Tunturisuden sivut
Nelimastoparkki Sedov. - Kuva yllä, Copyright © Public Domain.

Suurimmat Suomen satamissa käyneet purjelaivat

Nelimastoparkki Sedov. - Sedov on maailman suurin perinteinen purjelaiva ja samalla nykyisin purjekoululaiva. Aluksella on pituutta 117,5 metriä, leveyttä 14,6 metriä ja korkeutta 54 metriä. Sen syväys on 6,7 metriä. Miehistöä laivassa on 220 henkeä. Se rakennettiin Kielissä, Pohjois-Saksassa vuonna 1921. Sedov, alkuperäiseltä nimeltään Magdalene Vinnen II, kiersi maailman meriä rahtinaan muun muassa hiiltä Walesista, puutavaraa Suomesta ja vehnää Australiasta.

Alus oli laivaston koululaivana 1952 - 1957, jona aikana se teki laivastovierailuja muun muassa Etelä-Amerikkaan ja Afrikkaan. Vuonna 1957 alus siirrettiin merentutkimusalukseksi Pohjois-Atlantille, missä tehtävässä se oli vuoteen 1966 saakka. Nykyään se toimii kadettien opetuksessa koululaivana. Laivassa on muun muassa luentosali ja ortodoksinen rukoushuone.

Sedov vieraili Suomessa viimeksi ainakin vuosina 2017 ja 2019 ja kävi silloin täällä useammassa satamassa. Parkki on kuulunut lähes vakiovieraana Itämerellä järjestettyihin suurten purjealusten Tall Ships´ Races -tapahtumiin. Sen oma kotisatama on vuodesta 2017 alkaen Kaliningrad. Kaliningrad on satamakaupunki ja Kaliningradin alueen pääkaupunki Venäjällä.

Kadetti

Sedovin kadetti - Kuva Copyright © Icar20 - Creative Commons.

Maailmanympäripurjehdus - Tyyneltä mereltä Pohjoisen jäämeren kautta Atlantille

Ensimmäisenä päivänä marraskuuta vuonna 2019 Sedov aloitti 25 000 merimailin pituisen maailmanympäripurjehduksen. Sen puitteissa se purjehti pitkin arktista Koillisväylää, Tyyneltä mereltä Pohjoisen jäämeren kautta Atlantille. Purjelaivoille pahamaineisesta Koillisväylästä Sedov selviytyi helposti, sillä Koillisväylän lämpötilat olivat plussan puolella eikä jäitä näkynyt lainkaan.


Nelimastoparkki Sedov, Kaliningrad. - Kuva Copyright © Marcelo Campi - Creative Commons.
Kruzenshtern

Kruzenštern 24.9.2013. - Kuva Copyright © Xavier Castillo - Creative Commons.

Kruzenštern. - Sedovin jälkeen edelleen purjehtivissa purjelaivoissa suuruudessa kakkostilalla on niinikään venäläinen, nelimastoinen parkkilaiva Kruzenštern. Aluksen pituus on 114,5 metriä, leveys 14 metriä ja kulkusyvyys on 7,2 metriä. Aluksen uppouma on 6 400 tonnia ja maston korkeus merenpinnasta 56 metriä. Aluksen purjepinta-ala on 3 553 neliömetriä. Kruzenštern kävi Oulussa vuonna 2011, Helsingissä vuonna 2013 ja Raahessa vuonna 2016.
Lähteet
Jättilaivat maritimeforum.fi
Jättilaivat MarineTraffic
Jättilaivat Wikipedia: Navios Lumenin lastaus Kokkolassa
Jättilaivat Yle Uutiset: Jättiläinen rantautui Kokkolan satamaan: 292-metriseen alukseen mahtuu 4 000 rekka-autollisen verran lastia
Jättilaivat Yle Uutiset; Jättiläislaiva saapui Suomeen – isommat eivät mahdu Tanskan salmista
Jättilaivat Ilta-Sanomat: Suurin koskaan Suomessa käynyt risteilyalus vieraili Helsingissä – tältä jättiläisen sisällä näyttää
Jättilaivat Itämeri.fi
Jättilaivat Suomen Satamaliitto
Jättilaivat Itämeren satamat
Jättilaivat Port of Helsinki
Jättilaivat Kaleva: Maailman toiseksi suurin purjelaiva Kruzenshtern vierailee Raahessa ensi viikolla

Jättilaivat Sanna Kalmari: Esittelyssä Royal Caribbean Allure of the Seas
Jättilaivat Merimies-Unioni: M/t Masteran myynti hämmentää yhä: kuka myi Suomen suurimman tankkerin Masteran?
Jättilaivat Kaleva: Maailman suurin purjelaiva Sedov saapui Raahen satamaan
Jättilaivat Kaleva: Maailman suurin perinteinen purjelaiva vierailee Raahessa heinäkuussa
Jättilaivat Navigator Magazine: Purjealus Sedov selvitti lähes sulan Koillisväylän
Jättilaivat Länsi-Suomi: Suurin konttilaiva Raumalla koskaan – ja näitä alkaa käydä viikoittain
Jättilaivat Euroports Finland Oy: Maersk aloitti liikennöinnin Raumalle täysin omassa kokoluokassaan olevilla uusilla aluksilla
Jättilaivat Logistiikan maailma, Reijo Rautauoman säätiö