Kissaeläimet

KISSAELÄIMET FELIDAE

KISSA (Felis catus)

Kissa on villikissasta (Felis silvestris) aikanaan ihmisen seuraan kesytetty ja se on siten ollut villikissan alalaji. Kuitenkin, nykykäsityksen mukaan kissa ei ole enää alalaji, vaan laji.

Vaikka kissa onkin kesytetty ja ihmisen seurassa elävä lemmikkieläin, on se varjellut alkuperäistä, villiä itsenäisyyttään. Se onkin lähempänä villejä esivanhempiaan, kuin koira. Silti, tätä kissan "villiä itsenäisyyttä" ei myöskään saisi liikaa korostaa, sillä on kyse suureksi osaksi myytistä. Loppujen lopuksi kissa kuitenkin on pieni eläin, joka on varsin täysin riippuvainen ihmisestä.

Kissa kuitenkin villiintyy helposti myös uudelleen. Kissa on ollut jo ensimmäisten merenkulkijoiden mukana valloittamassa maailmaa. Monin paikoin nämä ihmisen mukana kulkeneet, kesyt kissat ovat villiintyneet uudelleen, ja nämä uussyntyneet "villikissat" ovat hämärryttäneet käsityksiä kotikissoista ja alkuperäisistä villikissoista, metsäkissoista.

Kissa on aina ollut ja on edelleenkin eräänlainen jumalolento, vertauskuvallinen ja kaikessa kesyydessään saavuttamatonkin eläin. Kissa on paljon enemmän, kuin vain neljällä jalallaan kulkeva kissaeläin ja sylissä ihanasti kehräävä lemmikki. Kaikissa kulttuureissa kissoihin on vuosituhansien ajan liitetty lukematon määrä erilaisia myyttejä, uskomuksia, vertauskuvallisuutta ja suorastaan uskonnollista palvontaakin.

Kissa ja tyttö

Creative Commons
Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright © Flickr/Wolfgang Lonien

Neotenia - kissat ovat ikuisia, kehrääviä kissanpentuja

Neotenia tarkoittaa sitä, että aikuisella yksilöllä säilyy joitakin nuoren yksilön ominaisuuksista - kissalla kissanpennun ominaisuuksien säilymistä. Kissa käyttäytyy vielä vanhoilla päivilläänkin, erityisesti vaikkapa kerjätessään ruokaa, kissanpennun tavoin. Tämä ilmenee myös niin, että vaikka kissa on aikuinen, se ei ensisijaisesti mieti nälkäänsä tyydyttäessään sitä, että se lähtisi itse saalistusmatkalle, vaan ihmisestä hyvin riippuvaisena se kerjää ruokaansa ihmiseltä. Ikäänkuin tämä ihminen olisi kissan emo.

Läpi koko kissan elämän jatkuva kehrääminen on kesyyntyneiden kissamuotojen selvimpiä poikasiän piirteitä. Kehräämisessä on kyse tyypillisestä äiti-lapsi, eli emo-pentu -suhteen ilmauksesta. Villikissankin pennut kehräävät ihmisen seurassa ensimmäisen elinvuotensa aikana, mutta sitten kehräys vähenee ja vaimenee ja lähes tyystin lakkaa, kun villikissa on saavuttanut 2,5 - 3 vuoden iän.
Kissa

Creative Commons
Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright © Flickr/anton petukhov

Ailurofiili - kissoja ja kissaihmisiä

Ailurofiili on sellainen ihminen, joka rakastaa kissoja, hän on kissaihminen - on siis kyseessä ailurofilia. Kissat ovat lemmikkieläimiä ja kissoja on luonnollisestikin sellaisilla ihmisillä, jotka pitävät kotonaan lemmikkieläintä ja ovat päätyneet valinnassaan juuri kissaan. Suomessa lemmikkieläimistä koiria ja kissoja on yhteensä noin miljoonassa kotitaloudessa. Toisin sama asia ilmaisten, suomalaistalouksista 41 prosentilla on kissa tai koira. Koiria on hieman enemmän kuin kissoja. Kissa on siten lemmikkilistalla suosiossa sijalla kaksi.

Kaikki kissoista Ailurofilian vastakohta on ailurofobia - lue siitä sivulta Kissat myyteissä.

Rotukissoissa Suomen suosituin rotu vuonna 2014 oli ragdoll. Maine coon oli sijalla kaksi ja kolmanneksi suosituin kissarotu oli siperiankissa. Vuonna 2014 maassamme rekisteröitiin 4 307 rotukissaa. (Suomen kissaliitto)

Siitä, millaiset ihmiset ottavat hoiviinsa kissoja eli millaiset ihmiset ovat "kissaihmisiä", on kirjoitettu lukemattomia pitkiä selvityksiä ja luonnehdintoja. Teksasin yliopiston tutkimuksessa on vertailtu toisiinsa koiraihmisiä ja kissaihmisiä. Tuon tutkimuksen mukaan koiraihmiset olisivat seurallisempia ja sosiaalisempia, kuin kissaihmiset, joita tutkimuksessa kuvattiin neuroottisemmiksi, mutta luoviksi ja elämänkatsomuksellisiksi.

Teksasin tutkimuksen mukaan kissaihmiset olisivat hyvin itsenäisiä ja vähemmän perinteitä noudattavia oman polkunsa kulkijoita, ihan kuten kissatkin. Aiemmilta ajoiltakin jo tiedetään se, että ihmiset mieltyvät sellaisiin lemmikkeihin, jotka tavalla taikka toisella muistuttavat juuri heitä itseään. Kissaihmiset saavuttavat tutkimuksen mukaan älykkyystesteissä paremmat pisteet, kuin koiraihmiset - eli he olisivat siten älykkäämpiä.

Myös motiivit joko koiran taikka kissan lemmikikseen haluavilla ovat erilaiset. 38 prosenttia koiranomistajista etsi seuraa, kun taas 46 prosenttia kissaihmisistä kaipasi nimenomaan hellyyttä. On kuitenkin syytä myös muistaa, että monet ihmiset pitävät sekä kissoista että koirista.

Kissa ja poika

Creative Commons
Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva, poika ja kissa - Copyright © Flickr/Mary W

Näin kissa auttaa omistajaansa, ihmistä

Minnesotan yliopiston tutkimuksessa on selvitelty syitä, millä tavoin kissanomistaja hyötyy lemmikistään.

1) Kissaihmisillä on muita pienempi riski kuolla sydänkohtauksiin.

2) Heillä on myös kanssaihmisiään alhaisempi stressitaso, eli he ovat rentoutuneempia, koska kissan kehräys rentouttaa.

3) Kissat kaikkine kujeineen naurattavat omistajaansa - ja tällä naurulla on moninaisia, myönteisiä vaikutuksia.

4) Kissa ehkäisee ja parantaa omistajansa masennusta, tuoden positiivista elämänasennetta kehräävällä ja suloisella olemuksellaan.

5) Kissa poistaa ihmisen yksinäisyyden tunteen ja tuo tilalle läheisyyttä, välittämistä, ystävyyttä ja rakkautta.

6) Kissa myös opettaa omistajalleen oikeaa elämänasennetta, jossa ei turhia hötkyillä, tarkkaillaan tyynesti maailmanmenoa ja levätäänkin riittävästi.

7) Kissa opettaa ihmistä yrittämään lannistumatta uudelleen. Jos jokin asia ei onnistu ensimmäisellä kerralla, sitä voi yrittää uudelleen vaikka kuinka monesti. Siksihän kissalla sanotaankin olevan vähintään yhdeksän henkeäkin.

8) Kissan on voitu todeta myös auttavan autismista kärsivää ihmistä kommunikoimaan paremmin.

9) Niin tyyniä ja rauhallisia kuin kissat tavallisesti ovatkin, ne osaavat välillä irrotella ja pistää ihan hulinaksikin. Näin ne opettavat myös omistajalleen sen, että kaikkia tunteitaan ei pidä padota sisälleen, vaan välillä täytyy tuulettaa.

Kissaleikki

Creative Commons
Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva, kissa ja tyttö leikissä pöydän jaloissa - Copyright © Flickr/Viktor Karppinen

Kissanomistajan vastuu

Ottaessaan kissan hoiviinsa, ihminen ottaa samalla myös harteilleen suuren vastuun kissan hyvinvoinnista. Kissaansa ei missään olosuhteissa saa jättää heitteille tai päästää vaeltelemaan ja villiintymään. Kissajalostus on myös tuottanut monia sellaisia kissatyyppejä, jotka eivät enää missään oloissa tule toimeen ilman ihmisen huolenpitoa.

Kissaeläimet Felidae

Alicia ja Belle-kissa. Kissa ei ole vain lemmikki, vaan usein paras ystävä.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva yllä Copyright Daniel E Bruce

Kuuluisia kissaihmisiä - Muhammedista James Deaniin

Kuuluisia kissan omistajia, kissaihmisiä on mittaamaton määrä. Yksi kuuluisimmista on ollut profeetta Muhammed (570 - 632), joka arvosti kissoja niin paljon, että siunasi ne.

Espanjalainen taidemaalari Pablo Picasso (1881 - 1973) ikuisti kissoja myös lukuisiin maalauksiinsakin. Yhdysvaltalainen näyttelijä Jane Russell (1921 - 2011) oli oman aikansa seksisymboli, ja poseerasi mielellään kuvissaan kissan kanssa. Kissaihmisiin kuuluvat myös yhdysvaltalainen näyttelijä Mia Farrow (1945 -) ja yhdysvaltalainen näyttelijä Morgan Freeman (1937 -).

Englantilainen fyysikko ja tähtitieteilijä Sir Isaac Newton (1642 - 1727) keksi kissoilleen erityisen keinuovenkin, josta nämä saattoivat liikkua omin päinsä. Ranskalainen kirjailija Victor Hugo (1802 - 1885) rakasti kissojaan ja kirjoitti näistä lämpimästi päiväkirjaansa. Englantilais-amerikkalainen runoilija, näytelmäkirjailija ja kriitikko T.S. Elliot (1888 - 1965) kirjoitti kokonaisen kirjankin täyteen kissarunoutta. Kirjaan perustuu hyvin menestynyt musikaali Cats. Kolmen muskettisoturin isä, ranskalainen kirjailija Alexander Dumas (1802 - 1870) omisti Mysouff-nimisen kissan, joka oli kuuluisa kyvystään tietää, mikä ajankohta päivästä oli kulloinkin meneillään. Mysouff tiesi jokaisena päivänä, milloin hänen isäntänsä lopettaisi työskentelynsä.

Saksalais-ranskalainen (elsassilainen) teologi, muusikko, musiikkitieteilijä, filosofi ja lääkäri Albert Schweitzer (1875 - 1965) kirjoitti työpöytänsä ääressä ylös hyvin tärkeitä tutkimuksiaan. Hän oli vasenkätinen, mutta joutui joskus kirjoittamaan oikealla kädellään, koska hänen kissansa Sizi nukkui työpöydällä hänen vasemman kätensä päällä - eikä hän raaskinut häiritä tämän unta.

Kissaihmisiin ovat kuuluneet myös yhdysvaltalainen kirjailija ja runoilija Edgar Allan Poe (1809 - 1849), englantilainen lordi ja runoilija Lordi Byron (1788 - 1824), ranskalainen taidemaalari Henri Matisse (1869 - 1954), ranskalainen taidemaalari Claude Monet (1840 - 1926), ranskalainen kirjailija Sidonie-Gabrielle Colette (1873 - 1954), ranskalainen kirjailija Anatole France (1844 - 1924), ruotsalaissyntyinen, amerikkalaistunut elokuvatähti Greta Garbo (1905 - 1990), ranskalainen näyttelijä Brigitte Bardot (1934 -), englantilainen kirjailija Thomas Hardy (1840 - 1928), irlantilainen runoilija ja kirjailija William Butler Yeats (1865 - 1939), englantilaissyntyinen yhdysvaltalainen näyttelijä Elizabeth Taylor (1932 - 2011) ja yhdysvaltalainen muusikko, lingvisti ja runoilija Patricia Lee "Patti" Smith (1946 -). Yhdysvaltalainen näyttelijä James Dean (1931 - 1955) omisti kuuluisan siamilaisen kissan, nimeltään Marcus, jonka hänelle lahjoitti Elizabeth Taylor.

Paris Hilton

Creative Commons
Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Paris Hilton, kuva - Copyright © Flickr/Pimkie

Kuuluisia kissaihmisiä - Paris Hilton

Yhdysvaltalainen näyttelijä, laulaja, malli ja seurapiirijulkkis Paris Hilton (1981 -) on kuvassa hypähtänyt itsekin kissana nelinkontin pöydälle, mutta hän on myös kissarakastaja. Hänellä on ollut mm. kolme munchkinia. Munchkin on Yhdysvalloissa kehitetty kissarotu, jonka näkyvin tunnusmerkki on luontaisen geenimutaation aikaansaama lyhytjalkaisuus. Munchkin kyllä näyttää söpöltä, mutta rodun jalostuksessa käytetyt menetelmät ja lopputuloskin ovat herättäneet arvostelua epäeettisyydestä. Suomessa rotua ei ole ainakaan vielä hyväksytty.

Kuuluisia suomalaisia kissaihmisiä - Tove Jansson, Kari Suomalainen, Tarja Halonen

Taidekulttuurin piiristä kissaihmisenäkin tunnettuihin kuuluu suomenruotsalainen kirjailija ja taidemaalari Tove Jansson (1914 - 2001), jolla oli Psipsina-niminen musta kissa, jolla oli valkoiset tassut.

Myös taiteilija ja pilapiirtäjä Kari Suomalainen (1920 - 1999) rakasti kissoja. Karin kissat Möksö ja Pieni olivat mukana kuvioissa jo silloin, kun Kari Suomalainen tapasi tulevan vaimonsa Lipen. Kari Suomalainen talutti valjaissa olevia kissojaan mukanaan myös erilaisissa tilaisuuksissa ja juhlissa.

Suomalaisiin kuuluisiin kissaihmisiin kuuluu presidenttinä toiminut Tarja Halonen (1943 -). Hänen lemmikkikissojaan ovat olleet maatiaiskissat Rontti ja Miska. 17. tammikuuta 2013 Halonen sai Venäjän pääministeriltä Dmitri Medvedeviltä Neva Masquerade-rotuisen kissan, jonka nimi on Meggi. Kissa on syntynyt 4. elokuuta 2012. Meggiä kuvaillaan niin, että se on kiltti ja utelias, ja sillä on vahva luonne. Kissaneiti on lahja, ja sen antamisen yhteydessä mainittiin, että venäläisessä kulttuurissa kissan antaminen lahjaksi on arvokas ystävän ele. Media on seurannut tarkoin kaikkia Tarja Halosen kissoja, ja kun Rontti ja Miska kuolivat, olivat nämä suru-uutiset Ylen Uutistenkin eräitä pääaiheita. Luonnollisesti myös Meggin saapuminen junalla Moskovasta Suomeen oli erittäin suuri tapahtuma, joka sai mediakohuineen lehdistön ja kuvaajat liikkeelle.

Suomalaisia, tunnettuja kissaihmisiä ovat myös kirjailija Leena Lehtolainen, kirjailija Kristina Carlson, näyttelijä Kristiina Elstelä, tanssin suurlähettiläs Aira Samulin, muusikko Olavi Uusivirta ja lauluntekijä Mikko Perkoila.

Hemingwayn Floridan koti Hemingwayn Floridan koti ja kissa

Creative Commons
Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Ernest Hemingwayn koti ja kissa, kuvat - Copyright © Flickr/karlnorling


Kuvassa ylempänä Ernest Hemingwayn Floridassa sijaitseva kaunis koti, joka on nykyisin museona. Alemmassa kuvassa museokodin ikkunalla torkkuva kissa, joka on suoraan alenevassa polvessa, pienin sivupolvin, Ernest Hemingwayn kissojen jälkeläinen, yksi monista, ja nauttii nyt talossa vierailevien turistien ihailusta.

Kuuluisia kissaihmisiä - Ernest Hemingway

Yhdysvaltalainen kirjailija Ernest Hemingway (1899 - 1961) oli kirjailijana äärimmäisen miehisyyden kuvaaja, macho, mutta siltikin hän oli samalla myös mitä suurin kissarakastaja. Hänellä oli vuonna 1945 yhteensä 23 kissaa, joita hän kutsui lempeästi "kehruukoneiksi".

Hemingwayn kuuluisia kissoja oli hänen vuonna 1935 eräältä merikapteenilta lahjaksi saamansa, kuusivarpainen kissa "Snow White" eli Lumivalkoinen. Pian Hemingwayn kotipihan maat kuhisivat Snow Whiten kuusivarpaisia jälkeläisiä, joille Hemingway antoi nimiksi aikansa kuuluisuuksien nimiä. Hänen kissojaan olivat siten mm. Billie Holiday, Hunter S. Thompson, Rudolph Valentino ja Betty Grable.

Laivakissa eli suokissa eli Hemingwaynkissa

Vielä nykyisinkin, vuonna 2015, Hemingwayn museoidussa kodissa Key Westissä, Floridassa, elää noin 40 - 50 Snow Whiten jälkeläistä. Kissat kuljeskelevat ja elävät pitkin taloa, pihaa ja puutarhaa ja niistä pidetään hyvää huolta. Ne elävät todellisia kissanpäiviä. Hemingwayn kotimuseon kissat ovat kuusivarpaisia, laivakissoja, eli suokissoja eli Hemingwaynkissoja. Tai tarkasti ottaen, noin puolella kissoista on kuudes varvas. Toinen puoli kissoista kantaa mukanaan DNA-perimässään tätä kuusivarpaisuutta, joten nekin voivat olla kuusivarpaisten kissojen tulevia vanhempia.

Laivakissan eli Hemingwaynkissan kohdalla ei ole siten kyseessä kissarotu, vaan kissaa määrittää sen monivarpaisuus. Näiden kissojen ylimääräiset varpaat johtuvat geenivirheestä. Geenivirheen aiheuttama polydaktylia on tavallista yleisempi maine coon -rodun kissoilla. Nimi tulee siitä, että aikoinaan monivarpaiset kissat olivat erityisen suosittuja laivakissoina, sillä monivarpaisuus auttaa tasapainon ylläpitämisessä ja monivarpaiset kissat selvisivät vaikeissa tilanteissa, kuten myrskyissä, normaaleja paremmin. Katsottiin että monivarpainen kissa on laivakissana tavallista kissaa onnekkaampi. Laivakissan tehtävänä oli miehistön lemmikkinä olemisen ohella myös saalistaa laivaan pesiytyneet hiiret ja rotat, jotka olisivat voineet turmella köysiä ja kankaita sekä ruokavarastoa.

Monivarpaisia kissoja ei ole vain Hemingwayn museossa, vaan niitä on kaikkialla, ympäri maailmaa, niin maatiaiskissoissa kuin rotukissoissakin.

Kuuluisia kissaihmisiä maailmalla - Nicolas Cagesta Charles Bukowskiin

Kissaihmisiin lukeutuu myös yhdysvaltalainen näyttelijä Nicolas Cage (1964 -). Englantilainen rocktähti Freddie Mercury (1946 - 1991) soitti kiertueiltaan kotiinsa ja puhui puhelimessa kissoilleen.

Kissaihmisiä ovat myös yhdysvaltalainen näyttelijä George Clooney (1961 -), englantilais-hollantilainen näyttelijätär Audrey Hepburn (1929 - 1993), yhdysvaltalainen näyttelijä John Travolta (1954 -), brittiläinen muusikko David Bowie (1947 -), italialainen muotisuunnittelija Giorgio Armani (1934 -), yhdysvaltalainen näyttelijä Betty White (1922 -), kanadalais-yhdysvaltalainen näyttelijä Michael J. Fox (1961 -), yhdysvaltalainen näyttelijä Jane Fonda (1937 -) sekä Beatles-tähdet Paul McCartney (1942 -), George Harrison (1943 - 2001) ja John Lennon (1940 - 1980).

Kissaihmisiä ovat myös James Bond-tähti Sean Connery (1930 -), yhdysvaltalainen näyttelijä Marlon Brando (1924 - 2004), yhdysvaltalainen näyttelijä Steve Martin (1945 -), yhdysvaltalainen muusikko Kurt Cobain (1967 - 1994), yhdysvaltalainen näyttelijä Christopher Walken (1943 -), yhdysvaltalainen näyttelijä Jayne Mansfield (1933 - 1967), yhdysvaltalainen näyttelijä Clark Gable (1901 - 1960), australialainen näyttelijä Nicole Kidman (1967 -), yhdysvaltalainen näyttelijä Kim Novak (1933 -), yhdysvaltalainen laulumies Johnny Cash (1932 - 2003), yhdysvaltalainen muusikko Frank Zappa (1940 - 1993), yhdysvaltalainen näyttelijä Anthony Perkins (1932 - 1992) sekä yhdysvaltalainen runoilija ja kirjailija Charles Bukowski (1920 - 1994).

Kuuluisia kissaihmisiä maailman hallitsijoissa - Marie Antoinettesta Egyptin sulttaaniin

Kuninkaallisista ja keisarillisista kissaihmisiä on ollut Unkarin ja Böömin prinsessa, Itävallan arkkiherttuatar, Ranskan Dauphine ja lopulta kuningatar, Marie Antoinette (1755 - 1793).

Nimekkäistä hallitsijoista kissapotreteissakin, eli kuvissa kera kissan ovat esiintyneet venäläinen vallankumousjohtaja Vladimir Lenin (1870 - 1924), brittiläinen poliitikko ja Yhdistyneen kuningaskunnan pääministeri Winston Churchill (1874 - 1965) sekä Yhdysvaltain presidenttinä toiminut Bill Clinton (1946 -).

Ranskalainen herttua ja poliitikko, kardinaali Richelieu (1585 - 1642) omisti linnassaan yhden huoneen kissoilleen, ja erityiset kissapalvelijat ruokkivat kissoja kanapateella kaksi kertaa päivässä. Kun kardinaali kuoli, niin valtio huolehti kissoista ja palvelijoista.

Eräs egyptiläinen sulttaani (1300-luku) piti kissoista niin paljon, että hän testamenttasi koko omaisuutensa Kairon kodittomille kissoille. Vuosikausien ajan kissat saivat kolme ateriaa päivässä - mutta ehkäpä sitten tavan mukaan joku kissojen ruokintaan tyytymätön vetäisi sulttaanin jäämistön rahoineen omien liiviensä kätköihin.

Paavi

Kuuluisia kissaihmisiä - Vatikaanin paavit

Kuvassa yllä paavi Benedictus XVI (1927 -), joka oli paavina vuosina 2005 - 2013. Hänen kissansa, mustavalkoinen lyhytkarva Chico, elelee edelleen eläkkeellä olevan paavin seurana Tübingenissä, Saksassa. Kardinaali Roger Mahony, Los Angelesin arkkipiispa ja paavin läheinen ystävä, on sanonut: "Ihmiset sanovat, että paavi rakastaa kissoja, mutta se ei ole tarkka totuus - sillä paavi ei vain rakasta, vaan ihailee ja palvoo kissoja".

Paavi Leo XI ennätti 1600-luvulla olla 70-vuotiaana paavina vain muutaman viikon, mutta sen ajan hänen seurassaan oli Vatikaanissa syntynyt kissa Micette, joka varmaan oli Vatikaanin muunkin papiston suosiossa. Micette oli punaharmaa, mustin raidoin, joten silläkin oli oma, Vatikaaniin sopiva ylimyksellinen juhla-asunsa. Nykypäivänä paavit eivät saa pitää Vatikaanin tiloissa omia lemmikeitään.

Kuuluisia kissaihmisiä - Yhdysvaltain presidentit

Yhdysvaltojen presidenteissä, heidän puolisoissaan ja lapsissaan on ollut aikojen saatossa lukuisia kissaihmisiä.

Yhdysvaltain presidentti Rutherford B Hayes (1822 - 1893) otti lahjoina vastaan ensimmäiset Yhdysvaltoihin tuodut siamilaiset kissat.

Yhdysvaltain presidenttinä Abraham Lincoln (1809 - 1865) toi ensimmäisenä omat kissansa, Tabbyn ja Dixien, Valkoiseen taloon. Lincoln piti niin paljon kissoistaan, että hän saattoi syöttää näitä virallisilla päivällisillä pöydän ääressä istuttaessa. Sitten kerran hänen vaimonsa torui miestään siitä, että tämä ruokki kissoja arvovieraiden läsnäollessa. Tällöin Abraham vastasi tyynesti: "Jos kultahaarukka oli riittävän hyvä edelliselle presidentille, James Buchananille, niin eiköhän se kelpaa Tabbyllekin!"

Yhdysvaltain presidentti Calvin Coolidge (1872 - 1933) ja hänen perheensä pitivät Valkoisessa talossa ihan omaa eläintarhaansa. Eläinjoukkoon kuului myös muutamia kissoja. Niistä yksi, Tiger, nähtiin usein roikkumassa presidentin niskassa, tämän kävelyillä talon puutarhassa.

Yhdysvaltain kissapresidentteihin kuuluivat myös Theodore Roosevelt (1858 - 1919), Gerald Ford (1913 - 2006) ja John F. Kennedy (1917 - 1963). Kennedyn työhuoneesta Valkoisessa talossa kissa - Kennedyn tyttären Carolinen Tom Kitten-kissa - tosin jouduttiin poistamaan, kun ilmeni, että Kennedy oli allerginen kissoille. Eräs toimittaja keksi ihailla tätä Valkoisesta talosta poistettua kissaa, koska "kissa ei koskaan kirjoittanut muistelmiaan ja lyönyt näin elämän kohtaloitaan rahaksi". Ronald Reagan (1911 - 2004) ja hänen vaimonsa Nancy kuuluivat myös kissaihmisiin. He pitivät kuitenkin kissansa ranchillaan, eivätkä tuoneet niitä Valkoiseen taloon.

Yhdysvaltain kissapresidentteihin kuuluu myös Bill Clinton (1946 -). Clintoneiden Socks-kissasta tuli aikanaan Valkoisessa talossa kansallinen kuuluisuus ja kissa vastaanotti tuhansittain fanikirjeitäkin. Socks ei valitettavasti tullut toimeen Clintoneiden Buddy-koiran kanssa. Yhdysvaltain kissapresidentteihin kuuluu myös George W. Bush (1946 -). Busheilla oli useampia kissoja jo ennen presidenttiysaikaa. Valkoisessa talossa heillä oli kissa India, joka oli luonteeltaan ujo, ja pysytteli sivummalla,
Ruokarukous
Pina ja kissa

Pina ja kissa - parhaat ystävät.

All rights reserved
*Kuva "Cat and Pina" Copyright © deviantART/Vitrage - Andrey Ivanov
Used with permission.

Tyttö ja kissa

Nadja ja kissanpentu - parhaat ystävät.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva yllä, tyttö ja kissanpentu, Copyright Gennadiy Kolodkin/World Bank Photo Collection

Tyttö ja kissa

Julia ja kissa - parhaat ystävät.

Lähteet
*UT News, The University of Texas at Austin: Research Shows Personality Differences Between Cat and Dog People
*Rachael Rettner: Dog People vs. Cat People: Who's More Outgoing? More Intelligent?
*Iltalehti: Kissaihmiset älykkäämpiä kuin koiraihmiset
*Huffington Post: 11 Reasons Your Crazy Cat Obsession Makes You Happier And Healthier
*Toisten historia, blogi
*Ernest Hemingway's Other Legacy: A Colony Of Adorable, Six-Toed Cats
*75+ Celebrities Who Are Cat People
*Syntymä- ja kuolinvuodet Wikipedia
*Eeva: Lippe Suomalaisen värikäs matka Karin rinnalla
*Ilta-Sanomat: Halosen kissa sai nimekseen Meggi: "Se on kiltti ja utelias"
*Yle Uutiset: Presidentti Halosen Rontti-kissa kuoli
*Rachael Mulliss: 45 Famous Cat Lovers
*The Ernest Hemingway Home & Museum
*Wikipedia: laivakissa eli suokissa eli Hemingwaynkissa