Villat ja kartanot
Mustion linna. - Kuva Copyright © Raseborg Tourist Office - Creative Commons.

Suomen kaunein kartano

Mustion linna

Mustion Linna on yksi Suomen tunnetuimpia ja arvokkaimpia kartanoita yli 200-vuotisella kiehtovalla historialla.

Kartano sijaitsee Raaseporin kaupungissa, Länsi-Uudellamaalla, pienen Mustion kylän vieressä, Helsingistä noin 80 km rannikkoa pitkin länteen. Nykyisin kartano toimii museona ja sen interiööri runsaine maalauksineen, koristeltuine kaakeliuuneineen, kustavilainen kalustus ja alkuperäiset parkettilattiat on restauroitu alkuperäiseen kuntoonsa. Myös linnanpuisto veistoksineen ja järvineen tarjoaa ihanan levähdyspaikan kävijöille.

Mustion linna

Mustion linnan portti. - Kuva Copyright © Henna K. - Creative Commons.

Kartanon rakennutti Magnus Linder II vuosina 1783–1792. Rakennus on Suomen suurin maalliseen käyttöön tarkoitettu puurakennus ja edustaa tyylisuunnaltaan siirtymäkautta rokokoosta uusklassismiin. Sisustus on puolestaan kokonaan kustavilainen. Päärakennuksessa kannattaa kiinnittää huomiota erityisesti neljästä eri puulajista tehtyyn patruunan työhuoneen lattiaan. Mielenkiintoinen kohde on myös toisessa kerroksessa sijaitseva vierashuone, ”kuninkaan huone”, jossa kuningas Kustaa III sekä tsaarit Aleksanteri I ja Aleksanteri II sanotaan levänneen.

Mustion Linnan menestyksikkäin aikakausi oli Hjalmar Linderin aikana, 1900-luvun ensimmäisinä vuosina. Hän omisti maata yhteensä 64 000 hehtaaria ja huristeli linnan ympäristössä yhdellä Suomen ensimmäisistä autoista – hänen sanotaankin olleen aikanaan Suomen rikkain ihminen. Hjalmar Linderin vieraina Mustiolla ovat olleet mm. Jean Sibelius ja Louis Sparre. Linder keräsi kartanoon runsaasti ulkomaalaista taidetta ja teki hulppeita ulkomaanmatkoja.

Mustion linna

Mustion linnan huvimaja. - Kuva Copyright © Raseborg Tourist Office - Creative Commons.

Mustion linna

Mustion linna. - Kuva Copyright © Raseborg Tourist Office - Creative Commons.

Puurakenteista päärakennusta ympäröi yksi Suomen suurimmista yksityisistä puistoista. Puisto rakennettiin alun perin barokkityyliin vuonna 1787, mutta Fridolf Linder uudisti puiston 1800-luvun lopulla englantilaistyyliseksi puistoksi tuoden sinne samalla runsaasti ulkomaalaisia puulajeja. Puisto on siksi myös lajistoltaan hyvin monimuotoinen.

Mustion linna

Mustion linna. - Kuva Copyright © Raseborg Tourist Office - Creative Commons.

Puistoon ja ruukkiin on saatavilla opastettu kävelykierros. Myös omatoiminen kulku alueella on mahdollista, sillä linnan alueelle on vapaa pääsy. Alueella on lisäksi huipputason ravintola, majoitus- ja kokouspalveluja, opetuskeittiö ja saunoja. Mustion Linnassa järjestetään myös suosittu suomenkielinen kesäteatteri sekä useita muita tapahtumia eri vuodenaikoina. (Visit Raseborg)
Mustion linna

Mustion linnan "temppeli". - Kuva Copyright © Henna K. - Creative Commons.
Mustion linna

Mustion linna vuonna 1987. - Kuvaaja Kaj Dahl. Kuva Copyright © Museovirasto.