Juhannus

Juhannusyön unelma, katkelma - Johannes Linnankoski (1869 - 1913), julk. 1913

Taas unta näin - unta suurta ja ihanaa.

Oli juhannus, jumalten juhla, kesän kerkein heilintähetki. Tuomi tuoksui, pihlaja lumelta paistoi, ruohon poskilla värit väikkyivät.

Niin oudolta tuntuu: kuin odottaisin jotakin.

Silloin laakson pohjasta sävel helähtää. Outo ja kuitenkin tuttu - kuin olisin sitä kuullakseni vuosituhansia elänyt, sen hetken kerran tulevan tiennyt.

Sävel helää, paisuu. Harmaista kylistä, harmaista taloista kansaa tulvii. Harmaata kansaa...? Ei - taas pukineilla värit kiistaten leikkiä lyövät, kulmilla kultaa, hopeata helmuksissa, kuin ruhtinaitten jälkeläiset he tietään käyvät.

Kesäilta Hämeessä

"Kesäilta Hämeessä" - Hjalmar Munsterhjelm (1840 - 1905).

Sävel paisuu, kutsuu, kiehtoo. Kansa tuhansin kukkulata kohti samoo — tulta silmässä, terästä jalan nousennassa.

Kangastustako?

Ei! Sävel paisuu, helää, kukkula liikkuu, elää; tuhannet kädet kuin vannoen taivasta kohti kohoaa: kaikki takaisin valiotamme, minkä menetimme hengenpontta suomalaista — päin peltoon suuret aurat!

Kannel riemuin kajaa, ukkosena viesti maailmalle vierii: on Suomenniemellä uusi huomen koittanut, laakson kansa kukkuloille noussut!

Pekka Halonen

"Lehmiä Väisälänmäellä" - Pekka Halonen (1865 - 1933).

Niin kumma on tenho sävelellä tuolla: kotoinen omaa, vieras tajuu — terve, Kalevan kansa, Tulevan kansa, Suomenniemen uusi usko!

Kukkulan laella kokko leimahtaa: metsänranta ruskottaa, harmaat kylät punaisina puuntaa, punerrus poskipäillä kaiken kansan.

Etäältä tulet vastaan tuikahtaa: Viron tulet, Vienan valkeat, kaukametsäin kalpeet nuotiot — terve, kolmasti terve: vielä elämme!

Untako? Vain untako näin, juhannus-unta suurta ja ihanaa — minä harmajan kansan harmaja lapsi?

Ei! Se unta jos oli — viimeinen olkoon uneni.

Kesäidylli

"Kesäidylli" - Maria Wiik (1853 - 1928).

Johannes Linnankoski (1869 - 1913)

Vihtori Johan Peltonen eli Johannes Linnankoski oli kirjailija, joka tunnetaan romaaneistaan, novelleistaan, kertomuksistaan, sirpaleistaan ja näytelmistään. Hänen tunnetuin teoksensa on Laulu tulipunaisesta kukasta. Useista hänen teoksistaan on tehty elokuva - näitä ovat Taistelu Heikkilän talosta ja Hilja, maitotyttö.

Ennen kirjailijan uraansa hän työskenteli Uusimaa-lehden toimittajana. Johannes Linnankoski oli perustamassa Porvooseen suomenkielistä oppikoulua, joka aloitti toimintansa syksyllä 1895 Porvoon Suomalaisen Yhteiskoulun nimellä. Hän kuoli anemiaan, ollessaan vasta 43-vuotias.
Counter