Tunturisuden sivut
Kukkolankoski - Kuva Copyright © Johan Norberg - Creative Commons.

Suomen suurimmat kosket ja korkeimmat vesiputoukset

Kosket

Suomen suurin vapaana virtaava koski: Kukkolankoski

Suomen ja Ruotsin rajalla, Tornionjoessa, on Suomen suurin vapaana virtaava koski, Kukkolankoski. Sillä on pituutta 3,5 kilometriä ja sen pudotuskorkeus on 14 metriä.

Kukkola on tullut tunnetuksi siian lippoamisesta ja siikajuhlistaan. Paikan erikoisuus onkin siika, joka valmistetaan puisissa vartaissa hiilloksen loisteessa. Kukkolankosken partaalla seisoo Ensio Seppäsen veistämä Lauttamies-patsas.

Matkakoski

Matkakoski - kuva Copyright © Methem - Creative Commons.

Tornionjoessa on toinenkin huomattava koski, Matkakoski. Sillä on pituutta yksi kilometri ja pudotuskorkeutta 4,8 metriä. Matkakoski on tullut tunnetuksi Väinö Katajan romaanista Koskenlaskijan morsian. Kosken rannalla on vanhoja kala-aittoja.

Korkeakoski
Korkeakoski
Korkeakoski

Korkeakoski - Kuvat Copyright © pohjolanpoluilla - Creative Commons.

Suomen korkein yhtenäinen vesiputous: Korkeakoski

Korkeakoskenjoessa Maaningalla syöksyy alas vesiputous, Korkeakoski. Se on louhikkoputous ja sillä on korkeutta 36 metriä. Tällä korkeudellaan se on Suomen korkein, yhtenäinen vesiputous.

Korkeakoski on monien muiden koskien ja vesiputousten lailla suosittu nähtävyys ja sitä käy vuosittain ihastelemassa kymmeniätuhansia matkailijoita. Kävijöitä varten on rakennettu polku portaineen ja niin luonto putouksen ympäristössä säilyy turmeltumattomana. Alueella toimii kahvilakin kesäaikaan viikonloppuisin ja vierailijoita varten on nuotiopaikka ja pöytäryhmiä.

Korkeakoski on osa vuonna 1947 perustettua luonnonsuojelualuetta ja tätä aluetta on myöhemmin Natura-hankkeen myötä laajennettu.

Vesiputoukset

Kun vesi alenee loivemmin, on kyseessä koski, mutta kun se putoaa suoraan alas, on kyseessä putous. Putouksesta on kyse myös silloin, kun vesi syöksyy uomassaan alas jyrkässä kulmassa.

Kitsiputous

Kitsiputous - Kuva Copyright © A333 - Creative Commons.

Suomen korkein sarjallinen vesiputous: Kitsiputous

Suomen korkein vesiputous on Kitsiputous, 118 metriä. Kitsiputous eli "Mallan kyyneleet" - saameksi Gihcigorži - koostuu sarjasta vesiputouksia, joiden yhteinen korkeus on 118 metriä. Tämä pystysuorien könkäiden muodostama ketju sijaitsee Enontekiöllä Kilpisjärven luoteispuolella, vain kolmen kilometrin päässä Suomen ja Norjan rajasta. Kitsiputous on osa Mallan luonnonpuistoa ja se on yksi alueella kulkevan Kalottireitin merkittävimmistä nähtävyyksistä.

Kitsiputous ei ole vain maamme korkein putous, vaan se on samalla myös maamme monilukuisin vesiputousten ketju. Se on myös siinä mielessä ainutlaatuinen, että se on maamme ainut vesiputous, jonka taakse voi mennä kuivana pysyen piilottelemaan. Suomen vesiputoukset -sivusto ylistää Kitsiputousta yhdeksi maamme kauneimmista vesiputouksista ja toteaa sen olevan yksi Lapin luonnon kimaltelevimmista helmistä.

Suomen korkeimmat putoukset: 1) Kitsiputous 118 metriä, 2) Auttinojan putous 50 metriä, 3) Kevolinkka 45 metriä, 4) Korkeakoski 36 metriä, 5) Fiellun putous 26 metriä, 6) Isterinkoski 23 metriä, 7) Saaripuron putous 20 metriä, Ravadasköngäs 20 metriä, Eavrujohkan putous 20 metriä, 8) Risslan putoukset 18 metriä, Hepoköngäs 18 metriä, 9) Pyhänkasteenputous 17 metriä, Pihtsusköngäs 17 metriä, Kemppilän Myllykoski 17 metriä ja 10) Kuhakoski 16 metriä sekä Auttiköngäs 16 metriä.

Kiutaköngäs

Kiutaköngäs - Kuva Copyright © Timo Newton-Syms - Creative Commons.

Kiutaköngäs

Kuusamossa, Oulangan kansallispuistossa on Oulankajoki ja sen mahtava Kiutaköngäs. Pudotuskorkeudellaan Kiutaköngäs ei sijoitu vesiputousten kärkeen, mutta jos valitaan Suomen vaikuttavinta ja kauneinta koskea, on se vahva kärkiehdokas. Punaisten dolomiittikallioiden välissä syöksyvä Kiutaköngäs muodostuu jyrkkien koskien sarjasta, jossa Oulankajoen vesimassat putoavat 325 metrin matkalla alas yhteensä 14 metriä.

Isterinkoski

Isterinkoski - Kuva Copyright © SeppVei - Creative Commons.

Isterinkoski

Isterinkoski on Suomen kuudenneksi korkein vesiputous ja se kuohuu Poikajoessa, Muhoksella.

Tunturisusi Suomen vesiputoukset.

Tunturisusi Sivuston lähteet.
Hepoköngäs

Hepoköngäs - Kuva Copyright © Janne Räkköläinen - Creative Commons.

Hepoköngäs

Puolangalla, Hepokönkään suojelualueella, Heinijoessa ryöppyää Hepoköngäs. Koskella on pudotuskorkeutta 18 metriä. UKK-reitti Puolanka–Hyrynsalmi kulkee Hepoköngästä sivuten. Komeissa Kainuun vaaramaisemissa sijaitseva Hepoköngäs vastaanottaa runsaasti kävijöitä ja ihastelijoita läheltä ja kaukaa.
Tunturisuden sivut
Kukkolankoski - Kuva Copyright © Johan Norberg - Creative Commons.