Villat ja kartanot
Wuolijoen kartano. Hella Wuolijoki kirjoitti kuuluisan Niskavuori-sarjansa käyttäen esikuvanaan Vuolijoen kartanoa ja siinä asuneita henkilöitä. - Kuva Copyright © Hämeen Liitto - Creative Commons.

Hella Wuolijoki

Hella Wuolijoki 1920-luvulla. - Kuva Copyright © Museovirasto - Creative Commons.

Hella Wuolijoki (1886 - 1954)

Hella Wuolijoki oli suomenvirolainen poliitikko, näytelmäkirjailija, Yleisradion pääjohtaja ja liikenainen. Hän käytti taiteilijanimiä Juhani Tervapää ja Felix Tuli. Hella Wuolijoki kirjoitti Niskavuorista viisiosaisen näytelmäsarjan, joka tuli hyvin tunnetuksi ja rakastetuksi elokuvien kautta kaikille suomalaisille.

Niskavuori-sarjan viisi osaa ovat: Niskavuoren naiset (1936), Niskavuoren leipä (1938), Niskavuoren nuori emäntä (1940), Niskavuoren Heta (1950) ja Entäs nyt, Niskavuori? (1953). Näytelmien keskeisiä elementtejä ovat valta, rakkaussuhteet sekä vanhan ja uuden ajan törmäykset. Niskavuoressa vallitsee vankka, hämäläinen henki, joka pitää sisällään velvollisuuksien ehdottoman täyttämisen, entisen kunnioittamisen ja isien viljelemän maan pyhyyden.

Sarjan keskushenkilö on Niskavuoren emäntä, Loviisa Niskavuori. Loviisa Niskavuori on hyvin määrätietoinen hahmo ja monet hänen painokkaista sanomisistaan ovat piirtyneet syvälle suomalaisten mieliin. Näiden Loviisan juurevien sanomisten ytimessä on Niskavuoren tila ja talo, joka ei voi järkkyä pahimmissakaan myrskyissä ja joka määrittää jokaisen talossa asuvan ihmisen elämän ja kohtalon.

Niskavuoret

Loviisaa ovat näytelleet muun muassa Kaisu Leppänen, Rauni Luoma, Elsa Turakainen ja Emma Väänänen, joka kuvassa yllä. Elokuva Loviisa – Niskavuoren nuori emäntä, valmistui vuonna 1946 ja se perustuu näytelmään Niskavuoren nuori emäntä.

Niskavuoren nuori emäntä - Loviisan ajatuksia ja viisauksia

"Minä en osaa enää tästä talosta ulos. Minä yritin, mutta kaikki polut johtavat tänne takaisin."

"Minä tarvitsen totuutta. Minun on jollakin tavalla järjestettävä tämä elämä ja minun on järjestettävä se totuuden pohjalle. Tähän asti minä olen tässä talossa uskonut vain sitä, mihin olen tahtonut uskoa."

"Mikä voima siinä tytössä on, jolla hän sitoo sellaisen miehen kuin Juhanin? Minkälainen hän on? Kun minä sen tytön tutkin, ehkä minä sitten tunnen Juhaninkin."

"Mutta minä tiedän mitä rakkaus on. Rakkaus on sitä, ettei ajattele omaa elämäänsä, vaan ainoastaan toisen onnea."

"Kustaava, minä olen kuin susi. Malviina on sisareni, ja minä ajoin hänet ulos kuin susi. Minä olen syntynyt sudeksi, elämä on antanut minulle suden hampaat ja haukan kynnet, talon ja rahat. Ehkä minun pitää olla susi, jotta elämä pysyisi pystyssä."

"Minä katselen mielelläni kivitöitä. On niin hauskaa, kun ihmisen käsistä lähtee sellaista, mikä tulee pysymään vuosisatoja. On aina turvallista tehdä jotakin, mikä pysyy, kun kaikki elämässä on kuitenkin ohimenevää."

"Minulle on elämä annettu ehdolla, että minä sitä puolustan keinolla millä hyvänsä."

"Sinä taivasten Jumala, opeta minua elämään yksin!"

"Ja täällä minä katselen (peilistä), miten ruma minä olen. Mutta ei mitään, kai tyttäreni ja tyttäreni tyttäret sensijaan tulevat olemaan kauniimpia."

"Lähdin minäkin kerran, mutta tulin takaisin. Kyllä routa porsaan kotiin ajaa."

"Sen minä sanon sinulle, Juhani. Meille on elämä annettu, jotta me puolustaisimme sitä nyrkeillämme ja nuijillamme...sen olen tehnyt."

Niskavuoret
Niskavuoret

Valentin Vaalan värielokuva Niskavuoren naiset valmistui vuonna 1958.

Niskavuoren Heta - Loviisan ajatuksia ja viisauksia

"Näinhän meidät on pantu nurkkia kohentelemaan ja Jumala meitä auttakoon."

"Kuule nyt Heta. Etkö käsitä, että mitä enemmän sinä miestäsi väheksyt, sitä enemmän väheksyt myös itseäsi?"

"Ei siinä Juhanissa taida paljon viettelemistä olla. Kyllä hän aina sinne menee, missä hauskaa on."

Niskavuoren Heta

Bertta Tammelin ja Toivo Mäkelä "Niskavuoren Hetan" pääosissa Tampereen työväenteatterissa, 1950 - 1952. - Kuva Copyright © Museovirasto - Creative Commons.

Niskavuoren naiset - Loviisan ajatuksia ja viisauksia

"Seitsemän piikaa meidän navetassa on, ja ainakin viidellä on lapsia."

"Aivan oikein, on siellä yksi ilman (kun Loviisa kuulee, että lapsia onkin kuudella piialla). Mutta se onkin niin ruma, että lehmätkin sitä pelkäävät. Siveys ja rumuus kulkevat näköjään aina käsi kädessä."

"Lapset vaikenevat seurakunnassa!"

"Kukapa ne maailman ihmiset tietää!"

"Tätä taloa eivät ole ennenkään naisjutut horjuttaneet, eivätkä tee sitä niin kauan kuin minun pääni pystyssä pysyy."

"Eiköhän Alakylän torpissa ole siellä täällä pojannalleja, joiden äideille vietiin viljaa Niskavuoren aitasta. Mutta ei Niskavuori siitä notkunut. Sitä on vaadittu kaikenlaista lujuutta tämän talon emännältä."

"Mitä se puhumisesta paranee (miesten uskottomuus). Miehet katuvat ja häpeävät ja halaavat paremmin."

"Onni on, kun kaura ja nurmiheinä kasvaa kevätsateessa niin että korviin kohisee. Se on vapautta ja totuutta, että on varaa potkaista Niskavuoren portilta jokainen, joka tänne luvattomasti pyrkii."

"Ei ole Niskavuoren talosta ennenkään miesten perään soiteltu!"

"Luuletteko, että kylässä nuppineulakaan putoaa ilman että Niskavuoren emännät sen tietävät? (Opettaja Ilona Ahlgrenin nuhtelua)."

"Niin, sänkyhän se on aviopuolisoiden tuomari."

"Sillä väkevä kuin kuolema on rakkaus, ankara kuin Tuonelan kiivaus, sen hehku on tulen kuumuutta, Herran liekkiä. Suuret vedet eivät voi rakkautta tukahduttaa, eivätkä virrat sammuttaa."

"Niin kauan kuin minä elän, ajan trilloillani Niskavuoren omaa tietä kirkolle päin, sitä tietä, joka kulkee Niskavuoren omien peltojen välitse kirkonkylän tienviitalle saakka."

"Ajattelin minä sanoa: Älä tule haudallenikaan... Mutta tule sentään. (Loviisa pojalleen Aarnelle)."

Niskavuoret

Elokuva Niskavuoren Aarne (1954) perustuu näytelmään Niskavuoren leipä.

Niskavuoren leipä - Loviisan ajatuksia ja viisauksia

"Virkistyyhän sitä oikeitten hevosmiesten seurassa, kun näkee heidän suupielestä hevosta tanssittavan."

"Minusta siitä perheen onnesta puhutaan vähän liikaa. Ennen vanhaan sitä oltiin vain. Ja kun oli työtä, niin ei joudettu ajattelemaan, oltiinko onnellisia vai ei."

"Minä tarvitsin vain yhden miehen, sen josta pidin."

"Elämä on asetellut minullekin yhtä ja toista kannettavaksi, mutta elämä on aina järjestettävissä."

"Mutta tässä talossa seurataan sekä Jumalan että ihmisten lakia!"

"Sen minä sinulle sanon, oma Jumalani! Olen koettanut pitää polkuni suorana, mutta se mutkistuu väkisinkin... Sinä, minun Jumalani, et ole nöyrä Jumala. Et sinä, Luoja, ole luonut nöyryyttä sydämeeni..."

"Minulle on Jumala antanut vallan lasteni yli."

"Kun sitä iltaisin seisoo Niskavuoren veräjällä yksin ja kuuntelee läpi usvan lastensa ääniä kaukaa, tekee mieli astua yli vetten ja maitten ja koota heidät maailmalta takaisin esiliinaani ja pudottaa heidät kotipolulleni polvieni viereen."

"Jos herrasväki siirtyisi vieläkin kahvipöytään, jotta minä saisin jutella tohtorin kanssa. Tiedättehän, tohtoreille puhutaan aina kahden kesken."

"Minä en perusta paljon siihen ihmisten omaantuntoon, kun se asustaa enimmäkseen vatsassa. On niitä, jotka sekä tuntevat että ajattelevatkin vatsallaan."

Niskavuoren Heta

Niskavuori taistelee on Edvin Laineen ohjaama suomalainen elokuva vuodelta 1957. Se on viides ja viimeinen vuosina 1938–1957 kuvatuista Niskavuori-sarjan mustavalkofilmatisoinneista. Tapahtumien aikajärjestyksessä se sijoittuu niin ikään viimeiseksi, vuoteen 1944. Niskavuori taistelee perustuu Hella Wuolijoen näytelmään Entäs nyt, Niskavuori?,

Entäs nyt, Niskavuori? - Loviisan ajatuksia ja viisauksia

"Ja minä olen kuin puuropata, joka aina vaan porisee eikä anna minun nukkua."

"Nuorena sitä kukkii ja vanhana kasvaa rikkaruohoja."

"Jättäkää minut yksin Jumalani kanssa! Jättäkää minut yksin!"

"Kyllä ihmisissä nyt on jotakin perusteellisesti vinossa."

"Kuka sanoi "Ei jaksa"? Ei tällaista sanaa meillä Niskavuoren naisilla saa olla. Katsokaas minäkin jaksan, vaikka vuodet painavat minut maata vasten."

"Minä uskon ihmiskunnan sydämen suuruuteen. Jumalani Jehova, laske kätesi ylleni ja anna minulle ja lapsilleni rauhaa, anna heille aurinkoa. Kun olin nuori, join heinänkorsilta kastepisaroita, jotka kimaltelivat auringossa."

"Väsyttää. Väsyttää... mutta täytyy jaksaa. Väsyttää niin kovasti ja nukuttaa." (Loviisan kuolinvuoteellaan lausumat viimeiset sanat).

Lähteet
Hella Wuolijoki: Niskavuoren tarina - Love Kirjat Helsinki
Erkki Wuolijoki: Niskavuoren henki - Karisto Oy
Wikipedia
Aforismit