Tunturisuden sivut
Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuvat yllä ja alla - Copyright © Robert Sullivan

Stratolaunch

Scaled Composites Stratolaunch "Roc" on yhdysvaltalainen satelliittilaukaisulentokone. Lempinimi Roc tulee Tuhannen ja yhden yön tarinoiden, myyttisen jättiläislinnun mukaan. Stratolaunchin rakentajina ovat olleet Scaled Composites ja Vulcan Aerospace. Stratolaunchia on kehitetty vuodesta 2011.

Kaksirunkoinen lentokone on rakennettu kahdesta Boeing 747 Jumbo Jetistä. Lentäjät istuvat oikeanpuoleisessa rungossa sijaitsevassa ohjaamossa ja vasen on puolestaan varattu muiden järjestelmien käyttöön.

Stratolaunch-megajetti on käytännössä lentävä avaruusrakettien laukaisualusta. Se on suunniteltu kuljettamaan ilmasta laukaistavia raketteja eli se toimii rakettien laukaisualustana. Lentokone kuljettaa raketin tai useampia raketteja kerrallaan kyydissään korkealle ilmakehään, noin 11 kilometrin lentokorkeuteen. Siellä, Maan kiertoradalle voidaan ampua useitakin satelliitteja kerralla eri kulmissa. Satelliitit kohoavat Stratolaunchista irtoamisen jälkeen omilla moottoreillaan Maan kiertoradalle.

Stratolaunchin etuihin kuuluu se, että se kykenee kiertämään huonon sään. Maan pinnalla olevalta laukaisualustalta lähtevä raketti ei siihen pysty. Stratolaunch voi kiertää tavallisten matkustajakoneiden tavoin haastavat säärintamat ja suorittaa rakettien laukaisut suunnitellusti.

Stratolaunchia käyttäen rakettien laukaisu avaruuteen on huomattavasti edullisempaa, koska kone kuluttaa merkittävästi vähemmän polttoainetta, kuin mitä perinteisen raketin laukaisu vaatii.

Ensilennollaan vuonna 2019, ilman rakettikuormaa, kone saavutti 4 570 metrin lakikorkeuden ja 278 km/h huippunopeuden. Megajetin neitsytlento kesti noin kaksi tuntia ja se laskeutui tämän jälkeen turvallisesti Mojaven avaruuslentokeskuksen kentälle Kaliforniassa.

Ominaisuuksia - maailman suurin siipien kärkiväli

Stratolaunch on kokonaan komposiittirakenteinen. Lentokone on varustettu kuudella Pratt & Whitneyn suihkumoottorilla. Jättiläiskoneen siipien kärkiväli on 117 metriä. Siten sen siipien kärkiväli on suurempi, kuin minkään muun lentokoneen.

Stratolaunchissa on kaksi samanlaista runkoa, 28 rengasta ja kolme siipeä, joista yksi on runkojen välissä.

Stratolaunchin rakenteista noin puolet on otettu Boeing 747 -matkustajakoneesta. Niihin kuuluvat koneen moottorit, laskutelineet, ohjaamo, avioniikka, hydrauli- ja polttoainejärjestelmät, sekä joukko muita pienjärjestelmiä.

Stratolaunch

Pituutta Stratolaunchilla on 72 metriä, Sitä pidempiä ovat Antonov An-225, Boeing 747 ja Airbus A380. Koneen lentopaino on 590 tonnia. Se voi kuljettaa maksimissaan noin 227 tonnin hyötykuorman. Sen maksimilentomatka eli kantama on 2 000 meripeninkulmaa eli 3 700 kilometriä. Lentotehtävän pituus voi olla noin 10 tuntia.

Paul Allen

Paul Allen (1953 - 2018)

Stratolaunch hanketta ajoi eteenpäin Microsoft-miljardööri Paul Allen. Allen toivoi, että Stratolaunch pystyisi liikkumaan nopeasti maanpinnan ja stratosfäärin välillä, jolloin avaruusmatkailu ei olisi sen ihmeellisempää kuin reittilento New Yorkista Bostoniin.

Allenin syksyllä 2018 tapahtuneen kuoleman jälkeen Stratolaunch-hanke on kohdannut merkittäviä vastoinkäymisiä. Hankeyhtiö ilmoitti Allenin kuoleman jälkeen pienentävänsä Stratolaunch-operaatiota. Monet asiaan liittyvät projektit laitettiin hyllylle ja työntekijöiden määrääkin vähennettiin. Sittemmin Stratolaunch on kaupan myötä siirtynyt uudelle omistajalle.

Paul Allen oli viehtynyt avaruustutkimukseen ja hän haaveili nuoruudessaan urasta astronauttina. Heikko näkö raunioitti hänen astronauttihaaveensa, mutta mielenkiintoaan avaruusmatkailuun hän ei koskaan menettänyt.

Lähteet
*Yle Uutiset: Maailman suurin lentokone teki ensimmäisen testilentonsa
*Wikipedia
*Finavia:Viisi jännittävää faktaa Stratolaunch-lentokoneesta, joka on siipiväliltään maailman suurin
*Tekniikan Maailma
*Reuters: Exclusive: Space firm founded by billionaire Paul Allen closing operations - sources
*Lentoposti: Tuplarunkoinen Stratolaunch-kone nousi ilmaan - suunniteltu rakettien laukaisualustaksi
*Space.com: Stratolaunch, Which Flew the World's Biggest Airplane (Once), Sold to Mystery Owner

Stratolaunch Stratolaunch
Kuvissa Stratolaunch rullauskokeissa. Jättikone liikkui 18. joulukuuta 2017 ensimmäisen kerran kiitotiellä omilla moottoreillaan. Kone rullasi ensi kerran ulos mittatilaustyönä tehdystä lentokonehallista vuonna 2017, ja vuonna 2018 se kiihdytti kiitoradalla jo yli 140 kilometrin tuntinopeuteen.