Keijut

KEIJUT el KEIJUKAISET

Keijuista varmasti tunnetuin on Peter Pan -teoksessa ensimmäistä kertaa tavattu Helinä-keiju. Keijut ovat olennainen osa satujen maailmaa ja hyvin monet ihmiset pitävät ihan tarpeettomana sellaista tyhmää kysymystä, että onko keijuja olemassa. Sillä tietysti heitä on.

Keiju

Mitäpä olisivat niityt ja metsät, ainakaan saduissa, ilman keveitä keijuja. Keijut ovat enkelimäisiä siinä, että niilläkin usein on siivet, ei kuitenkaan aina. Keijujen siivet eroavat enkelten valkoisista, usein melko paksuista ja kuin linnun siivistä.

Keijujen siivet ovat hyvin ohuita, jopa läpinäkyviä ja niiden muodot vaihtelevat - mutta siipien koko on yleensä selkeästi pienempi, kuin enkelien siipien koko. Keijujen siivet muistuttavat joskus perhosen tai sudenkorennon siipiä, mutta ne voivat olla myös hyvin moniosaiset, täysin fantasian maailmoista.

Kuten ovat enkelit hyviä ja viattomia, niin ovat myös keijut. Keijut ovat suloisia olentoja, jotka kuljettavat mukanaan hyvää mieltä ja iloa.

Keijut rakastavat tanssimista ja karkelointia ja joskus voi onnekas ihminen nähdä keijujen tanssivan Suomen yöttömässä yössä jollakin syrjäisellä suviniityllä. Keijut karkeloivat myös ilmassa ja siellä, missä hehkuu sateenkaari. Suomalaisten keijujen maailmaa edustavat immet ja ilmattaret sekä luonnottaret.

Keijujen taianomainen valtakunta

Suurin osa tiedoistamme keijuista ja keijujen valtakunnasta tulee myyteistä, saduista ja tarinoista. Vaikka keijujen olemassaoloa ei voidakaan todistaa tieteen keinoin, on jokaisella mahdollisuus omakohtaisiin kokemuksiin. Eri maiden kansanperinne todistaa sen, että kaikkialla maailmassa uskotaan keijujen ja muiden luonnonhenkien olemassaoloon. Luonnonhenget on nähty myös osana enkeleiden tai devojen valtakuntaa, jonka kehitystä on säädellyt sen oma evoluutio.

Keijut - haltiat - luonnonhenget

Keijujen ja haltioiden nimien etymologia on aika epäselvää. Englannin kielen keijua tarkoittava sana faerie juontaa juurensa latinan sanasta fatum, kohtalo (englanniksi fate) - mikä viittaa keijujen kykyyn nähdä ennalta tai jopa vaikuttaa ihmisten kohtaloihin. Ranskan kielen nimitys feer puolestaan viittaa keijujen kykyyn muuttaa ihmissilmin havaittavaa maailmaa ja lumota meidät. Feer-sanasta muodostui englannin kielen faerie sana, joka viittaa sekä lumoamiseen, että koko keijuvaltakuntaan.

Yleinen englanninkielinen termi yksittäiselle keijulle oli haltia - elf.

Kukkaiskeijuja puissa

Kukkaiskeijut viihtyvät myös puissa. Lempipuita ovat tammi ja pihlaja, mutta myös koivu, leppä, saarni, selja, jalava ja tuomi ovat mieluisia puita.

Kukkivat hedelmäpuut, kuten omenapuu, luumupuu ja kirsikkapuu, ovat keijuille mieluisia erilaisiin juhliin ja karkeloihin, mutta pesäänsä ne eivät näihin puihin tee. Kukkaiskeiju saattaa tehdä pesänsä pensaaseen, kuten orapihlajaan, pähkinäpensaaseen, oratuomeen taikka piikkipensaaseen.

Orapihlaja ja selja ovat keijuille pyhiä puita ja ihmisten tulee välttää liikkumista näiden lähellä. Orapihlajan ja seljan kaataminen on ehdottomasti kiellettyä.

Keiju

Pekka Poikanen eli Peter Pan

Peter Pan on J. M. Barrien (1860 - 1937) alkuperäisen näytelmän ja kirjojen kertomuksen satuhahmo. Peter Pan on poika, joka on karannut kotoaan ja omaa yliluonnollisia kykyjä. Hän kykenee lentämään, käyttämällä energiana siihen onnellisia ajatuksia ja kultapölyä. Peter Panin ominaisuuksiin kuuluu myös se, että hän rakastaa nuoruutta ja haluaa säilyä ikuisesti nuorena poikana, eikä vanheta koskaan

Keiju

Ensimmäisessä, Tyyni Haapanen-Tallgrenin (tunnemme hänet paremmin nimellä Tyyni Tuulio) suomentamassa kirjassa, joka ilmestyi vuonna 1922, Peter Pan oli vielä nimeltään Pekka Poikanen. Disneyn elokuvan myötä nimi muuttui ainakin viimeistään vuonna 1954 Peter Paniksi.

Keiju

Yhteistyössä ihminen ja luonnonhenget

Keijut ja haltiat ovat aina työskennelleet ihmisen kanssa, yhteistyössä ihmisen hyväksi. Ihminen on saanut tältä piilottelevalta väeltä apua sadon saamisessa, koko maanviljelyssä, kasvien ja karjan kasvatuksessa - lukemattomissa asioissa. Entisaikaiset rituaalit, runot ja rukoukset ovat vahvistaneet ihmisen yhteyttä luonnonvoimiin.

Nykypäivän ihminen on rakentanut loputtomiin rajoja ja rakenteita, jotka ovat vaikeuttaneet keijujen toimintaa ja tuhonneet tätä ihmisen yhteyttä. Kun yhteys katkeaa, monia asioita menetetään. Siksipä tarinat keijujen ja tonttujen tuhotöistä tai ilkikurisuudesta kuvaavat luonnonhenkien reaktiota siihen, että ne on sivuutettu ja niiden alueet on vallattu.

Keijujen lisääntyminen

Kukkaiskeijut eivät synny kukkasista, vaikka tällaista keijujen siveyttä korostavaa uskomusta onkin vaalittu uskollisesti kansan parissa. Niinpä keijut lisääntyvät ihan luontevasti, samoin kuin ihmisetkin. Keijuilla on eräänlaiset soidinmenot lintujen tapaan, niissä keijupojat kisailevat keijutytön suosiosta erilaisin taitolentosuorituksin. Nämä soidinmenot voivat olla hyvin näyttäviä, täynnä värien säihkettä, vauhtia ja ryöpyten säkenöiviä tähtipilviä.

Kukkaiskeijujen ominaisuuksia

Suurimman keijuryhmän muodostavat kukkaiskeijut.
Kukkaiskeijut ovat pieniä ja siroja, luonteeltaan leikkimielisiä.
Kukkaiskeijun lento on säkenöivän lumoavaa ja kaunista katseltavaa.
Miespuolisen kukkaiskeijun pituus on 5 - 15 cm - tyttökukkaiskeijujen pituus on 4 - 12 cm.
Iho hyvin vaalea, hiukset pitkät ja silmät hyvin suuret ja usein siniset.
Silmien väreissä esiintyy vaihtelua - silmät voivat olla säihkyvän vihreät taikka turkoosit, minkä väriset vain.
Puhe on hyvin hienostunutta ja helisee kuin tiukujen lailla.
Siivet ovat läpikuultavat, kooltaan pienet taikka suuret.
Kukkaiskeijuja voi tavata kaikkialta, mutta ne ovat erityisen mieltyneitä sinikelloniittyihin, orvokkiketoihin ja kevätesikoiden kasvupaikkoihin. Myös tiheät sananjalkakasvustot ja metsäniittyjen ojanpientareet ovat kukkaiskeijujen mieluisia asuinpaikkoja.

Keijujen ikä

Keijut elävät hyvin pitkän elämän, useita satojakin vuosia. Onpa olemassa keijuja, jotka ovat saavuttaneet tuhannenkin vuoden iän ja näyttävät korkeasta iästään huolimatta hyvin nuorekkailta ja ajattomilta.

Lähteet
*Olli Seppälä: Maan ja taivaan enkelit - Kirjapaja
*Alf Henrikson: Antiikin tarinoita I ja II - WSOY
*Antiikin myytit ja uskonnot - Otava
*Kulttuuri antiikin maailmassa - Kustannusosakeyhtiö Teos 2009
*Sophy Burnham: Enkelien kirja - Karisto
*Nina Ramstadius: Enkeli lensi ohi - Gummerus
*Taiteen Pikkujättiläinen
*Mary Joslin: Lasten oma enkelikirja - Oy Arkki
*Anna meille enkeleitä - Toim. Ritva Kostamo - Kirjapaja
*Sami J. Anteroinen: Keijut - Perhemedia
*Ted Andrews: Elä maagisesti - Keijut, luonnonhenget ja taruolennot - Delfiini Kirjat
*Spectrum