Kuvassa yllä Asan entinen televisiotehdas Turussa, joka kuvanottohetkellä vuonna 2013 oli Åbo Akademin ASA-talona. - Kuva Copyright
© LPfi - Creative Commons.
Radioiden ja televisioiden valmistajia Suomessa
Suomessa on menneinä vuosikymmeninä toiminut lukuisia, suomalaisia yrityksiä, jotka ovat valmistaneet
kaiken muun tuotantonsa ohella myös Suomessa suunniteltuja, suomalaisia radioita ja televisioita.
Näissä yrityksissä on niiden eri kehitysvaiheissa, esimerkiksi aluksi, voitu valmistaa lisenssillä myös muiden, ulkomaalaisten yritysten viihde-elektroniikkaa.
Ulkomaiset yritykset ovat myös voineet Philipsin tapaan perustaa maahamme tytäryhtiön, jonka puitteissa on valmistettu kuluttajille koteihin viihde-elektroniikan tuotteita.
Saloran elektroniikkatehdas Salossa. Naiset kokoavat elektroniikkaa Saloran Salon elektroniikkatehtaan tuotantolinjalla vuonna 1973.
- Kuvaaja V.K. Hietanen, kuva Museovirasto.
Televisioiden valmistuksen historia Suomessa
Televisioiden valmistus Suomessa on ollut suhteellisen pientä, mutta merkittävää erityisesti 1900-luvun puolivälissä, kun kotimaiset
yritykset kehittivät ja valmistivat televisioita suomalaisille markkinoille. Tässä on katsaus televisioiden valmistuksen historiaan Suomessa sekä nykytilaan:
Alkuvaiheet (1950-luvulla). -
Televisiot tulivat Suomeen 1950-luvulla, kun televisiolähetykset alkoivat vuonna 1955. Ensimmäiset televisiovastaanottimet olivat kalliita ja harvinaisia, ja ne tuotiin pääasiassa ulkomailta.
Suomalaiset yritykset alkoivat pian valmistaa omia televisioita vastatakseen kasvavaan kysyntään. Näitä yrityksiä olivat muun muassa Salora, Luxor ja Helvar.
Kotimaisen televisioteollisuuden kulta-aika (1960–1980-luvut). -
Salora (perustettu 1928) oli yksi merkittävimmistä suomalaisista televisioiden valmistajista. Yhtiö valmisti televisioita sekä kotimarkkinoille että vientiin.
Saloran televisiot olivat tunnettuja laadukkaista putkiteknologioistaan.
Luxor (perustettu 1923) oli toinen merkittävä toimija, joka valmisti televisioita ja muita viihde-elektroniikkatuotteita. Luxorin tuotteet olivat suosittuja niin Suomessa kuin ulkomaillakin.
Helvar (perustettu 1921) tunnettiin erityisesti radiovalmistuksestaan, mutta se valmisti myös televisioita.
Näiden yritysten televisiot olivat usein puukoteloisia ja niissä käytettiin putkiteknologiaa. Ne olivat suunniteltu kestämään ja korjattaviksi, mikä oli tärkeää tuohon aikaan.
Konsolidoituminen ja kansainvälistyminen (1980-luvulla). -
1980-luvulla televisioiden valmistus alkoi keskittyä kansainvälisille markkinoille. Salora ja Luxor yhdistyivät vuonna 1984, ja syntyi Nokia-Mobira Oy,
joka keskittyi elektroniikkatuotteisiin, mukaan lukien televisiot.
Nokia myi televisioiden valmistuksen vuonna 1996 Hongkongin Semi-Techille, ja suomalainen televisioiden valmistus hiipui.
Nykytila
Kotimainen televisioiden valmistus on loppunut. - Suomessa ei enää valmisteta televisioita. Viimeiset suomalaiset televisiovalmistajat, kuten Salora ja Luxor,
sulautuivat kansainvälisiin yrityksiin, ja tuotanto siirtyi halpatuotantomaihin.
Nokia ja televisiot. - Vaikka Nokia oli mukana televisioiden valmistuksessa 1900-luvulla, se keskittyi myöhemmin matkaviestintään ja puhelimiin.
Nykyään Nokia on lisensoinut brändinsä televisioiden valmistukseen, mutta itse valmistus tapahtuu muualla.
Suomalaiset teknologiat televisioissa. - Vaikka televisioita ei valmisteta Suomessa, suomalaiset yritykset ovat edelleen mukana televisioihin liittyvässä teknologiassa.
Esimerkiksi Rovio (Angry Birds) ja muut peliyhtiöt ovat kehittäneet sisältöjä televisioille, ja suomalaiset ohjelmistoyhtiöt osallistuvat älytelevisioiden kehittämiseen.
Perintö ja nostalgia
Vanhat suomalaiset televisiot, kuten Saloran ja Luxorin valmistamat mallit, ovat nykyään keräilykohteita ja osa suomalaisen tekniikan historiaa.
Näiden laitteiden design ja laatu herättävät edelleen ihailua, ja niitä säilytetään museoissa sekä yksityisissä kokoelmissa.
"Yhteenvetona: televisioiden valmistus Suomessa oli merkittävä osa suomalaisen elektroniikkateollisuuden historiaa 1900-luvulla, mutta se hiipui kansainvälistymisen myötä
ja tuotannon siirtyessä halpatuotantomaihin. Nykyään suomalaiset yritykset keskittyvät enemmän teknologiaan ja sisältöihin kuin itse laitteiden valmistukseen."
Tuotemerkit ja yritykset
Aga
Asa
Fenno-Radio - Terate
Finlux - Iskumetalli
Helkama-Radio
Helvar
Loewe
Luxor
Philips
Salora
Telefunken
Saloran elektroniikkatehdas Salossa. Nainen juottaa piirilevyä Saloran elektroniikkatehtaan tuotantolinjalla Salossa vuonna 1973.
- Kuvaaja V.K. Hietanen, kuva Museovirasto.