Joulukalenteri Kauneimmat Joululaulut

Joulukalenteri

JOULUKALENTERI - KAUNEIMMAT JOULULAULUT

Arkihuolesi kaikki heitä

Säveltäjä - Leevi Madetoja (17. helmikuuta 1887 Oulu - 6. lokakuuta 1947 Helsinki). Suomalainen säveltäjä, kapellimestari, kirjoittaja ja opettaja.

Sanoittaja - Alpo Noponen (s. 10. joulukuuta 1862 Kolkontaipale, Rantasalmi - 21. helmikuuta 1927 Helsinki). Suomalainen kirjailija ja runoilija.
Arkihuolesi kaikki heitä,
mieles nuorena nousta suo.
Armas joulu jo kutsuu meitä
taasen muistojen suurten luo.
Kylmä voisko nyt olla kellä,
talven säästä kun tuoksahtaa
lämmin leuto ja henkäys hellä,
rinnan jäitä mi liuottaa.

Syttyi siunattu joulutähti
Yöhön maailman raskaaseen,
Hohde määrätön siitä lähti,
Viel' on auvona ihmisten;
Kun se loistavi lasten teille,
Päilyy järvet ja kukkii haat,
Kuusen kirkkahan luona heille
Siintää onnelan kaukomaat.

Arkihuolesi kaikki heitä,
Mieles nuorena nousta suo.
Armas joulu jo kutsuu meitä
Taasen muistojen suurten luo.
Kylmä voisko nyt olla kellä,
Talven säästä kun tuoksahtaa
Lämmin leuto ja henkäys hellä,
Rinnan jäitä mi liuottaa.

Joululaulut Joululaulun taustoja

Vanhaan aikaan puhuttiin "Madetojan joululaulusta" ja sillä tarkoitettiin hänen säveltämäänsä joululaulua "Arkihuolesi kaikki heitä". Leevi Madetoja sävelsi kaksi muutakin joululaulua, jotka ovat "Ylistäkää Jumalaa, taivas ja maa" sekä "Nuo tähtöset taivaan".

Luonteeltaan erakkomainen ja yksinäisyyttä rakastanut Leevi Madetoja piti sävellystään joululauluun "Arkihuolesi kaikki heitä" niin hartaan onnistuneena, että hän ehdotti laulua virreksi.

Helsingissä opettajana toiminut, lauluun sanat kirjoittanut Alpo Noponen tunnettiin monipuolisena kirjallisuusmiehenä ja pedagogina. Hän kirjoitteli runoja ja kertomuksia, sekä myös oppikirjoja, novelleja ja viisi näytelmääkin.

Joulurunonsa "Arkihuolesi kaikki heitä" Alpo Noponen kirjoitti vuonna 1916 kesäasunnollaan, Inkoon Mäntylässä. Siellä saunakamarissa, kesätuulen humistessa ja laineiden liplattaessa syntyivät sanat joululauluun, josta on tullut yksi Suomen tunnetuimmista ja rakastetuimmista joululauluista. Runo julkaistiin samana vuonna Joulupukki-lehdessä. Laulun ensimmäinen säkeistö käsittelee jouluun valmistautumista, toinen säkeistö joulun sanomaa ja merkitystä.

Laulussa "Arkihuolesi kaikki heitä" kohtaamme Alpo Noposen välittämänä kansanomaisen joulun aidoimman sanoman. Runon sanat eivät ole varsinaisesti hengelliset, mutta siltikin pohjalta löytyy vakava hengellinen viesti ihmisille, jotka ehkä juuri jouluna ovat sen alttiita vastaanottamaan, joulun lämpöisen henkäyksen myötä.

Laulun perinteitä ja muistoja henkivässä tunnelmassa on hyvä heittää kaikki arkihuolensa pois ja hiljentyä pyhän joulun viettoon.

Arkihuolet on heitetty - nyt tanssitaan!

Joululauluistamme näkee helposti, että jouluaikana joulupukki ja tontut laittavat tanssiksi. Suosittuja näissä joululauluissa ovat vanhat tanssit jenkasta polskaan ja polkkaan. Lähteenä Tuomas Piirosen teos: Joulun lauluperinne - joululauluhakemisto.

Hauska joulutanssi - Joulupolkka - Joulupolska - Joulupukin polkka - Joulupukin sottiisi - Joulupukki ryhtyy jenkkaamaan - Joulutonttu tanssii - Joulutonttujen polska - Joulutonttujen Tapaninpäivätanssit - Keijujen jouluvalssi - Kukkurinmäen joulupolkka - On hauskojen tonttujen tanssia tää - Pikkutonttujen joulupolkka - Pikkutontun kuntorock - Rekipolska - Rokaten niin, rokaten näin - Tanssikaa, laulakaa, paimenet - Tanssiva lumiukko - Tapanina tanssitaan - Tapaninpäivätanssit on joulutontuilla - Tonttujen jenkka - Tonttujen joulupolkka - Tonttujen joulupuuromasurkka - Tonttujen joulutanssi - Tonttujen tanssi - Tonttupolkka - Tonttutanssi - Tonttuvalssi

Joulukalenteri Kauneimmat Joululaulut