Suomen kaunein kirkko
Houtskarin kirkko. - Kuva yllä Copyright © markgeneva - All Rights Reserved.

Suomen kaunein kirkko

Houtskarin kirkko

Houtskari mainitaan asiakirjoissa ensimmäisen kerran Korppoon kappeliseurakuntana vuonna 1554, joten saarella on jo silloin ollut kirkko. Vuoden 1639 tienoilla rakennettiin uusi kappeli, joka kuitenkin jo vuonna 1692 todettiin ”liian vanhaksi ja ahtaaksi” ja piispa määräsi rakennettavaksi uuden kappelin tai ristikirkon.

Houtskarin kirkko

Houtskarin kirkko. - Kuva Copyright © markgeneva - All Rights Reserved.

Nykyinen, puinen ristikirkko rakennettiin pohjanmaalaisen Erik Nilssonin johdolla vuosina 1703–1704 ja se vihittiin Neitsyt Marialle. Kirkko sijaitsee Hålax-lahden rannalla Näsbyn kirkonkylässä. Istumapaikkoja kirkossa on 450.

Tammisen saarnastuolin, joka on todennäköisesti peräisin nykyistä kirkkoa edeltäneestä kirkosta, on 1600-luvun puolessa välissä valmistanut Göran-niminen puuseppä eli sama henkilö, joka teki saarnastuolin myös Korppoon kirkkoon. Kirkon alttaritaulu on Viktor Westerholmin maalaama Kristus Getsemanessa. Kirkossa on edelleen myös vanhempi, viimeistä ehtoollista esittävä alttaritaulu, joka on 1600-luvun lopulta. Samoin kirkossa on turkulaisen Abraham Myran maalaama Ristiinnaulittu vuodelta 1670. Tanskalaisen Marcussen & Sonin valmistamat urut hankittiin kirkkoon vuonna 1954.

Houtskarin kirkko

Houtskarin kirkko. - Kuva Copyright © markgeneva - All Rights Reserved.

Kirkkomaalla sijaitsevan kellotapulin alaosa rakennettiin vuonna 1753 ja yläosa vuonna 1861. Kirkkoympäristöön kuuluu myös vuonna 1860 rakennettu pappila. (Länsi-Turunmaan suomalainen seurakunta)

Houtskari

Houtskari (ruots. Houtskär) on entinen Suomen kunta, joka sijaitsi Varsinais-Suomen maakunnassa, Länsi-Suomen läänissä. Kunta on ollut vuodesta 2003 lähtien kaksikielinen, sitä ennen ainoastaan ruotsinkielinen. Asukkaista 86 prosenttia puhuu äidinkielenään ruotsia ja 14 prosenttia suomea. Houtskari koostuu noin 700 saaresta. Kunnassa on merkittävästi vapaa-ajan asutusta esim. noin 800 ulkopaikkakuntalaisten omistamaa kesämökkiä. (Wikipedia)
Houtskarin kirkko
Houtskarin kirkko

Houtskarin kirkko. - Kuvat Copyright © markgeneva - All Rights Reserved.