Villat ja kartanot
Presidentinlinna. - Kuva yllä Copyright © Ninara - Creative Commons.

Suomen kaunein palatsi

Keisarillinen palatsi

Alun perin Presidentinlinna rakennettiin kauppias ja laivanvarustaja J.H. Heidenstrauchin asuintaloksi sekä liike- ja varastotiloiksi. Sen jälkeen rakennus muutettiin uudelleenrakennuskomitean arkkitehdin Carl Ludvig Engelin ja hänen poikansa piirustusten mukaisesti keisarilliseksi palatsiksi.

Rakennuksen perustustyöt alkoivat 1813, ja se valmistui 1820. Jo vuonna 1837 Heidenstrauchin talo myytiin keisarisuuriruhtinaan Helsingin-residenssiksi. Rakennus muutettiin sellaiseen kuntoon, että Venäjän keisari saattoi majoittua sinne. Taloon tuli kreikkalais-katolinen kirkko, tanssisali ja ruokasali sekä tilava keittiö aputiloineen. Myös asuntoja rakennettiin keisarilliselle seurueelle ja linnan henkilökunnalle. Muutostyöt valmistuivat 1843.

Presidentinlinna

Keisarillinen palatsi. Liewendal, Frans Oskar, vuonna 1877.- Kuva Copyright © Museovirasto.

Vuonna 1876 Helsingin suurta teollisuusnäyttelyä varten linna korjattiin ja tehtiin uusia taidehankintoja. Vieraiksi saapuivat tuolloin mm. Keisari Aleksanteri II, Keisarinna Maria Aleksandrovna sekä perintöruhtinas, sittemmin Keisari Aleksanteri III ja hänen puolisonsa Maria Feodorovna.

Keisarillinen seurue oli niin suuri, ettei se mahtunut linnaan, joten rakennusta päätettiin laajentaa edelleen. Työt aloitettiin kuitenkin vasta 1906 arkkitehti Jac. Ahrenbergin suunnitelmien mukaan. Laajennusten yhteydessä rakennettiin uusi, suurempi Valtiosali ja sisäänkäynti halleineen.

Presidentinlinna

Presidentinlinna. - Kuva Copyright © Ninara - Creative Commons.

Presidentinlinnaksi rakennus kunnostettiin vuonna 1921. Presidentinlinna sisustuksineen kuvaa nykymuodossaan hyvin historiansa tyylisuuntauksia, joista näkyvimpänä on pietarilais-empiirinen tyyli. Linna entisöitiin 1970-luvun alussa arkkitehti Sirkka Tarumaan suunnitelmien mukaan.

Vuosina 2012–2014 Presidentinlinnaan tehtiin laaja peruskorjaus, jonka yhteydessä mm. vahvistettiin perustuksia, uusittiin talotekniikkaa, parannettiin kulkuyhteyksiä ja konservoitiin ja kunnostettiin rakenteita ja pintoja. (presidentti.fi)
Presidentinlinna
Presidentinlinna

Presidentinlinna. - Kuvat Copyright © Eevi Alanissi - Creative Commons.