Kissaeläimet
Kuva yllä - munkkipojan päiväunelmia kera kissan, luostarissa Myanmarissa eli Burmassa.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva yllä Copyright Chris the Borg

KISSA (Felis silvestris catus)

Myytit ja legendat

Viimeiset 3 000 vuotta, kissat ovat näytelleet pääosaa monien maiden kansantarustoissa kaikkialla maailmassa, sen jälkeen kun kissa oli ensimmäisenä kohotettu pyhäksi eläimeksi muinaisessa Egyptissä. Koirat eivät ole koskaan saavuttaneet samaa asemaa tarinoissa ja legendoissa. Tämän on arveltu johtuvan siitä, että kissat ovat arvoituksellisia olentoja. Päivällä ne ovat usein pehmeitä, unisia ja hellyttäviä, mutta yöllä ne muuttuvat äänettömiksi saalistajiksi.

Keskiajan loppupuolella monissa Euroopan maissa tapettiin julmasti suunnaton määrä kissoja, koska niiden oletettiin liittyvän noituuteen. Itäisissä maissa, kuten Myanmarissa, kissoilla meni yleisesti ottaen paremmin. Siellä uskottiin minkä hyvänsä taikavoiman tuottavan pelkkää hyvää. Myös merillä kissat olivat hyvässä maineessa. Rottien pyydystämisen lisäksi, merimiehet uskoivat, että kissat pystyvät tyynnyttämään myrskyn.

Japanissa kissoilla on voima muuttua henkiolennoksi kuoltuaan. Tämä johtuu buddhalaisesta uskonnosta, jonka mukaan ihmisen sielu voi tilapäisesti levätä kissan ruumiissa.

Pyhä birma on Myanmarin pyhä kissa. Legendan mukaan burmalaiseen temppeliin hyökättiin ja korkea-arvoinen pappi surmattiin. Hänen suosikkinsa, valkea temppelikissa hyppäsi papin pään päälle ja koki muodonmuutoksen eli syntyi nykyinen birmalaisrotu. Niissä kohdissa, missä kissan käpälät koskettivat pappia, kissan turkki pysyi valkoisena eli hyvyyden symbolina. Tämä ihme rohkaisi jäljelle jääneitä pappeja nousemaan vastarintaan tunkeilijoita vastaan.

Kissan kanssa

Kissa oli Euroopan varhais-renessanssin aikana suuren vainon kohteena. Syynä oli kenties uudelleen virinnyt kiinnostus skandinaaviseen hyvyyden jumalattareen Freyjaan, jonka sotavaunuja kissat vetivät. Tämä taas innoitti kristillistä kirkkoa yrittämään Euroopan puhdistamista pakanallisuuden symbolista.

Etelä-Ranskassa uskottiin aikoinaan vankasti yliluonnollisten kissojen olemassa oloon. Muuan kuuluisimmista oli Charles Pernaultin luoma saapasjalkakissa. Tämä kissa oli niin voimakas, että se voitti isäntänsä ja sai prinsessan vaimokseen.

Musta kissa

Noidat ja kissat

Noin 1400-luvulta alkaen kissat olivat 300 vuoden ajan kytköksissä noituuteen. Niiden uskottiin olevan noitien linkkinä itse paholaiseen. Noitien uskottiin myös pystyvän muuttamaan itsensä kissan hahmoon niin halutessaan. Lukemattomia kissoja vainottiin sen vuoksi, ja monissa osissa Eurooppaa järjestettiin kissojen polttamisseremonioita. Tunnetuin kissarovio oli Metzissä, Pohjois-Ranskassa.

Noidan musta kissa

Ernst Blofeldillä, James Bondin (agentti 007) arkkivihollisella, oli aina persialaiskissa seuranaan.

Aiheuttaako musta kissa hyvää vai huonoa onnea? Käsitys siitä vaihtelee vuosisadasta ja maasta toiseen. Britanniassa tien yli kulkeva musta kissa tuottaa hyvää onnea, Suomessa päinvastoin. Kun taas Yhdysvaltain Keski-Lännen muutamissa valtioissa mustan kissan vierailu talossa tietää hyvää onnea, mutta huonoa, jos se jää taloon.

Kissan kanssa

Kissapelko eli ailurofobia

Lukemattomien foboiden joukossa on myös airulofobia, jota poteva ihminen pelkää luonnottoman voimakkaasti kissoja. Monistakin nimekkäistä ailurofobiaa poteneista historian suurhahmoista yksi oli Napoléon Bonaparte. Tämä pieni, paksu ja peloton ukko, joka kyllä valloitti urheasti puoli maailmaa sotaretkillään, muuttui vapisevaksi hyytelöksi, kun hänen eteensä hypähti kissa. Kissoista eivät pitäneet myöskään Julius Caesar, Benito Mussolini, Aleksanteri Suuri ja Adolf Hitler, joka oli suuri susien ihailija.

Kissapelon katsotaan juontuvan siihen, että kissa liitetään eläinhahmona naissukupuoleen. Kissakammoa potevalla olisi tämän mukaan suhteessaan naissukupuoleen jotakin pielessä, ehkä hän pelkää myös naisia tai ei tule näiden kanssa toimeen. Toki kissakammo voi johtua yksinkertaisesti vain siitä, millainen eläin kissa on. Kaikki eivät vain kestä kissan hiljaista ja maagista tuijotusta, jonka voi kuvitella ennakoivan hyökkäyshyppyä.

Kaikki kissoista Ailurofobian vastakohta on ailurofilia - lue siitä sivulta Kissa ja ihminen.
Yllätettynä!

Pikkukissallakin on kissakammo - hän pelkää tulevansa yllätetyksi keittiöstä naposteluvarkaista - kuten valitettavasti käykin!

Kissan kielteiset viritykset

Kissa on symboliikassa koettu yleensä kielteisenä. Kissa on kesytetty noin 2000 vuotta ekr mahdollisesti ns. nubiankissasta, jota edelleenkin tavataan Afrikassa luonnonvaraisena. Jo sitä ennen tunnettiin lyhythäntäinen viidakkokissa, joka muinais-egyptiläisessä "kuolleiden kirjassa" leikkaa poikki pahan Apophis-käärmeen pään.

Kotikissa korvasi ennen pitkään leijonajumalat. Kissajumalatar Baster oli aikaisemmin hahmoltaan naarasleijona. Kissoja myös muumioitiin. Egyptin kuvataiteessa esiintyi naishahmoja, joilla oli kissan pää. Egyptistä käsin kissa tuli tunnetuksi Kreikassa ja Roomassa, ja siitä tehtiin jumalatar Dianan attribuutti.

Musta kissa

Musta kissa

Varsinkin mustilla kissoilla uskottiin olevan ihmeitä tekeviä voimia. Niiden tuhkan sirottaminen pelloille piti tuholaiset loitolla. Kelttien keskuudessa kissa symbolisoi pahoja voimia, ja siksi niitä uhrattiin. Pohjoiset germaanikansat kuvittelivat jumalatar Frejan ajavan kissojen vetämissä vaunuissa.

Kissan silmän avoimuuden vaihtelu valon vaihtelun mukaan on koettu petollisuuden merkiksi. Kissan kyky saalistaa täydellisessä pimeydessä sai ihmiset liittämään sen pimeyden voimiin. Varsinkin mustasta kissasta tuli himokkuuden ja julmuuden vertauskuva sekä noitien "apuhenki" (lat. spiritus familiaris) ja ratsu. Kansanuskomuksissa musta kissa on vieläkin onnettomuuden enne.

Kaikki kissoista Tutustu tarkemmin mustan kissan magiaan!

Wust Saksa

Vaakuna: Wust, Saksa. Kuva Copyright Ernst Albrecht Fiedler.

Vaakunoiden sankarikissa

Vastoin kissaan liitettyjä kielteisiä mielikuvia on se, että vaakunataiteessa kissa esiintyy melko usein heraldisena kuviona. Tätä on selitetty sillä, että kissa kuvaakin tällöin "vapautta, sillä se ei tahdo olla vanki eikä suljettuna lukkojen taakse". Kissa on väsymätön ja ovela saalista jahdatessaan, ja nämähän ovat myös kelvollisen sotilaan hyveitä. Siksi entisajan svaabit, sveitsiläiset ja burgundilaiset sijoittivat vaakunoihinsa kissoja vapauden merkiksi. (Georg Andreas Böckler 1688).

Syysmirrit
Kissa

Kissaan liitettyä symboliikkaa

Jo muinaisen egyptin pilkkakirjoituksissa ja satiirisissa papyruksissa on usein asiat käännetty päälaelleen niin, että hiiret ajavat sotavaunuilla ja johtavat taistelua linnoitukseen varustautuneita kissoja vastaan. Tässä on vuosituhansien takainen "ennakonotto" nykypäivän Tom ja Jerry -komiikalle.

Pussycat

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright © Eddy Van 3000

Feminiininen yön mirri

Psykologeille kissa on "tyypillisesti naisellinen eläin" (Ernst Aepeli) ja yön eläin. Mahdollisesti juuri kissan arvioiminen kielteisesti on monissa kulttuureissa myötävaikuttanut aggressiiviseen suhtautumiseen naissukupuolta kohtaan. Euroopassa prostituoituja nimitettiin menneinä vuosisatoina kissoiksi ja ilotalot olivat kissataloja.

Arkkipiispa ja kissa

Arkkipiispa ja kissa. All Saints Monastery in British Columbia, Canada.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright Jim Forest


Nyt tutimaan - hyvää yötä!