Joulukalenteri Kauneimmat Joululaulut

Joulukalenteri

JOULUKALENTERI - KAUNEIMMAT JOULULAULUT

Me käymme joulun viettohon

Säveltäjä - Martti Turunen "Pyssy" (11. elokuuta 1902 Viipuri - 29. huhtikuuta 1979 Helsinki). Suomalainen kuoronjohtaja ja säveltäjä.

Sanoittaja - Mauno Isola (synt. Hausjärvellä 1889 - 1945). Maanviljelijä, runonkirjoittaja ja viulunsoittaja.

Joululaulut Joululaulun taustoja

Mauno Isola omisti Isolan tilan Riihimäen Arolammin kylässä. Hän harrasti runojen kirjoittamista ja viulunsoittoa ja oli jäsenenä helsinkiläisessä Laulu-Miehet mieskuorossa. Mauno Isola opiskeli Helsingissä agronomiksi, mutta joutui isänsä kuoleman vuoksi palaamaan takaisin kotitilalleen maanviljelystöihin. Vuonna 1933 Isola näytti kirjoittamiaan jouluaiheisia runoja Laulu-Miehet kuoron uudelle johtajalle maisteri Martti Turuselle.

Yksi runoista oli nimeltään "Me käymme joulun viettohon" ja tämän runon Turunen sävelsi vuonna 1934. Vaikka runo on kirjoitettu 1930-luvun pulavuosina, siinä heijastuu voimakkaana jo joulun maallistuminen. Meitä muistutetaan siitä, että jouluna eivät ole tärkeintä lahjat runsahat, vaan on tärkeintä muistaa lapsi, joka tuo taivaisen kirkkauden.

Enemmänkin "kaunosieluksi" kuin "maajussiksi" mainittu Mauno Isola jätti näin suomalaiseen joululaulustoon yhden kansan eniten rakastamista joululauluista. Oma osansa laulun kohoamisessa joululaulujemme aarteistoon oli Martti Turusen säveltämällä, hartaan kauniilla melodialla. Suomalaisen kuorolaulun johtohahmona elinikänsä toiminut Martti Turunen sävelsi muitakin, koko kansalle tuttuja lauluja, joista eräs on Aleksis Kiven runoon sävelletty "Sunnuntai" eli "Mä muistan sen lempeän laakson".

Me käymme joulun viettohon
taas kuusin, kynttilöin.
Puun vihreen oksat kiedomme
me hopein, kultavöin,
vaan muistammeko lapsen sen,
mi taivaisen tuo kirkkauden?

Joulukalenteri Kauneimmat Joululaulut