Tunturisuden sivut
Sekstantti. - Kuva Copyright © Olaf Arndt - Creative Commons.

Navigointia merillä

Ennen tieteen ja teknisen kehityksen myötä käyttöön tulleita kojeita merillä suunnistettiin maamerkkien ja taivaankappaleiden avulla. Kompassi oli merinavigoinnissa tärkeä virstanpylväs, sillä se mahdollisti kiinteän suunnan seuraamisen ilman tällaisten havaintojen tekoa.

Merkittäviä navigoinnin apuvälineitä olivat kronometri, kvadrantti, oktantti ja erityisesti sekstantti. Niiden avulla harjoitettiin tähtitieteellistä navigointia satojen vuosien ajan.

1940-luvulta alkaen tapahtunut radiotekninen kehitys ja sen myötä yhä paremmat ja tarkemmat sovellukset ja instrumentit merkitsivät ratkaisevia parannuksia navigointimenetelmiin. Radiomajakat antoivat 1900-luvulla laivoille ja myös lentokoneille mahdollisuuden määrittää suuntansa ja sijaintinsa ilman maamerkkien apua.

Aivan uutta aikakautta merkitsi se, kun Yhdysvaltain ilmavoimat alkoi kehittää Navstar-nimistä ohjelmaa 1970-luvun puolessa välissä. Sen myötä meriliikenteenkin käytössä on tänä päivänä tarkka ja reaaliaikainen paikannusmenetelmä - järjestelmä, joka tunnetaan nykyisin nimellä GPS (Global Positioning System).
Söderskär

Söderskärin majakka. - Kuva Copyright © Leo-setä - Creative Commons. - Lähellä pääkaupunkia, Sipoon ulkosaariston Söderskärissä sijaitsee kaunis, vuonna 1862 rakennettu majakka. Majakan uusgoottilaiset muodot suunnitteli kirkkojen ja julkisten rakennusten piirtäjänä tunnettu arkkitehti ja intendentti Ernst Lohrmann. Majakkatorni on kahdeksankulmainen ja kuusikerroksinen ja sen huipun lyhtyosa on erityisen kaunis. Korkeutta majakalla on 32,5 metriä. Sen alaosa on 8,6 metrin korkeuteen saakka kiveä ja loppuosa on tiiltä.

Lähteet
Navigointi Maritimeforum.fi
Navigointi Wikipedia
Navigointi National Museum of American History: Telescopic Alidade
Navigointi Martin Vermeer: Geodesia, kaiken perusta
Navigointi Tietosanakirja Spectrum - WSOY
Navigointi Jokamiehen merenkulunopas, toimittanut Helge Heikkinen - WSOY
Navigointi Yhdysvaltain laivasto (United States Navy)
Navigointi Valtioneuvosto: Satelliittinavigointijärjestelmien tehokas hyödyntäminen Suomessa
Navigointi Arttu Linqvist: Opas ARPA-tutkakurssille
Navigointi Hannu Huhtamäki: Elektroniset navigointijärjestelmät
Navigointi Jorma Ahvenainen: Suomen ulkomaankauppa 1875 ─ 1975
Navigointi TM: Gps-järjestelmän isä varoittaa: Olemme liian riippuvaisia satelliittinavigoinnista