Villat ja kartanot
Tamminiemi. - Kuva Copyright © olmofin - All Rights Reserved.

Suomen kaunein huvila

Tamminiemi

Tamminiemi (ruots. Villa Ekudden) sijaitsee Helsingin Meilahdessa. Tunnettujen suomalaisten jugend-arkkitehtien Sigurd Frosteruksen ja Gustaf Strengellin suunnittelema huvila meren rannalla, kauniin puiston keskellä, valmistui tukkukauppias Nissenin käyttöön 1904. Sen asuinpinta-ala on 450 neliömetriä. Hufvudstadsbladetin päätoimittaja, myöhemmin kauppaneuvoksen arvonimen saanut Amos Anderson osti talon vuonna 1924 tarkoituksenaan muuttaa Helsingin keskustasta sinne ja teetti siihen remontin.

Tamminiemi

Tamminiemi. - Kuva Copyright © Oriol Salvador - Creative Commons.

Anderson tunsi olonsa Tamminiemessä kuitenkin yksinäiseksi ja jäi asumaan kerrostaloasuntoonsa Yrjönkadulle. Lisäksi hän vietti viikonloput pääasiassa Kauniaisissa ja kesälomansa Naantalissa, joten hän antoi Tamminiemen vuokralle. Vuonna 1939 Tamminiemen arvoksi laskettiin 900 000 markkaa.

Tamminiemi

Tamminiemi. - Kuva Copyright © Northsky71 - Creative Commons.

Presidentti Kyösti Kallio, jonka kanssa Anderson oli ystävystynyt, ehdotti Tamminiemen lahjoittamista ”köyhälle valtiolle” tasavallan presidentin vapaa-ajan asunnoksi. Anderson lahjoittikin talon valtiolle vuonna 1940 ehdolla, että Helsingin kaupunki jatkaa tontin vuonna 1942 umpeutuvaa vuokrasopimusta. Anderson sitoutui myös kustantamaan talossa tarvittavan peruskorjauksen. Kyösti Kallio ei kuitenkaan koskaan ehtinyt itse asua Tamminiemessä. (Wikipedia)

Tamminiemi

Urho Kekkonen, kuva Kuvasiskot - Copyright Museovirasto.

Tamminiemi

Tamminiemi. - Kuva Copyright © Oriol Salvador - Creative Commons.

Presidenteistämme erityisesti Urho Kekkonen viihtyi niin hyvin Tamminiemessä, että useimpien mielikuvissa se liitetäänkin vain häneen.
Tamminiemi

Tamminiemen sauna. - Kuva Copyright © Northsky71 - Creative Commons.