Tunturisuden sivut
Kuvassa yllä, Tarzan teatterin näyttämöllä.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Hale Centre Theatre, UTAH, USA - Copyright © Flickr/Hale Centre Theatre

Tarzan Edgar Rice Burroughs: Tarzan, apinain kuningas

Yhdysvalloissaa syntynyt kirjailija Edgar Rice Burroughs (1875 - 1950) muistetaan ennen kaikkea Mars- ja Tarzan-kirjoistaan. Tarzanissaan hän loi miehisen ja uljaan sankarihahmon tyypin, joka tunnetaan kaikkialla. Hänen Tarzan-kirjojaan on käännetty lukuisille kielille ja myyty satoja miljoonia ympäri maailman. Jo vuoteen 1947 mennessä kirjoja oli myyty yli 20 miljoonaa kappaletta.

Ensimmäinen Tarzan-romaani ilmestyi vuonna 1912, sen nimenä oli Tarzan, apinain kuningas (Tarzan of the Apes). Kaiken kaikkiaan Tarzaneita on ilmestynyt noin 25. Määrän pieni epämääräisyys johtuu siitä, että parit kirjailijalta keskeneräisiksi jääneet teokset kirjoitti loppuun joku toinen.

Tarzan-kirjoissa toistuvat ikuisesti käsitellyt suurimman kirjallisuuden teemat, kuten rakkaus ja hyvän ja pahan väinen taistelu. Tarzan luonnollisestikin edustaa kaikkea hyvää, ja meille kaikille toivoa antavasti hän ja hänen mukanaan hyvä selviytyy lopulta aina voittajaksi.

Tarzan

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Hale Centre Theatre, UTAH, USA - Copyright © Flickr/Hale Centre Theatre

Tarzanin syntymä ja lapsuus

Tarzanin elämän alkuajat olivat erikoiset. Hänen vanhempansa, Lordi ja Lady Greystoke, jätettiin laivakapinan seurauksena pieneltä purjealukseltaan, Fuwaldalta, Afrikan länsirannikolle, tarkemmin sanottuna Kongoon. Siellä Tarzan syntyi torstaina, 22.11.1888 vaatimattomassa, isänsä pykäämässä majassa. Hän syntyi yöllä, samaan aikaan, kun leopardi kiljui majan ulkopuolella ja leijonan kumea karjahdus kantautui harjanteen takaa.

Kuinka surullisesti sattuikaan, kun Tarzan oli vasta vuoden vanha, hänen äitinsä kuoli. Eikä tässä vielä kaikki, vaan pian tämän jälkeen hänen isänsäkin heitti henkensä ihmisapinaheimon johtajan surmaamana.

Tarzan

Tässä ihmisapinaheimossa ollut naaras, Kala, huomasi tällöin orvoksi ja heitteille jääneen lapsukaisen ahdingon. Kalan oma pienokainen oli apinoiden keskinäisissä kahnauksissa hieman aiemmin saanut surmansa ja nyt Kala huomasi, että sillä oli mahdollisuus saada tilalle korvausta - niinpä se oitis kaappasikin ihmispienokaisen hoiviinsa. Eipä mennyt kuin pieni hetki, kun luonto teki tehtävänsä, ja niin englantilaisen ladyn ja lordin poika imi puunlatvuksessa kauniin ja lempeän äitinsä sijasta vaarallisen villiapinan rintaa.

Kalan kasvattamana Tarzanista alkoi kehittyä apinain kuningas. Nimensäkin, Tarzan, hän sai villiltä kasvattiäidiltään Kalalta. Kun Tarzan oli vielä ihan pieni ja kehittyi apinoihin verrattuna hyvin hitaasti, kaikki sivuilta seurailevat apinat pitivät tätä pientä, valkoista apinaa toivottomana tapauksena ja jälkeenjääneenä. Varttuessaan Tarzan kuitenkin alkoi kehittyä nopeammin. Kymmenvuotiaana hänellä oli jo voimaa enemmän, kuin tavallisella, aikuisella miehellä. Ja hän voimistui päivä päivältä.

Tarzan alkoi oppia niitä erityisiä taitoja, joiden avulla viidakossa saattoi elää ja selviytyä hengissä. Hän oppi puhumaan eläinten kieltä ja hän oppi liikkumaan ääneti ja kuin varjon lailla. Erityisesti hän oppi liikkumaan puissa, liaaniköysiä taitavasti käytellen ja niiden avulla juoksijaakin nopeammin kiitämään viidakossa puusta puuhun heijaillen.

Tästä liikkumistavastaanhan - ja erityisestä Tarzanin huudostaanhan Tarzan juuri parhaiten tunnetaankin. Kaikki muu luonnossa hiljenee ja kaikki vapisevat, kun Tarzanin veret seisauttava sotahuuto kajahtaa ja kiirii yli viidakon.

Tarzan oppi myös taistelemaan aseettomana suurten petojen kanssa. Hänelle kehittyivät suuret lihakset ja valtavat voimat, jotka mahdollistivat sen, että hän saattoi pidellä kuristusotteessa aloillaan jopa yli 200-kiloista urosleijonaa. Tällaiseen voimannäyttöön leijonan kanssa ei tiedetä kenenkään muun Tarzanin lailla koskaan kyenneen.

Valtavien voimien ohella Tarzanille kehittyi apinoiden, joiden suojeluksessa ja opissa hän kasvoi, lailla notkeus ja ketteryys vailla vertaa. Myös villieläimille tavattoman tärkeät aistit, vainu, näkö ja kuulo kehittyivät Tarzanilla äärettömän tarkoiksi.

Kasvaessaan ja kaikin puolin kehittyessään Tarzan loi monien viidakon eläinten, kuten harmaiden Tantor-norsujen kanssa elinikäiset siteet ja ystävyydet, joista oli hänelle myöhemmin koko viidakon kuninkaana monenlaista hyötyä. Jos hän tarvitsi avukseen eläimiään, hänen tarvitsi vain huutaa - ja koko viidakko alkoi taivaanrannasta alkaen uhkaavasti rytistä ja kumista, kun norsujen armeija vyöryi paikalle.

Tarzan
Tarzan
Tarzan

Creative Commons
Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva keskellä - Copyright Jim Barker
*Kuva - Gordon Scott 1950 - Copyright John Irving

Gordon Scott - (1926 - 2007)

Yhdysvaltalainen Gordon Scott, kuvassa yllä kaiuttamassa Tarzanin huutoa, oli yksi Tarzania elokuvissa esittäneistä näyttelijöistä. Hän esiintyi vuosina 1955 - 1960 kuudessa Tarzan-elokuvassa, joista vuonna 1957 valmistunut oli ensimmäinen Tarzan-värielokuva. 191 cm pituisena ja massiiviset lihakset omanneena Gordon Scott täytti mitä täydellisimmin jo ulkoisiltakin puitteiltaan ne ominaisuudet, joita Tarzanin roolissa vaadittiin.


Tarzan

Tarzan, apinain kuningas ja viidakon valtias

Tarzan ei kehittynyt vain fyysisesti uskomattomiin mittoihin, vaan hänestä kehittyi hyvin inhimillinen ja älykäs, mikä mahdollisti hänen nousunsa oman apinaheimonsa valtiaaksi.

Aikuisena Tarzan oli luonteeltaan hyvin tulinen ja ylpeä, sekä hyvin kunniakas, rehellinen ja oikeudenmukainen. Vapaana, äärettömän voimakkaana ja uljaan näköisenä hän edusti suurinta miehisyyttä tavalla, johon kukaan muu ei koskaan ole kyennyt. Tarzan todellakin osoitti olevansa viidakon todellinen herra, valtias ja kuningas.

Kirjallisuuden, kioskikirjallisuuden ja elokuvien kautta Tarzanista tuli miljoonien pikkupoikien ihailema sankari. Ja varmasti miljoonissa oli se miestenkin määrä, joka joskus eläytyi ainakin peilin ääressä hetkeksi Tarzanin rooliin - tai ainakin yritti sitä tehdä.

Kohtaamiset ihmisten kanssa

Saatuaan selville sen, että hän oli John Clayton III, brittiläisen lordi Greystoken poika, Tarzan matkusti viidakosta Englantiin tutkimaan ihmissukunsa syntyjuuria. Toki Tarzan halusi ylipäänsäkin tutustua ihmisiin, noihin hänelle apinain seurassa eläneenä varsin omituisiin kummajaisiin, jotka kuitenkin ulkomuodoltaan olivat samanlaisia, kuin hän itse.

Kohtaamiset ihmiskunnan edustajien kanssa eivät aina olleet lämpimiä. Tarzan joutui näkemään ihmisten alhaisen itsekkyyden, viekkauden ja petollisuuden ja se sai hänet palaamaan takaisin Afrikan viidakon kätköihin. Vain siellä hän koki elämän olevan oikeaa ja tavoiteltavaa.

Vain kohtaaminen Janen, Tarzanin suuren rakkauden kanssa, sai Tarzanin mielessään kilvoittelemaan siitä, kumman maailman ja elämäntavan hän valitsisi. Toisaalla veti puoleensa vastustamattomalla tavalla viidakko, toisaalla vieläkin voimakkaammin Janen lumovoima.

Tarzan

Tarzanin rakastettu - Jane

Tarzanin suuri rakkaus, Jane, jonka Tarzan kohtasi ensimmäisen kerran matkallaan Lontoossa, oli alunalkaen nimeltään Jane Porter. Jane oli syntyperältään amerikkalainen. Johnny Weissmullerin ja Maureen O'Sullivanin tähdittämissä, kuudessa Tarzan-elokuvassa, Janen nimi muuttui muotoon Jane Parker, ja hänestä tuli syntyperältään britti.

Tarzanin ja Janen elämät nivoutuivat yhteen monissa värikkäissä seikkailuissa, joissa yleensä Jane oli jossakin suuressa vaarassa, josta Tarzan hänet, lopulta käsivarsillaan kantaen pelasti. Jane ja Tarzan avioituivatkin ja heidän rakkautensa loimusi ikuisesti palavana kaikkien haasteidenkin keskellä.

Tarzanin poika - Korak

Pariskunnalle syntyi lapsikin, poika, joka sai nimekseen Jack. Ensimmäiset kymmenkunta vuottaan Jack eli Lontoossa tavallista lapsen elämää, koulua käyden. Erinäisten sattumien kautta Jack kohtasi apinan, nimeltään Akut, joka oli Tarzaninkin ystävä. Akut opetti pojalle kaikki viidakon salaisuudet ja apinoiden kielenkin, jota poika puhui kohta jo paremmin kuin isänsä. Vaikka isä ei aluksi pitänytkään siitä, että poika seurasi isänsä jälkiä viidakkoelämään. Viidakossa poika Jack sai uuden nimenkin - hänestä tuli Korak, Tappaja.

Johnny Weissmuller (1904 - 1984) ja Maureen O'Sullivan (1911 - 1998)

Elokuvissa sekä Tarzania että Janea esittivät useammatkin näyttelijät. Monille kuitenkin tunnetuin parivaljakko Tarzan-elokuvissa on Johnny Weissmuller (1904 - 1984) ja Maureen O'Sullivan (1911 - 1918). Yhdysvaltalainen Johnny Weissmuller oli kuin luotu Tarzaniksi; hän oli hyvin lihaksikas ja hänellä oli huippu-urheilijan tausta. Hän voitti uimarina useita olympiamitaleja, useimmiten ne olivat kultaa. Hänellä oli uinnissa hallussaan kymmeniä maailmanennätyksiäkin ja kilpailuissa hän oli voittamaton. Irlantilais-yhdysvaltalainen näyttelijätär Maureen O'Sullivan oli samalla tavalla kuin luotu Janeksi, sillä hän oli hyvin kaunis. Yhteisiä Tarzan-elokuvia he tekivät yhteensä kuusi, mutta Johnny Weissmuller esiintyi Tarzanina kaiken kaikkiaan kahdessatoista elokuvassa vuosina 1932 - 1948.

Nämä Johnny Weissmullerin Tarzan-elokuvat olivat: Tarzan, viidakon valtias (1932) - Tarzan ja valkoinen nainen (1934) - Tarzanin pako (1936) - Tarzanin poika (1939) - Tarzan ja salainen aarre (1941) - Tarzan suurkaupungissa (1942) - Tarzan ja erämaan seikkailut (1943) - Tarzan ja viidakkokansa (1943) - Tarzan ja amatsoonit (1945) - Tarzan ja leopardinainen (1946) - Tarzan ja leijonanmetsästys (1947) - Tarzan ja nainen mereltä (1948).

Tarzanin legenda

Tarzanin legenda (engl. The Legend of Tarzan) on vuonna 2016 ensi-iltansa saanut yhdysvaltalainen toimintaseikkailuelokuva. Tarzanina elokuvssa on ruotsalainen näyttelijä Alexander Skarsgård.

Tarzan

Tarzan teatterin näyttämöllä - Jane ja Tarzan.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Hale Centre Theatre, UTAH, USA - Copyright © Flickr/Hale Centre Theatre


Tarzanin poika

Tarzan teatterin näyttämöllä - Tarzanin poika Korak.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Hale Centre Theatre, UTAH, USA - Copyright © Flickr/Hale Centre Theatre


Lähteet
Tarzan, apinain kuningas - Kirjayhtymä 1990, suomennos Seppo Ilmari
Elokuvaluettelo ja näyttelijöiden henkilötiedot, Wikipedia