Tunturisuden sivut

JOULUKALENTERI

Kuvakalenteri - suomalainen joulu 1900-luvulla

Tässä Joulukalenterissa vanhat valokuvat kuljettavat meitä suomalaisten menneiden aikojen jouluihin. Mustavalkokuvat on digitaalisesti loihdittu värikuviksi ja näin ne ovat muuttuneet huikaisevasti elävämmiksi.

Tunturisuden Joulukalenteri Tunturisuden Joulukalenteri Tunturisuden Joulukalenteri Tunturisuden Joulukalenteri Tunturisuden Joulukalenteri Tunturisuden Joulukalenteri Tunturisuden Joulukalenteri Tunturisuden Joulukalenteri Tunturisuden Joulukalenteri Tunturisuden Joulukalenteri Tunturisuden Joulukalenteri Tunturisuden Joulukalenteri Tunturisuden Joulukalenteri Tunturisuden Joulukalenteri Tunturisuden Joulukalenteri Tunturisuden Joulukalenteri Tunturisuden Joulukalenteri Tunturisuden Joulukalenteri Tunturisuden Joulukalenteri Tunturisuden Joulukalenteri Tunturisuden Joulukalenteri Tunturisuden Joulukalenteri Tunturisuden Joulukalenteri Tunturisuden Joulukalenteri
Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright © Victoria Pickering

PEZ karkinannostelijat

PEZ-karkkiannostelijat olivat hyvin suosittuja kapistuksia 1950-luvulla ja sen myötä niistä tuli myös joulun toivelahjoja. Ne ovat olleet sen jälkeenkin hittituotteita useina vuosikymmeninä. PEZ-annostelijan muoto vakiintui 1950-luvun puolivälin jälkeen suurin piirtein sellaiseksi, jollaisena sen nykyään tunnemme. Ihan ensimmäiset PEZ-karkkiannostelijat valmistettiin tupakansytyttimen muotoisiksi – olihan itse makeinenkin suunnattu tupakoitsijoille. Sitten tuotetta alettiin markkinoida myös lapsille ja annostelijan tyyli ja muoto muuttui sen myötä lapsiystävällisemmäksi.

Joulujen toive- ja suosikkilahjat

Luukuista löytyy muiden kuvien ohella myös runsaasti kuvia ja selvityksiä joulujen suosikki- ja toivelahjoista. Teknisen ja kulttuurisen kehityksen ja mahdollisuuksien myötä myös suosittuina joululahjoina on ollut mitä erilaisimpia esineitä ja tavaroita. Emme voi olla aina huvittumattakaan tästä lahjatavaroiden kirjosta, sillä kertoohan se paljon ihmisistä ja myös meistä itsestämme.

Uudet kuvat eri vuosikymmenten toivelahjoissa ja niissä lähteinä:

- Yle, Elävä arkisto: Joulun hittilahja on aikansa kuva paketissa.
- Anna Mikkonen: Vanhempien työssäkäynti toi tavarajoulun ja kauniin turhuuden 1960-luvulla.
- Kaleva: Menneiden vuosen hittilahjat huvittavat
- Yle Uutiset: Tämän joululahjan olisit saanut 50-luvulla: "Me tuomme äidille pulsaattorin" – Kokosimme lahjoja pukinkontista kautta aikain
- Yle, Elävä arkisto: Pulsaattori, Upon uusi pesukone
- Radio Nova: Viime vuosikymmenten himotuimmat joululahjat listattiin - muistatko vielä nämä?
- MTV Uutiset: Löytyykö laatikostasi satojen eurojen aarre? Tästä tunnistat, onko PEZ-karkkiannostelija vanha ja arvokas!