Villat ja kartanot
Haikon kartano, Porvoo. - Kuva Copyright © Environmental Change and Security Program - Creative Commons.

Suomen kaunein kartano

Haikon kartano

Haikon Kartano sijaitsee kauniin puiston ympäröimänä merenrannalla 7 kilometrin päässä Porvoosta. Alueella sijaitsee kaksi hotellirakennusta; historiallinen kartanon päärakennus on vuodelta 1913, moderni kylpylähotelli -kongressikeskus palvelee niin majoitus-, kylpylä- kuin kokousasiakkaitakin.

Ensimmäinen merkintä Haikon kartanosta on vuodelta 1382, jolloin mainitaan "Grels j Hajckå" käräjien lautamiehenä. Toisen tiedon mukaan ensimmäinen maininta on jo vuodelta 1362. 1400-luvulla kartano oli Viipurin dominikaaniluostarin omaisuutta. Vuonna 1451 luostari myi tilan Viipurin käskynhaltija Jöns Olavinpojalle 70 markalla.[6] Seuraavat 400 vuotta se kuului Stenbockin suvulle.

Haikon kartano

Haikon kartano ja kylpylähotelli vuonna 1980, kuvaaja Kari Rainer Pulkkinen. - Kuva Copyright © Museovirasto.

Päärakennus on palanut useaan otteeseen. Vanhin tieto palamisesta on vuodelta 1508, jolloin tanskalaiset merirosvot hävittivät Uudenmaan rannikkoa. Venäläiset joukot polttivat kartanon kolmesti, muun muassa isovihan aikaan

Haikon kartano

Haikon kartanon palvelusväkeä, kuvaajana Albert Edelfelt, 1800- ja 1900-lukujen vaihde. - Kuva Copyright © Museovirasto.

Satu ja Leo Vuoristo ostivat Haikon kartanon vuonna 1965, ja he halusivat saattaa professori Armas Lindgrenin aiemmin suunnitteleman rakennusohjelman loppuun. Päärakennuksen julkisivuun rakennettiin pylväitä, ja rannalle vie portaikko. Vuonna 1966 rakennus sai nykyisen klassistisen asunsa, samalla kun siellä avattiin Suomen ensimmäinen kartanohotelli.

Arkkitehti Osmo Solansuun suunnittelema kylpylähotelli valmistui vuonna 1974, ja vuonna 1983 avattiin kongressikeskus, jota laajennettiin vuonna 1989. Vuonna 1999 valmistui japanilaishenkinen Yorokobi-allasosasto. Vuonna 2008 puistoon rakennettiin juhla- ja kokouskäyttöön merenrantahuvila Villa Haikko sekä ulkopelialue Haikko-Areena, jossa on ministadion. (Wikipedia)
Haikon kartano

Haikon kartano. - Kuva Copyright © Anssi Koskinen - Creative Commons.