Sanaristikko

Sanaristikko eli ristikko eli ristisanatehtävä

Sanaristikko on ajanvietetehtävä, jossa ruudukon tyhjiin ruutuihin tulee muodostaa ruudukon vaaka- ja pystysuorille riveille annettujen vihjeiden mukaiset sanat. Maailman ensimmäinen sanaristikko oli New York World -lehden joulunumerossa 21.12.1913. Sen oli laatinut toimittaja Arthur Wynne.

Sanaristikon myöhempi muunnos on kuvaristikko, jossa sanalliset tai kuvalliset viitteet on sijoitettu ruudukkoon. Sittemmin on kehitetty monia muita ristikkomuunnelmia, kuten tavuristikko, krypto ja piilosana.

Sanaristikko

Sanaristikkolehti mukaan metsään

Sanotaan, että kun lähtee marjaan taikka muuten vaeltelemaan metsiin, niin kannattaa eksymisen varalta ottaa mukaan sanaristikkolehti. Jos todella sitten sattuu eksymään, eikä tiedä missä on, voi istua lähimmälle mättäälle ja alkaa ratkomaan sanaristikkoa. Mitä suurimmalla todennäköisyydellä varsin pian joku ilmestyy kurkkimaan olkapään takaa ja neuvomaan ratkonnassa. Hänen avullaan selviytyy sitten ihmisten ilmoillekin.

Sanaristikoiden fakkisanat

Sanaristikoissa esiintyy sanoja, joita ei muuten paljonkaan arkikielestä tapaa. Näitä fakkisanoja ovat mm. amia, etui, lues, sial, tii, Assen, Kisil, Luna, Seem ja Talita. Ehkä tutuin näistä sanoista monille on tii.

Amia on Pohjois-Amerikassa elävä luukala, etui on ranskaa ja tarkoittaa pientä lipasta tai koteloa, lues tarkoittaa kuppaa, sial maankuoren ulointa kehää ja tii puu- tai muovinastaa, jonka varasta golfpallo lyödään. Assen on kaupunki Hollannissa, Kisil joki Turkissa, Luna roomalaisten kuun jumalatar, Seem Noan poika Vanhassa testamentissa ja Talita Ison Karhun tähti.

Ainakin sanaristikoiden laatijat pitävät huonoina ristikkoina sellaisia ristikoita, joissa on fakkisanoja.

Kielitieteilijät ovat erilaisin perusteluin päätelleet, että ”suomen kielen todennäköisin” sana on kani. Siksi kanikin esiintyy lukemattomissa helpoissa ristikoissa. Niissä tuttuja sanoja ovat myös asat ja ansari. Televisioiden kohdalle ristikoissa tulee aina asat ja kasvihuone on tietenkin ansari.


Sanaristikko

Ristisanatehtävät Suomessa

Suomen ensimmäinen sanaristikko julkaistiin 5.2.1925 Nuori Voima -lehdessä. Sen laatija oli joko päätoimittaja Ilmari Jäämaa tai avustaja Yrjö Karilas.

5.2.1925 Helsingin Sanomissa ja Uudessa Suomessa julkaistiin ilmoitus: Suomen ensimmäinen ristisanatehtävä julkaistaan Suomen Kuvalehdessä 7.2.1925. Laatijan nimimerkki on Suometar. (Sittemmin on selvitetty, että nimimerkin takana oli Seere Salminen).

Ilkan Perhepiiri-liitteessä julkaistiin sanaristikko 7.2.1925.

Sanaristikko

Koko perheen sanaristikkopeli vuosikymmenten takaa. Peli on ollut käytössä arkkitehti Armas Lindgrenin suunnittelemassa, vuonna 1908 valmistuneessa Håkansbölen kartanossa. Peli on sijainnut kartanon tyttöjenhuoneessa tai 2. kerroksessa sijainneessa kouluhuoneessa. - Kuva Copyright Vantaan kaupunginmuseo.

Suomen ensimmäinen kuvaristikko julkaistiin 20.3.1955 Helsingin Sanomissa, laatijana Osmo Kaila. Nykyisin 85-90 prosenttia julkaistuista ristikoista on kuvaristikkoja.

Nykyisin Suomessa on noin 150 ristikon laatijaa ja toteuttajaa. Heistä ammattilaisia on noin 30.

Sanaristikkojen laatijoita ja ratkaisijoita varten perustettiin 21.11.1981 sanaristikkoseura Sanasepot ry.

Sanaristikko

Kymmenen yleisimmän ristikkosanan listassa on vain yksi konsonanttialkuinen ja vokaalialkuisista peräti seitsemän alkaa a:lla. Konsonanttialkuinen sana, joka on "taas", onkin yleisin sana sanaristikoissa. Sanaristikoiden yleisimpiä sanoja ovat 1) taas, 2) alas, 3) asat, 4) anis, 5) alus, 6) asut, 7) osat, 8) aita, 9) Aral ja 10) isot.

Sanaristikko

Sanaristikot vanhassa aapisessa.

Sanaristikko -linkit

Sanaristikot Sanaristikkoseura Sanasepot ry
Sanaristikot Wikipedia: Sanaristikko
Sanaristikot Ratkojat: Sanakirja
Sanaristikot Sanaristikot.fi
Sanaristikot Ilmaisristikot.fi
Sanaristikot Sanaristikoiden luominen

"Älä koskaan jätä ristisanatehtävää kesken." - Charles Krauthammer

"Maailmassa näyttää olevan kaksi päätyyppiä ihmisiä, ristisanatehtävien ratkojat ja sudokujen ratkojat." - Rebecca McKinsey

"Sanaristikoissa yhdistyy ihmisten halu leikkiä sanoilla ja ratkaista arvoituksia." - Antti Skyttä

"Sanaristikon ratkomisesta on selvää etua muistisairauksien estämisessä." - Yleinen viisaus

"Jos ristikossa on Mauritanian paikkakunta Atar tai Romanian Iasi, on laatija joutunut jonkinlaiseen pakkorakoon." - Pekka Harne

"Ristikon tulee tarjota ratkojalle ahaa-elämyksiä, jotta voi sanoa, että selätinpäs lopulta tuonkin ristikon." - Yleinen viisaus

"Terveyskeskusten odotushuoneet ja julkisten kulkuneuvojen lehdet tarjoavat muuten joka kerta pinnistelyn paikan. Saako yhteiseen käyttöön tarkoitettuja ristikoita täyttää?" - Ani Kellomäki

Sanaristikko

Kuva Copyright © Paul Morris - Creative Commons.

Lähteet
*Kielikello: Sanaristikkosanoja
*Kodin suuri tietosanakirja - Weilin+Göös
*Yle Uutiset: Katso mitä vauhtia sanaristikko ratkeaa – kymmenien tuhansien ristikoiden mieheltä syntyy sanoja sekunneissa
*Yle Uutiset: Suomen kieli vääntyy ristikkoruutuihin
*Hämeenlinnan kaupunkiuutiset, Kolumni: Sanaristikot pitäisi brändätä uudelleen – Mökkihuussimaineesta kärsivä puuhastelu on oikeasti mitä parhainta mindfullnessiä