Kissat - kissarodut

KISSA (Felis silvestris catus)

Kissa on villikissasta (Felis silvestris) aikanaan ihmisen seuraan kesytetty ja se on siten villikissan alalaji.

Kukaan ei tiedä ihan tarkoin, milloin kissa kesytettiin eikä edes miksi ja missä. Tutkimuksen hankaluutena on se että kissan rakenne muuttuu vain hyvin vähän sen siirtyessä luonnosta ihmisen suojelukseen. On selvää, ettei kissoista tullut kesyjä ennen maanviljelyksen vallankumousta. Tässä suhteessa kissat poikkeavat suuresti koirasta, joka jo 12 000 vuotta sitten toimi ihmisen apuna metsällä.

Kisuli

Kissat olivat varsin vähäarvoisia esihistoriallisille ihmisille ennen kuin he siirtyivät maanviljelyyn. Jyrsijöiden vallatessa vilja-aitat kissat norkoilivat lähistöllä pyydystellen niitä. Egyptiläiset huomasivat tämän ja aloittivat kesyttämisen.

Kissat Lue lisää...

Kissarodut

Kissarotuja on vähemmän, kuin koirarotuja, ja niiden keskinäiset erot ovat paljon pienemmät. Koko, sekä turkin väri ja laatu ovat tärkeitä rotuominaisuuksia. Koska kissalla menneisyydessään on ollut merkitystä seuranpidon ohessa vain jyrsijöiden hävittäjänä, ei erilaisia käyttörotuja ole pyrittykään kehittämään. Kissojen kantakirja- ja siitostoimintakin on siten suppeampaa, kuin koirien. Vaikka nykyisin kaikenlainen toiminta näyttelyineen myös rotukissojen kohdalla on vilkasta.

Kisuli

Rotukissat jaetaan erilaisten ominaisuuksiensa, kuten turkin pituuden ja värin mukaisesti neljään eri kategoriaan. Näiden lisäksi on vielä muita kissoja, kuten kotikissa, joita ei ole hyväksytty näihin kategorioihin.

Kissat Tutustu eri kissarotuihin...

Kisuli

Lähteet
*Wikipedian kissaesittelyt
*Gummeruksen suuri kissakirja
*Kissanomistajan käsikirja - Otava
*Kissat - rodut, kasvatus, hoito - NGV
*Kissarodut ja kissanhoito - Karisto
*Kissarotujen ensyklopedia - Parragon Books Ltd
*American curlit ry