Don sfinx

KISSA (Felis silvestris catus)

Don sfinx

Don sfinx eli donskoy on Venäjällä jalostettu kissarotu ja se pitää sisällään kolme muunnosta: täysin karvattoman, erittäin lyhytkarvaisen ja turkillisen. Tämä rotu sai alkunsa vuonna 1987, kun kissankasvattaja Elena Kovaleva löysi karvattoman kissan venäläisessä kaupungissa, Donin Rostovissa. Hän antoi kissalle nimeksi Varvara. Noin neljän kuukauden iässä Varvara alkoi jostakin syystä menettää turkkiaan. Sitten Varvara pariutui paikallisen kissan kanssa ja synnytti pentueen; näistä pennuista alkoi kehittyä don sfinx-rotu. Pennut risteytettiin myöhemmin eurooppalaisten lyhytkarvaisten kissojen kanssa.

Maailman kissaliitto, World Cat Federation, hyväksyi rodun virallisesti vuonna 1997 ja Kansainvälinen kissaliitto, International Cat Association vuonna 2005. Kaikkialla rotua ei kuitenkaan tunnusteta, sillä sen geneettinen terveys herättää huolta. Uhkana ovat mm. huonot hampaat, heikentynyt hikoilukyky, sekä ongelmat silmien kanssa, kuten sisäänpäin kääntyneet luomet.

Don sfinx ei ole läheistä sukua sfinxille ja niiden karvattomuudelle on erilaiset syyt, eli erilaiset geneettiset mutaatiot.

Don sfinx

Don sfinx on kissa, joka ei sovellu Suomen talvipakkasiin eikä kesän paahteisiinkaan, siksi että sillä ei ole suojaa kylmältä eikä auringolta. Se ei siten ole suuren aikaa vuodesta ulkokissa. Kun tätä kissaa käytetään talvisin pikaisesti ulkona, niin suositellaan, että sille on puettava villapaitapuku ylle, jotta se selviytyy. Karvattomuudesta johtuen doneilla on taipumus oleskella aurinkoisella ikkunalaudalla, patterin päällä tai peittosi alla.

Don sfinx

Don sfinx on vartaloltaan keskipitkä ja vankka. Se omaa voimakkaat lihakset ja leveän takamuksen. Takajalat ovat hieman etujalkoja pidemmät ja varpaat ovat pitkät, kapeat ja "apinamaiset". Pää on keskikokoinen, poskipäät ovat hieman ulkonevat ja leuka on hyvin kehittynyt. Silmät ovat syvällä päässä, ne ovat keskikokoiset ja mantelin muotoiset. Isot korvat, jotka ovat leveät tyvestä, kallistuvat hieman eteenpäin.

Don sfinx

Don sfinxien iho rasvoittuu nopeasti ja koska niillä ei ole turkkia, ne tarvitsevat säännöllisesti pesua, pari kertaa kuukaudessa on sopiva useimmille kissoille. Rasvoittumisen johdosta niiden korvat ja kynnen juuret tulee myös putsata säännöllisesti. Ihoa ei kuulu rasvata.


Don sfinx

Älykkäät ja lämminluonteiset don sfinxit ovat uteliaita ja aktiivisia kissoja, mutta ne vaativat erilaisia virikkeitä, elääkseen täysipainoista ja onnellista kissan elämää. Ne tulevat erittäin hyvin toimeen omistajiensa ja muiden lemmikkien kanssa.

Don sfinx