Tunturisuden sivut
Hasna. - Kuva Copyright © kees torn - Creative Commons.

Hasna

Kuvassa yllä vuonna 2017 Hollannissa valmistunut huvijahti Hasna. Alus on sittemmin vaihtanut omistajaa ja sen nimi on nykyisin Lunasea. Aluksen pituus 73 m, leveys 11,90 m ja syväys 3,45 m.

Huvijahdit

Huvijahdit

Sequel P. - Kuva Copyright © Alex Proimos - Creative Commons.

Sequel P

Sequel P:n rakensi vuonna 2009 Turkissa telakka Proteksan Turquoise. Tämän silmiinpistävän kauniin aluksen ulkoasun on suunnitellut Dubois Naval Architects ja sisustussuunnittelun toteutti Lontoossa toimiva studio H2 Yacht Design.

Sequel P:n tyylikkään sinisen teräsrungon pituus on 54,7 metriä, leveys 9,3 m ja syväys 3,2 m. Sequel P:n upeasti muotoiltu ulkopuoli on tasapainossa kauniin ja nykyaikaisen sisustuksen kanssa. Alus omaa erottuvan ja tyylikkään muotoilun, jossa on selkeät, modernit linjat ja geometriset muodot hienostuneilla yksityiskohdilla.

Sequel P:n neljä kantta tarjoavat runsaasti ulkotilaa ja mitä moninaisimpia ajanviettotapoja kuntosaleineen ja muine tiloineen. Aluksen on voinut vuokrata ja viikon hinta on ollut vuonna 2011 hieman alle 400 000 dollaria.

Huvijahdit

Luna, San Diegon samassa kesäkuussa vuonna 2013. - Kuva Copyright © Tomás Del Coro - Creative Commons.

Luna

Luna on maailman toiseksi suurin tutkimusalus mutta kuitenkin myös huvijahti. Se laskettiin vesille vuonna 2009 ja oli valmis vuonna 2010. Pituus 114 m ja leveys 20 m. Aluksen omistaja oli venäläis-israelilainen miljardööri Roman Abramovitš. Nykyisin se on Akhmedovin perheen omaisuutta.

Huvijahdit

Graceful. - Kuva Copyright © mhobl - Creative Commons.

Huvijahdit

Graceful. - Kuva Copyright © Luis Pérez Contreras - All Rights Reserved.

Graceful

Graceful on Blohm + Vossin rakentama huvijahti ja se valmistui vuonna 2013, laskettiin vesille vuonna 2014. Sen pituus on 80,3 m, leveys 20 m, syväys 5 m ja sillä on kolme kantta. Arvioitu hinta 100 miljoonaa dollaria. Alus tilattiin jo vuonna 2005 ja sitä rakennettiin aluksi Sevmashin telakalla Venäjällä, mistä se sitten siirrettiin rakennettavaksi Saksaan. Ylellisessä aluksessa on mm. uima-allas, joka voidaan peittää ja näin tila muuttuu vaikkapa yökerhoksi tanssilattioineen tai spa-tilaksi.

Aluksen omistaa Venäjän presidentti Vladimir Putin. Alus on yksi hänen kolmesta huvijahdistaan. Yksi niistä on mahdollisesti 700 miljoonan dollarin arvoinen Scheherazade. Yksi on Tshaika – eli suomeksi Lokki.

Huvijahdit

Dilbar. - Kuva Copyright © Tiomax80 - Creative Commons.

Huvijahdit

Dilbar. - Kuva Copyright © David Forder - Creative Commons.

Dilbar

Dilbar on saksalaisen Lürssenin valmistama huvijahti ja se valmistui vuonna 2015. Sen pituus on 156 m, leveys 23,5 m ja syväys 6 m. Se oli vuonna 2020 maailman kolmanneksi pisin huvijahti. Sillä on 80 hengen miehistö ja hyttejä on 40. Rakennuskulut olivat 800 miljoonaa dollaria. Alus valmistui uzbekistanilaiselle miljardöörille, Alisher Usmanoville.

Vieraita alukselle mahtuu 24 ja sen erityisiin ominaisuuksiin kuuluvat 25-metrinen uima-allas, pisin koskaan tällaiselle jahdille rakennettu, sekä laaja puutarha ja kaksi laskeutumisalustaa helikoptereille. Ukrainan sodan vuoksi alus on Saksassa takavarikoitu.

Huvijahdit

Areti, kuvassa etualalla. - Kuva Copyright © Jenni Konrad - Creative Commons.

Areti

Areti valmistui Lürssenin telakalla, Bremenissä Saksassa, vuonna 2017. Aluksen pituus on 85 m ja leveys hieman alle 15 m. Sen tilaajana oli venäläinen miljardööri Igor Makarov, jolla oli kolme alusta - Areti, Areti I ja Areti II.

Alukselle mahtuu 18 vierasta ja heitä varten on 9 hyttiä. Miehistön suuruus on 27 henkilöä. Alus myytiin vuonna 2019 ja se sai silloin nimekseen Amatasia. Hintapyyntö oli 175 miljoonaa dollaria.

Huvijahdit

Octopus, Puerto Rico vuonna 2009. - Kuva Copyright © Tomás Del Coro - Creative Commons.

Octopus

Vuonna 2003 valmistuneen Octopuksen pituus 126,2 m ja leveys 21,82 m. Alukselle tuli hintaa 200 miljoonaa dollaria. Aluksen rakensivat Lürssen ja Howaldtswerke-Deutsche Werft. Octopuksen omisti yhdysvaltalainen liikemies, sijoittaja ja hyväntekijä, Paul Allen (1953 - 2018). Octopus on yksityinen alus, jota on lainattu tutkimusprojekteihin, tieteellisiin tutkimushankkeisiin ja pelastustehtäviin.

Octopus koostuu kahdeksasta kannesta, mukaan luettuna yksityinen omistajien kansi. Siihen voi majoittua jopa 26 vierasta 13 hytissä, ja sen miehistössä on 63 henkilöä, heitä varten on 30 hyttiä.

Viihdepalveluihin kuuluu useita baareja, kylpylä, kirjasto, elokuvateatteri, kuntosali, koripallokenttä ja useita oleskelutiloja, mukaan lukien eteenpäin suunnattu tarkkailualue. Aluksella on kaksi helikopterialustaa pääkannella - ja 43-jalkainen (13 m) peräpeiliin telakoitunut laskeutumisvene. Aluksella on myös uima-allas, joka sijaitsee perässä, toisella sen yläkerroksista, ja kaksi sukellusvenettä. Niistä toinen toimii kauko-ohjauksella ja pystyy saavuttamaan suurempia syvyyksiä. Jälkimmäinen lainattiin Google Earthille "Explore the Ocean" -projektia varten. Vesilinjan sivuluukut muodostavat telakan vesiskoottereille. Taloudellisella 12,5 solmun matkanopeudella Octopuksen toimintasäde on 12 500 merimailia.

Huvijahdit

Oceanco Y 714 - Kuva Copyright © kees torn - Creative Commons.

Oceanco Y 714

Hollannissa vuonna 2017 valmistunut huvijahti, jonka pituus 110 m, leveys 15,8 m ja syväys 4 m. Tuohon aikaan suurin Hollannissa koskaan rakennettu huvijahti. Omistaja ilmeisesti venäläinen miljardööri.

Lähteet
Marin Traffic
Wikipedia
Fortune: How can a $700 million superyacht sitting in an Italian port ‘belong to no one’? Russian sleuths say it’s Putin’s
CNN Travel: 10 of the world's biggest superyachts
Charter World

Huvijahdit

Happy Days Helsingissä, elokuussa vuonna 2009. - Kuva Copyright © Ron Gilmore - All Rights Reserved.

Happy Days

Luksusjahti Happy Days valmistui Yhdysvalloissa vuonna 2006. Pituus 49,98 m, leveys 10,4 m ja syväys 2,93 m. Alus oli tuolloin suurin koskaan Yhdysvalloissa rakennettu komposiittialus. Alukseen mahtuu 14 vierasta ja miehistöä on 12 henkeä. Aluksen sisustuksessa on tavoiteltu Karibian tunnelmia.