Joulukalenteri Kauneimmat Joululaulut

Joulukalenteri

JOULUKALENTERI - KAUNEIMMAT JOULULAULUT

Konsta Jylhän Joululaulu

Säveltäjä - Konsta Jylhä (1910 - 1984), kaustislainen mestaripelimanni ja säveltäjä.

Sanoittaja - "Paul Holm" eli Paavo Olavi Helistö (1934 - 2017), radiotoimittaja, toimituspäällikkö, musiikkikirjailija ja musiikkikriitikko.

Joululaulut Joululaulun taustoja

Konsta Jylhä (1910 - 1984) sävelsi kolme joululaulua.

- Joululaulu: Syntyi lapsi taivahista...
- Konstan Joululaulu: Sävel joulun soi aatossa... (sanat T. Virkkala).
- Konsta Jylhän Joululaulu: Joulun aatto nyt saa... (sanat Paul Holm).

Jylhän joululauluista tutuin on Paul Holmin sanoittama, Konsta Jylhän Joululaulu. Se etenee hidaspoljentoisena, virren tapaan ja on täynnä joulun korutonta ja suurta hartautta. Joululaulu on sävelletty alunalkaen 1970-luvulla hengellisten piirien käyttöön, sen jälkeen se on tullut koko kansan rakastamaksi joululauluksi.

Tätä joululaulua voisi hyvällä syyllä kutsua maailman surullisimmaksi joululauluksi. Lauluun on tiivistetty kaikki se kaipaus, suru, murhe, hiljaisuus ja tummuus, mitä ikinä maailmaan mahtuukaan. Pieni, orvoksi jäänyt lapsonen on tuomassa kynttilää äitinsä haudalle. Laulun sanat vievät kosketuksiin elämän lahjomattomien totuuksien kanssa ja muistuttavat, että ei ole olemassa iloa ilman surua, nämä kaksi kulkevat aina käsi kädessä.

Kuin Pohjolan ankeisiin pakkasiin jäätynyt, hautajaismarssin tapaan laahaava, jäyhä laulu puhuttelee suomalaisia herkemmin, kuin monet joulun valoa ja iloa säkenöivät laulut. Jos todellakin haluaa unohtaa jouluna maiset melskeet ja hetkeksi hiljentyä, ei löydy parempaa keinoa, kuin asettuminen tämän joululaulun äärelle.

Joulun aatto nyt saa,
jo ilta tummuu ja hiljenee maa
Kuka kulkee nyt yksinään kalmistoon,
kuka yksin näin kylmässä on?
Pieni lapsonen vain, joka näin kiiruhtain
jälleen kynttilän haudalle tuo
Paikka hiljainen on, tumma, liikkumaton;
äidin haudalle valon hän suo.Orvot joululauluissamme

Tällainen orpolasten joulu-teemahan oli aikoinaan hyvin suosittu joululehdissä. Joululauluissammekin orvot ovat olleet joulun tähtinä. Näitä ovat Georg Malmstenin säveltämä Orpopojan joulu, Valto Tynnilän (nimimerkillä Walter Rae) säveltämä Orvon jouluilta, sekä Orvon jouluyö, sanat Arvi Järventaus ja Orvon joulu, sanat A. J. Soveri.

Uutta tuotantoa tällä saralla edustaa Tomi Metsäkedon sanoittama ja laulama Orpojen joulu.
Joulukalenteri Kauneimmat Joululaulut