Kirjepostia
Kauneimmat koululaulut

Posteljooni

Säveltäjä - Trad.

Sanoittaja - Trad.


Kauneimmat koululaulut


Minä olen pikkupoika posteljooni, posteljooni, posteljooni. Minä olen pikkupoika posteljooni ja kiertelen ympäri suomenmaan.

Minäpä se jakelen ne kirjeet ja muut, ne kirjeet ja muut, ne kirjeet ja muut. Minäpä se jakelen ne kirjeet ja muut, ja naurussa ompi tyttöjen suut.

Eikä mua ilahduta mikkään muu, ei mikkään muu, ei mikkään muu. Eikä mua ilahduta mikkään muu, kuin siniset silmät ja naurava suu.


Postiljooni vaiko posteljooni? Kielitoimiston sanakirjan mukaan postiljooni on posteljooni-sanan vanhentunut muoto, mutta kumpikin muoto on hyväksyttävä.

Kirjeen sulle kirjoitin

Entisinä aikoina kirjoitettiin paljon kirjeitä, joita sitten posteljoonit kantoivat ihmisille. Sotavuosina (1939–1945) koko Suomen kansa alkoi kirjoittaa kirjeitä. Siviilipostin rinnalla toimi kenttäpostijärjestelmä, joka kuljetti kirjeitä ja paketteja kotirintaman ja sotarintaman välillä. Sujuvalla postinkululla oli suuri merkitys kansakunnan mielialoille ja yhtenäisyydelle.

Vuonna 1975 posti käsitteli yhteensä 721,8 miljoonaa kirjelähetystä, joista kotimaan sisäisen postin osuus oli 625,7 miljoonaa lähetystä, sekä 16,8 miljoonaa pakettilähetystä. Postin käsittelemien lähetysten kokonaismäärä oli kuitenkin tuolloin huomattavasti suurempi, noin 1 500 miljoonaa eli puolitoista miljardia, sillä suuri osa postista koostui sanoma- ja aikakauslehdistä.

Tietotekniikan kehittymisen ja digitalisoitumisen myötä perinteisten, käsinkirjoitettujen kirjeiden määrä on romahtanut. Kaikesta kirjepostista perinteisten kirjeiden osuus on kaiken lisäksi vain alle 10 prosenttia, laskuja on 40 prosenttia ja loput ovat suoramarkkinointikirjeitä. (Postimuseo)