Joulukalenteri Kauneimmat Joululaulut

Joulukalenteri

JOULUKALENTERI - KAUNEIMMAT JOULULAULUT

On hanget korkeat, nietokset

Säveltäjä - Jean Sibelius (8. joulukuuta 1865 Hämeenlinna - 20. syyskuuta 1957 Ainola, Järvenpää). Suomen kansallissäveltäjä.

Sanoittaja - Vilkku (Wilkku) Joukahainen (19. huhtikuuta 1879 Vehkalahti - 27. maaliskuuta 1929 Hamina). Suomalainen opettaja, toimittaja, runoilija, kansanedustaja ja ministeri.

Joululaulut Joululaulun taustoja

"On hanget korkeat, nietokset" joululauluun sanat on kirjoittanut haminalainen kansakoulounopettaja Vilkku (Wilkku) Joukahainen. Ei ole tiedossa, miten Sibelius sai sanat haltuunsa. Joukahainen ei itse ole niitä tarjonnut Sibeliukselle. Sibelius on mitä varmimmin löytänyt sanat jostakin julkaisusta. Erilaisten yhdistysten ja pienten seurojen lehtiä ilmestyi tuohon aikaan Suomessa tavattoman paljon.

Vilkku Joukahainen syntyi 1879 Vehkalahdella talollisen, Kalle Kustaa Sepän poikana. Vilkun nimi oli siis alunalkaen Wilhelm Seppä. Isä päätti muuttaa perheen nimen Joukahaiseksi, mitä ilmeisimmin kareliaanisen innostuksen vallassa. Wilhelmistä tuli Vilkku niin, että se oli jo Wilhelminä hänen lempinimensä. Vilkku toimi kansakoulunopettajana, lehtimiehenä, tuli valituksi kansanedustajaksi ja oli kolme kertaa ministerinäkin, mutta historian lehdillä hän on jäänyt elämään tämän yhden joululaulun sanojensa myötä.

Joululaulun "On hanget korkeat, nietokset" Sibelius sävelsi perheen asuessa Keravalla. Aino-äiti opetti laulun salaa tyttärilleen, jotka lauloivat sen jouluaattona yllätyslahjana papalle, kuten lapset isäänsä kutsuivat.

On hanget korkeat, nietokset,
vaan joulu, joulu on meillä!
On kylmät, paukkuvat pakkaset
ja tuimat Pohjolan tuuloset,
vaan joulu, joulu on meillä.

Joulukalenteri Kauneimmat Joululaulut