Sirkus
Sirkus Finlandia. Kuva Copyright © Pavel Savitski - Creative Commons.

Suomen sirkuksen ja tivolin historiaa 1970-luvulta alkaen

Sorin Sirkus

Sorin Sirkus, lämmittelyharjoitus tunnin alussa. Kuvaaja Sisko Jokisalo 2014, kuva Vapriikin kuva-arkisto.

Sirkustoiminta Suomessa vahvistui 1970-luvulta lähtien. Suomen ensimmäinen nuorisosirkus perustettiin Haminaan vuonna 1972. Sirkus Finlandia aloitti toimintansa vuonna 1976. Sen jälkeen täällä syntyi useita muitakin sirkuksia.

Sirkuksen suosio harrastuksena on laajentanut nuorisosirkustoiminnan lähes koko maan kattavaksi nuorisosirkuskoulujen ja sirkuskerhojen verkostoksi, ja opetus on suunnattu kaikenikäisille. Tämä on luonut hyvän pohjan suomalaiselle sirkuskulttuurille ja kasvattanut uusia esiintyjä- ja katsojasukupolvia.

Ammattitutkintoon johtava sirkuskoulutus alkoi Suomessa vuonna 1994. Tällä hetkellä sirkuksen ammattilaisia ​​koulutetaan kahdessa ammatillisessa oppilaitoksessa, Turussa ja Lahdessa.

Rulettipöytä

Hattupäinen rulettipelinhoitaja istuu teltassaan ilmeisesti sirkusmarkkinoiden aikaan vuonna 1988. Pelin päällä palkintoja mm. kahvipaketteja, karamelleja ja rusinoita. Kuvan rulettipeli oli Tivoli Matti Sariolan. Kuvaaja Antero Aaltonen, kuva Keravan museopalvelut.

Sorin Sirkus

Sorin Sirkus on Tampereella toimiva nuorisosirkus. Se perustettiin vuonna 1985 kehittämään, ylläpitämään ja esittämään nuorten sirkustaidetta. Perusopetusta sirkustaiteessa Sorin Sirkus on antanut vuodesta 1993 alkaen.

Sirkuksessa on noin 250 oppilasta sekä neljä päätoimista opettajaa ja kymmenen viikoittaista tuntiopettajaa. Oppilaista koostuva esiintyvä ryhmä esiintyy isommissa ja pienemmissä tapahtumissa. Sorin Sirkuksen toimitilat sijaitsevat Tampereella Nekalan alueella Vihiojan kaupunginosassa. (Wikipedia)

Notkeutta

Kuva Copyright © master1305 - www.freepik.com.

Uusi sirkus - nykysirkus

Cirque nouveau - uusi sirkus - kehittyi sirkuksen, teatterin, tanssin, musiikin, kirjallisuuden ja kuvataiteiden vuoropuhelusta. Sirkuksen uudistuminen alkoi 1970-luvulla Yhdysvalloissa ja Ranskassa. Uudesta sirkuksesta muotoutui 1990-luvulla nykysirkukseksi nimetty tyyli.

Taiteen muotona nykysirkus alkoi kehittyä Suomessa 1990-luvulla, ja vuosisadan vaihteesta lähtien on perustettu noin 20 päätoimista nykysirkusta. Esityksiä tuottavat myös useat työryhmät, duot ja yksittäiset taiteilijat. Suomalaiset sirkustaiteilijat ja -yritykset työskentelevät erittäin kansainvälisessä ympäristössä, ja suomalaista sirkustaitetta arvostetaan kansainvälisesti.

Circus Mundus Absurdus

Vuonna 1999 perustettu Circus Mundus Absurdus (CMA) oli ensimmäinen suomalainen cirque noir -tyylinen sideshowryhmä. He yhdistelivät esityksissään mimiikkaa, teatteria, body artia, fakiiritemppuja, tuliesityksiä, jongleerausta sekä slapstickiä. Circus Mundus Absurdus keikkaili yli 15 maassa, kolmella eri mantereella. (Wikipedia)

Sirkus Magenta

Sirgus Magenta on perustettu vuonna 2011. Se on sosiaalinen sirkus. Se vahvistaa erityistä tukea tarvitsevien hyvinvointia, ehkäisee lasten ja nuorten syrjäytymistä ja tuo vaikeissa elämäntilanteissa oleville iloa ja voimavaroja arkeen. Sirkus liikuttaa, tukee vuorovaikutusta ja luo yhteisöllisyyttä. Magenta vie sirkusta ihmisten luo lastenkodeista palvelutaloihin.

Sirkus Caliba

Sirkus Caliba toimi 2000-luvulla parinkymmenen vuoden ajan. Viimeisin toimintavuosi oli 2019. Pienessä, värikkäässä teltassa esiintynyt sirkus lähti keväisin kiertueelleen Helsingin seuduilla ja liikkui myös muuallakin Suomessa. Puolitoista tuntia kesänyt näytös piti sisällään akrobatiaa, hauskoja klovnin esityksiä ja lyhyitä kohtauksia pieneläinten - kissan, pupun ja koirien - kanssa.

Sirkus Finlandia

Sirkus Finlandia Kaisaniemenpuistossa 7.10.2022. Univormuun sonnustautunut järjestyksenvalvoja seisoo lipunmyynnin edustalla. Kuvaaja Seppo Jalander, kuva Helsingin kaupunginmuseo.

Sirkus Finlandia

Sirkus Finlandian lipunmyynti Jyväskylässä 2012. Kuva Copyright © Tiia Monto - Creative Commons.

Sirkus Finlandia

Sirkus Finlandia on suomalainen vuonna 1976 perustettu sirkus. Sirkuksen omistaa Jernströmien sirkusperhe. Sirkuksen johtaja eli sirkustirehtööri on Carl Jernström jr., joka on toiminut tirehtöörinä isänsä Carl-Gustaf Jernströmin jälkeen kevään 2011 kiertueelta alkaen. Sirkus Finlandian kotikaupunki on Raasepori.

Sirkus Suosalo

Teatteri Sirkus Suosalo 16.8.2024. Kuvaaja Juho Liukkonen. Kuva Copyright © Teatteri Sirkus Suosalo - All Rights Reserved.

Teatteri Sirkus Suosalo

Teatteri Sirkus Suosalo on näyttelijä Martti Suosalon perustama kiertävä teatteri. Aidossa sirkusteltassa esiintyvä teatteri kiertää esiintymässä ympäri Suomea niin uusilla teatteriesityksillä kuin Suosalon klassikoilla.

Vaikka kyseessä ei olekaan sirkus, saavutetaan sirkusteltassa myös aitoa sirkustunnelmaa. 300-paikkainen sirkusteltta on tunnelmaltaan ainutlaatuinen. Yleisö ja esiintyjät ovat vain muutaman askelen päässä toisistaan. Kankainen teltta, perinteiset teatterivalot ja nouseva katsomo vievät mielikuvat vuosikymmenien taa.

Sirkus Valentino

Sirkuksen osoitteena Kalajoki ja sirkustirehtöörinä Ines Ullman.
Sirkus Tähti

Sirkus Tähti 26.5.2023 Porvoossa. Kuva Copyright © aixcracker - All Rights Reserved.

Sirkus Tähti

Sirkus Tähti on uusia sirkuksiamme, se on aloittanut kiertueensa vuonna 2015. Sirkuksen ohjelmisto sisältää kansainvälisiä sirkustähtiä, huimia temppuja ja koko perheen viihdettä! Sirkus Tähti kiertää ympäri Suomen vuosittain. Punakeltaiseen sirkustelttaan mahtuu noin 600 katsojaa, jotka saavat ihmetellä muun muassa päätähuimaavaa ilma-akrobatiaa, nuorallakävelyä, klovneja ja kuolemanpyörää.

Circus Helsinki

Circus Helsinki on aatteellinen yhdistys, joka perustettiin kesällä 2001. Perustaja on Martina Linder, joka vaihtoi jurististista sirkustirehtööriksi. Vuonna 2021 Circus Helsinki täytti 20 vuotta.

Alussa koululla oli 12 oppilasta ja opetus annettiin Kulttuurikeskus Caisan varastotilassa vanhojen tietokoneiden keskellä. Vuonna 2003 koulu sai harjoitustilat Helsingin Rudolf Steinerkoululta Meilahdessa ja Kisahallilta. Vuonna 2004 ryhdyttiin antamaan opetusta myös Lauttasaaressa. Kesällä 2006 sirkuskoululle kunnostettiin oma täysinvarusteltu sirkusharjoitustila Vallilassa, VR:n vanhoilla makasiineilla. Koululla on nykyisin 600 m²:n harjoitustilat ja 300 m²:n toimisto-, sosiaali- ja varastotilat Helsingin Suvilahdessa.

Syksystä 2007 koulu on antanut taiteen perusopetusta laajan oppimäärän mukaan. Sirkuskoulu on kasvanut ja kehittynyt nopeasti. Koulun nuorista oppilaista koostuva esiintyvä ryhmä on palkittu sekä Suomessa että ulkomailla. Circus Helsingin päätavoitteena on opettaa sirkustaidetta nuorille harrastajille kouluikäisistä alkaen, mutta koulu antaa opetusta myös "naperoille" eli 4-6-vuotiaille ja aikuisille. Sirkuskoulu on kasvanut seitsemän oppilaan ryhmästä Suomen suurimmaksi sirkuskouluksi. Oppilaita on nykyisin yli tuhat, vauvoista eläkeläisiin ja aloittelijoista konkareihin.

Sirkuskoulu antaa akrobatia- ja sirkusvälineopetusta. Opetuksessa panostetaan myös esiintymistaitoon. Kaikki koulun alkeis- ja jatkoryhmien oppilaat esiintyvät sirkuskoulun joulu- ja kevätesityksissä.

Circus Helsinki

Circus Helsinki, 2012. - Kuva Copyright © Panu Korhonen - All Rights Reserved.

Edistyneimmät Circus Helsingin oppilaat esiintyvät erilaisissa kulttuuritapahtumissa ja tilaisuuksissa.

Opetusministeriö nimesi Circus Helsinki ry:n Nuori Kulttuuri -lähettilääksi vuosiksi 2005-2007. Circus Helsinki valittiin lähettilääksi myös vuosiksi 2009-2010.

(Circus Helsinki)

Haminan Teinisirkus

Haminan teinisirkus on Haminassa toimiva Suomen ensimmäinen sirkuskoulu. Sirkuksen perusti 9.12.1973 intomielinen sirkusharrastaja, Haminan sairaalan ylilääkäri Claes "Roitsi" Cedercreutz. Sirkus on toiminut koko toimintansa ajan tilapäistiloissa.

Haminan Teinisirkuksen taival on ollut melkoinen exodus. Vuosia, jopa vuosikymmeniä sirkus joutui toimimaan ahtaissa, harrastukseen huonosti sopivissa tiloissa. Sen toimipaikka oli pitkään vaihteleva, koska Teinisirkukselle ei löytynyt sopivia tiloja.

Vuonna 2021 sirkukselle löytyivät toistaiseksi tilat vuonna 2015 lakkautetulta Summan koululta. (Wikipedia, reimari.fi)

Sirkus Supiainen

Sirkus Supiaisen toiminta alkoi vuonna 1986. Nimi Sirkus Supiainen otettiin käyttöön vuonna 1997. Sirkus toimii laaja-alaisesti esittävän taiteen kentällä. Yhdistyksen kotipaikka on vuodesta 2015 alkaen ollut Joensuu. Sirkus toimii Näyttämö-teatterin lisäksi Pilkontiellä, jossa Näyttämö aloitti vuonna 2018. (Wikipedia)

Kuopion Sirkus

Kuopion Sirkus on lasten ja nuorten sirkustoimintaa opettava ja edistävä yhdistys. Sirkustoiminta käynnistyi vuonna 1984 ja virallisesti Kuopion Lasten Sirkus r.y. rekisteröitiin 16.2.1986. Nykyään käyttönimenä toimii Kuopion Sirkus. Sirkustoiminta on jatkunut siitä lähtien erilaisilla sirkustaiteen opetuskerhoilla ja esiintymisillä tilatuissa tapahtumissa. Sirkus tuottaa myös itse vuosittain omia esityksiä. (Wikipedia)

Sirkus Florentino

Sirkus Florentino aloitti vuonna 2007 ja lopetti vuonna 2017. Sirkuksen jolhdossa toimi bulgarialaissyntyinen, vaasalainen tirehtööri Florentin Tzvetkov, joka oli muusikko ja klovni. Sirkuksen jälkeen hän on toiminut mm. tarjoilijana, sekä jäätelökioski- ja baariyrittäjänä. (Vaasa 2021: Sirkustirehtöörinä tunnettu Florentin Tzvetkov siirtyi baarinpitäjäksi)
Keravan sirkusmarkkinat

Sirkusmarkkinat käynnissä Keravan Keskustan koulun kentällä 1980-luvun loppupuolella. Kenttä on täynnä erilaisia sirkuslaitteita ja kojuja. Taaempana kookas sirkusteltta. Laitteiden ympärillä kaupunkilaisia jonottamassa vuoroaan. Taustalla Juho-Kusti -kauppiastavaratalo ja Kiinteistö Oy Keravan Kauppahalli. Oikeassa yläkulmassa Keravan ydinkeskustaa.