Joulukalenteri Kauneimmat Joululaulut

Joulukalenteri

JOULUKALENTERI - KAUNEIMMAT JOULULAULUT

Joulukirkkoon - Kello löi jo viisi

Säveltäjä - R. Raala (Berndt Sarlin) (26.8.1886 Nurmijärvi - 6.7.1971 Helsinki). Suomalainen säveltäjä.

Sanoittaja - Immi Hellén (18. tammikuuta 1861 Kuorevesi - 20. tammikuuta 1937 Helsinki). Suomalainen runoilija.

Joululaulut Joululaulun taustoja

Säveltäjänä laululla on nimimerkki R.Raala, oikealta nimeltään hän oli Berndt Sarlin. Mies oli taiteellisesti hyvin monipuolisesti lahjakas ja hän mm. näytteli Kansallisteatterissakin, Ida Aalbergin vastanäyttelijänä. Berndt Sarlin on säveltänyt useita satoja lauluja. Helsingissä sävelletty joululaulu, iki-ihana "Kello löi jo viisi" synnyttää hartaana herkkää ja kotoisaa joulutunnelmaa edelleen tämänkin päivän joulunviettäjälle, vaikka emme enää joulukirkkoon rekipelillä matkaakaan.

Berndt Sarlin piti suuresti Immi Hellénin runojen maailmasta, sillä hän teki sävelen 51 Hellénin kirjoittamaan runoon. Joululauluja Sarlin sävelsi 44, ja niistä on julkaistu 36. Hänen joululaulujaan ovat "Aamu vasta hämärtää", "Nyt on joululoma" ja "Pärskyy pirtin päreen palo".

Immi Hellén toimi opettajana Helsingissä yli 40 vuotta. Hänet tunnetaan erityisesti lasten runoistaan, joista monet kuuluvat Suomen kansan ja erityisesti koulujen runoaarteistoon, sillä hänen runoilemiaan lauluja on laulettu kouluissa sukupolvien ajan. Tunnetuimpia niistä ovat "Kas kuusen latvassa oksien alla", "Teki peipponen koivuhun pesän" ja "Paimenpoika". Hellén kirjoitti yli tuhat runoa, joista suurin osa julkaistiin lasten- ja nuortenlehdissä.

Immi Hellén on ollut noita Suomen suuria taiteilijoita, jonka kirjoittamat lastenlaulut ovat saattaneet yhä uudet sukupolvet elämän taipaleelle. Hänestä antaa hyvää kuvaa se, että kerrotaan kuinka jo hänen seminaarivuosinaan kynttilä paloi myöhään hänen huoneessaan. Siellä Immi Hellén kirjoitti ylös niitä tuntojaan, jotka vielä tänäkin päivänä ovat tärkeä osa jouluamme.

Berndt Sarlinin täti oli Anna Sarlin. Lue hänestä joululaulun Oi sä riemuisa yhteydessä.Yks, kaks, kol, nel, viis!
Kello löi jo viisi, lapset herätkää!
Juhani ja Liisi, muuten matka jää!

Tässä vesimalja, silmät huuhtokaa.
Lämmin karhuntalja reessä odottaa.

Vasta ruunan reessä silmät aukeaa ?
siin on silmäin eessä synkkä metsämaa.

Aisakello helkkää, loistaa tähdet, kuu.
Riemua on pelkkää, hymyyn käypi suu.

Tuossa mökin Miina kulkee kirkolle.
Taavetti ja Tiina, nouskaa kannoille!

Mäen rinteen alla talo törröttää,
joka ikkunalla kaksi kynttilää.

Ruuna, virsta vielä tepsuttele pois!
Tällä kirkkotiellä aina olla vois!
Joulukalenteri Kauneimmat Joululaulut