Tunturisuden sivut
Blaupunkt Bahia. Kuvassa yllä vasemmalta saksalainen matkatelevisio - vuosi 1972. - Hitachi TU 75-301. Kuvassa yllä keskellä japanilainen matkatelevisio - vuosi 1970. - Sanyo T2 GOU. Kuvassa yllä oikealla japanilainen matkatelevisio - 1970-luku. - *Kuvat Lahden kaupunginmuseon Radio- ja tv-museon kokoelma Copyright, Lahden kaupunginmuseo.

Matkatelevision kehitystä ja käyttöä

Matkatelevisio mahdollisti television katselemisen myös kodin ulkopuolella, kuten vaikkapa kesämökillä. Pienikokoisena se soveltui myös kodin kakkostelevisioksi ja lasten ikiomaksi televisioksi lastenhuoneeseen.

Matkatelevisioiden historia alkaa 1950-luvulta, jolloin televisioteknologia alkoi kehittyä ja televisioista tuli yleisesti saatavilla olevia kuluttajille. Ensimmäiset matkatelevisiot olivat pieniä, kannettavia laitteita, jotka mahdollistivat television katselun myös muualla kuin kotona. Näissä varhaisissa matkatelevisioissa käytettiin usein pieniä CRT-näyttöjä (kathodisädeputki), jotka olivat suhteellisen raskaita ja vaativia virran suhteen.

Ensimmäiset kaupallisesti saatavilla olleet matkatelevisiot valmistettiin Yhdysvalloissa 1950-luvulla. Eräs tunnetuimmista varhaisista matkatelevisioista oli Sony TV8-301, joka julkaistiin vuonna 1960. Tämä pieni, mustavalkoinen televisio oli yksi ensimmäisistä todella kannettavista televisioista, ja se oli suosittu erityisesti Yhdysvalloissa.

Ensimmäiset matkatelevisiot olivat puukuorisia, mutta 1960-luvun lopulla puu vaihtui muoviksi. Samalla muotoilu sai futuristisia piirteitä. Suomalaisiakin matkatelevisioita valmistettiin jo 1950- ja 1960-lukujen taitteessa. Valmistajia olivat esimerkiksi Asa ja Salora.

Kuvanlaatu alkuaikojen mustavalkokuvaisissa, akkuvirralla toimineissa matkatelevisioissa oli usein varsin heikko. Laitteen oman antennin avulla saattoi nähdä aikamoisia, puuroutuneita lumikuuroja, etenkin, jos katseli lähetyksiä jossakin syrjemmällä.

Vielä 1960-luvulla matkatelevisioiden myyntimäärät olivat pieniä, mutta suurta kasvua tapahtui 1970-luvulla. 1980-luvulla väritelevisio syrjäytti mustavalkotelevisiot ja tämä kehitys näkyi myös matkatelevisioissa.

Aga 4410

Aga 4410. Ruotsalainen, puukuorinen matkatelevisio - vuosi 1959. - Kuva Lahden kaupunginmuseon Radio- ja tv-museon kokoelma, Lahden kaupunginmuseo.

Graetz Lady 911

Graetz Lady 911. Saksalainen, pieni ja kannettava matkatelevisio - vuosi 1965. - Kuva Lahden kaupunginmuseon Radio- ja tv-museon kokoelma, Lahden kaupunginmuseo.

Asavisio 1336

Asavisio 1336 "Minivisio". Suomalainen, puukuorinen, suorakulmainen matkatelevisio - vuosi 1965.- Kuva Lahden kaupunginmuseon Radio- ja tv-museon kokoelma, Lahden kaupunginmuseo.

Asa 3662 A Minivisio

Asa 3662 A "Minivisio". Suomalainen, pyöreäkulmainen matkatelevisio, punainen muovikuori. Valmistus alkaen vuonna 1971. 12-tuumainen Minivisio oli 1970-luvulla Suomessa kansan suuri suosikki. Kirkasvärisiä, kuten punaisia ja keltaisia Minivisioita myytiin 1970-luvun puoliväliin mennessä 25 000 kappaletta.- Kuva Lahden kaupunginmuseon Radio- ja tv-museon kokoelma, Lahden kaupunginmuseo.

Kurir 12800

Kurir 12800. Matkatelevisio, valmistajana Finlux - vuosi 1971. - Kuva Helsingin kaupunginmuseo


Suosio Suomessa

Suomessa matkatelevisiot olivat suosittuja erityisesti 1980- ja 1990-luvuilla, jolloin ne olivat usein käytössä kesämökeillä, autoissa ja muissa paikoissa, joissa ei ollut kiinteää televisiota. Suomalaiset valmistajat ja tuontituotteet, kuten Sony, Panasonic ja muut japanilaiset merkit, olivat yleisiä. Matkatelevisioiden suosio oli osittain sidoksissa myös suomalaisen mökkikulttuurin ja retkeilyharrastusten kasvuun.

National TR 562 ES

National TR 562 ES. Japanilainen matkatelevisio - vuosi 1973. - Kuva Lahden kaupunginmuseon Radio- ja tv-museon kokoelma, Lahden kaupunginmuseo.

Junost 401 D

Junost 401 D. Venäläinen, 12" mustavalkoinen matkatelevisio - vuosi 1975. - Kuva Lahden kaupunginmuseon Radio- ja tv-museon kokoelma, Lahden kaupunginmuseo.

Matkatelevisioiden tilanne nykyään

Nykyään matkatelevisioiden suosio on vähentynyt merkittävästi digitaalisen teknologian ja mobiililaitteiden kehityksen myötä. Nykyiset älypuhelimet, tabletit ja kannettavat tietokoneet tarjoavat television katselun mahdollisuuden ilman erillistä matkatelevisiota. Lisäksi suoratoistopalvelut, kuten Netflix, YouTube ja muut, ovat muuttaneet tapaa, jolla ihmiset kuluttavat visuaalista sisältöä.

Matkatelevisioita käytetään nykyään lähinnä erikoistilanteissa, kuten esimerkiksi matkailuajoneuvoissa (esim. asuntovaunut) tai tapahtumissa, joissa tarvitaan pieniä, siirrettäviä näyttöjä. Kuitenkin, koska nykytekniikka tarjoaa niin paljon kätevämpiä vaihtoehtoja, matkatelevisioiden markkina on kutistunut huomattavasti.

Joitakin matkatelevisioita valmistavia yrityksiä on edelleen olemassa, mutta ne keskittyvät usein niche-markkinoihin, kuten ulkoiluun tai ammattikäyttöön. Merkkejä, jotka valmistavat pieniä televisioita, ovat esimerkiksi Sony, Panasonic ja Coby, mutta niiden tuotanto on vähentynyt merkittävästi.

Sharp 12P-41N

Sharp 12P-41N. Japanilainen matkatelevisio - vuosi 1980. - Kuva Lahden kaupunginmuseon Radio- ja tv-museon kokoelma, Lahden kaupunginmuseo.

Sony Micro

Sony Micro Television, Model 5-303W. - Japani, vuosi noin 1961. - Model 5-303W oli Sonyn toinen mikrotelevisiomalli - ensimmäinen oli TV8-301 vuonna 1960. Näitä televisioita oli tarkoitus ensisijaisesti katsella autoissa. Model 5-303W oli oman aikakautensa kevein ja pienin televisio. Korkeus 12 cm, leveys 19,5 cm ja syvyys 18,5 cm. Kuvasta voi päätellä, että kuvaruudun leveys on runsaat 10 cm. Paino 4 kg. Se oli transistori-, ei putkitelevisio.

Kun Frank Sinatra oli vierailemassa Sonylla, hän ihastui tähän pieneen televisioon ja pyysi yhtä omakseen. Kun televisioon oli kuusi kuukautta myöhemmin tehty Amerikan markkinoiden vaatimat tekniset muutostyöt ja se tuli myyntiin siellä, toimitettiin Frank Sinatralle, joka oli filmaamassa Paramount Pictures studioilla, oma mikrotelevisionsa.

Maailman ensimmäinen, kannettava transistoritelevisio oli Philco Safari. Tämän vuonna 1959 valmistetun mikrotelevision kuvaruudulla oli kokoa kaksi tuumaa. Kuva - Copyright © Joe Haupt - Creative Commons.

Yhteenveto

Matkatelevisioilla oli kultakautensa 1900-luvun loppupuolella, mutta nykytekniikan ja mobiililaitteiden yleistyttyä niiden käyttö on vähentynyt merkittävästi. Nykyään matkatelevisioita käytetään lähinnä erikoistilanteissa, ja ne ovat menettäneet asemansa yleisessä kuluttajakäytössä.