Villat ja kartanot
Söderlångvikin kartano - Kuva yllä Copyright © From Manhattan to Havana - All Rights Reserved.

Suomen kaunein kartano

Söderlångvikin kartano

Söderlångvikin kartano on kartano Kemiönsaaren kunnassa Varsinais-Suomen maakunnassa. Kartano on suurimmaksi osaksi saanut nykyisen ulkonäkönsä aikana, jolloin suomalainen liikemies ja mesenaatti Amos Anderson oli kartanon omistaja. Andersonin haltuun kartano päätyi vuonna 1927. Nykyisin se toimii Söderlångvikin museona, jossa on osa Andersonin yksityisestä taidekokoelmasta ja hänen huonekaluistaan.

Söderlångvikin kartano

Söderlångvikin kartano - Kuva Copyright © Andrei! - Creative Commons.

Andersonin ostettua kartanon sen päärakennus oli vielä yksikerroksinen hirsirakennus, joka oli päällystetty punaiseksi maalatulla laudoituksella. Arkkitehti W. G. Palmqvistin piirustusten pohjalta rakennus rakennettiin täysin uusiksi vuosina 1934–1935. Sen kerroslukumäärää lisättiin kahteen, se sai pintaansa valkoisen rappauksen ja huoneiden määrä nousi kuudesta yhteentoista. Lisäksi rakennus sai vuosina 1937–1938 molemmille puolilleen yksikerroksiset tiilestä rakennetut siipirakennukset. Rakennuksen kokonaispinta-ala on 560 m² ja sen pituus 47 m.

Söderlångvikin kartano

Söderlångvikin kartano, autotalli, neljä karyatidia päätyseinässä Helsingin Ruotsalaisesta teatterista. - Kuva Copyright © Johan Fredriksson - Creative Commons.

Söderlångvikin kartanon päärakennuksessa toimii Amos Andersonin henkilöhistoriallinen museo sekä taidemuseo, jossa on esillä hänen aikanaan keräämää taidetta sekä muuta esineistöä. Lisäksi museossa on esillä kesäisin vuosittain vaihtuva taidenäyttely. (Teksti: Wikipedia)
Söderlångvikin kartano

Söderlångvikin kartano, autotallin pääty, neljä karyatidia päätyseinässä Helsingin Ruotsalaisesta teatterista. - Kuva Copyright © Andrei! - Creative Commons.
Söderlångvikin kartano

Söderlångvikin kartano. - Kuva Copyright © Pekka Koli - All Rights Reserved.