Villat ja kartanot
Villa Kleineh. Kuvaaja Kari Hakli, vuonna 2001. - Kuva Copyright © - Helsingin kaupunginmuseo.

Suomen kaunein Villa

Villa Kleineh

Villa Kleineh eli Adlercreutzin talo on vanha huvilarakennus Helsingin Kaivopuiston kaupunginosassa, Kaivohuonetta vastapäätä. Se on Kaivopuiston vanhin säilynyt huvila. Villa Kleineh toimii nykyään Alankomaiden suurlähettilään virka-asuntona.

Osoitteessa Itäinen Puistotie 7 sijatseva huvila rakennettiin Ullanlinnan kylpylaitoksen vieraita varten. Tontti luovutettiin vuonna 1839 ja rakennus valmistui todennäköisesti seuraavana vuonna. Suunnittelijaa ei tiedetä varmasti, mutta mahdollisina arkkitehteina on mainittu ainakin Carl Ludvig Engel ja hänen tuolloinen oppilaansa Jean Wik. Myös C. A. Edelfeltiä on väitetty rakennuksen suunnittelijaksi, mutta tieto on todennäköisesti perätön, sillä hän ei ollut rakennuksen valmistumisen aikoihin vielä aloittanutkaan uraansa.

Huvilan rakennutti Viktor Hartwallin, A. W. Asteniuksen ja J. A. Deckerin perustama yhtiö, joka vuokrasi sitä kesäisin kylpylävieraille.

Villa Kleineh

Villa Kleineh, eteishalli. Kuvaaja Kari Hakli, vuonna 2001. - Kuva Copyright © - Helsingin kaupunginmuseo.

Ravintoloitsija Louis Kleineh osti rakennuksen yksityiskodikseen vuonna 1857. Sen omistus säilyi hänen suvullaan vuoteen 1928. Hänen ajoistaan lähtien sitä on kutsuttu nimellä Villa Kleineh. Rakennuksen arkkitehtuuri edusti alun perin empiretyyliä. Sitä laajennettiin vuonna 1858 Jean Wikin ja vuonna 1872 Theodor Deckerin johdolla. Lisää muutoksia tehtiin vuosina 1882, 1889 ja 1914.

Vuonna 1928 huvilan osti Nobel Standard -yhtiön johtaja Leopold Lerche, joka teetti seuraavana vuonna arkkitehti Birger Federleyllä aiempaa suuremmat muutokset. Tuolloin Villa Kleineh sai viimein nykyisen klassistisen ulkoasunsa.

Villa Kleineh

Villa Kleineh, kirjasto. Kuvaaja Kari Hakli, vuonna 2001. - Kuva Copyright © - Helsingin kaupunginmuseo.

Lerche kuoli itse jo vuonna 1927, ja hänen leskeltään huvilan omistus siirtyi vuonna 1954 heidän tyttärensä Adlercreutz-sukuisille lapsille, minkä vuoksi sitä alettiin kutsua myös Villa Adlercreutziksi. Toisen maailmansodan jälkeen rakennus oli jonkin aikaa liittoutuneiden valvontakomission brittiläisen delegaation käytössä. Rakennus puutarhoineen suojeltiin vuonna 1965.

Viimeisen asukkaan, Henrik Adlercreutzin, kuoltua vuonna 1989 talo päätyi yli vuosikymmeneksi kiinteistösijoitusyhtiöiden omistukseen ja oli pääosin tyhjillään. Omistajaksi tullut Merita-pankki vuokrasi Villa Kleinehin vuonna 1998 Alankomaiden suurlähettilään virka-asunnoksi ja se myytiin Alankomaiden valtiolle kaksi vuotta myöhemmin. Suurlähettiläs on asunut talossa maaliskuusta 1999 alkaen.

Elokuvassa Kaivopuiston kaunis Regina (1941) huvila esittää ruhtinatar Popoffin kesäasuntoa. Helsinkiläisen kummitusperinteen mukaan Louis Kleinehin toinen vaimo Maria Kleineh (o.s. Forsell) kummittelee Villa Kleinehissa ja Kaivopuistossa (Wikipedia)
Villa Kleineh

Villa Kleineh. Kuvaaja Kari Hakli, vuonna 2001. - Kuva Copyright © - Helsingin kaupunginmuseo.