Tunturisuden sivut
Tummamyrskyliitäjä (Macronectes halli), kuva yllä. - Kuva Copyright © Ed Dunens - Creative Commons.

Isomyrskyliitäjät

Ulappaliitäjien heimossa on suku isomyrskyliitäjät (Macronectes). Suvussa on kaksi myrskyliitäjälajia, isomyrskyliitäjä (Macronectes giganteus) ja tummamyrskyliitäjä (Macronectes halli). Nämä myrskyliitäjät elävät eteläisillä, Antarktiksen merialueilla. Ne ovat kooltaan albatrossien luokkaa.

Näitä lintuja kutsutaan Antarktiksen korppikotkiksi siksi, että ne partioivat, etsien ravinnokseen raatoja. Ne tappavat ja syövät myös pingviinien ja muiden merilintujen poikasia ja huonokuntoisia aikuisia.

Tummamyrskyliitaja

Tummamyrskyliitäjä. - Kuva Copyright © Ed Dunens - Creative Commons.

Tummamyrskyliitäjä

Tummamyrskyliitäjän pituus on noin 90 cm ja paino 4,5 kg. Erona isomyrskyliitäjään on nokan punertava kärki. Laji pesii pohjoisempana kuin isomyrskyliitäjä.


Isomyrskyliitäjä
Isomyrskyliitäjä

Isomyrskyliitäjä. - Kuvat Copyright © Gregory "Slobirdr" Smith - Creative Commons.

Isomyrskyliitäjä

Tämä raskastekoinen, albatrossien kokoinen ulappaliitäjä näyttää lennossa hieman köyryselkäiseltä. Rusehtavassa ja sotkuisessa höyhenpuvussaan se vaikuttaa varsin epäsiistiltä. Isomyrskyliitäjä on 95 cm pitkä ja painaa 4,5 kg. Linnusta esiintyy myös valkea värimuoto. Sukupuolet ovat samannäköiset.

Maalla isomyrskyliitäjä käveleskelee varsin jouhevasti lokkimaisen pitkine jalkoineen.

Isomyrskyliitäjä ei tyydy ravinnossaan vain haaskoihin taikka tappamiinsa pienempiin merilintuihin, vaan se etsii mereltä myös kaikenlaista elävää saalista, kuten kalaa, krilliä ja muuta meren pieneläimistöä.

Pesänä isomyrskyliitäjällä on pikkukivien ja kasvinosien reunustama matala kuoppa maalla. Pesimäyhdyskunnat ovat saarilla tai rannikon äärellä. Peällä häirittyinä emo ja poikaset puolustautuvat, sylkemällä pahanhajuista öljyä.

Lähde
*Colin Harrison, Alan Greensmith: Koko maailman linnut
Tummamyrskyliitäjä

Tummamyrskyliitäjä (Macronectes halli). - Kuva Copyright © Ed Dunens - Creative Commons.