiraroduista.

Joulukalenteri - koirat

Pitkäkarvainen collie on rakenteeltaan siro ja solakka, mutta samalla myös voimakasrakenteinen. Uroksen säkäkorkeus on 56 - 61 cm, nartun 51 - 56 cm. Painoa on noin 25 kg. Collien tunnusmerkkejä ovat lempeä, hienostunut ja älykäs ilme sekä kärjistään taittuneet korvat.

Pitkäkarvaisella colliella on kolme turkin perusväriä: 1) Soopeli, joka vaihtelee kermasta kullanpunaiseen ja mahonginruskeaan. 2) Tricolor eli merkkivärinen eli kolmevärinen - värit ovat musta, punaruskea, valkoinen. 3) Blue merle, joka on selvästi hopeansininen.

Hyvin älykkäänä, hyväluonteisena ja ystävällisenä koirana pitkäkarvainen collie sopii monenlaisiin tehtäviin, kuten pelastus- taikka opaskoiraksi.

Luonteeltaan pitkäkarvainen collie on rakastettava ja kiltti perhekoira, todella elegantti seurakoira. Se on pidättyväinen vieraita kohtaan ja kiintyy syvästi omaan perheeseensä. Se on lasten uskollinen kumppani, joka on aina valmis palvomaan ja hellittäväksi ja leikkimään, kun leikkitoverit ovat sillä tuulella. Yhtä hyvin collie sopii myös aikuisten koiraksi.
Joulukalenteri Kauneimmat Joululaulut