Koirakuvat Koirakuvat

Koiria ja koiraihmisiä - alaskanhusky ja siperianhusky

"Alaskanhusky. Alaskanhusky ole koirarotu - vaan useammista eri roduista rekikoiraksi jalostettu sekarotuinen koira. Alaskanhusky ei siten ole samalla tavalla rotukoira, kuin sen "puhdasrotuiset" koiraserkut. Se määritelläänkin ominaisuuksiensa, ei ulkomuotonsa mukaan.

Siperianhusky. Siperianhuskyn koko olemus ilmentää tasapainoa, voimaa ja vauhtia. Siperianhusky on suosittu ja kevyt rekikoira. Tässä tehtävässään se on äärettömän kestävä ja myös nopea ja sen sanotaan elävänkin vain rekeä vetääkseen. Sitä pidetään suorituskykynsä vuoksi rekikoiramaailman formulana taikka lämminravurina. Vahtikoirana siperianhusky ei ole parhaimmillaan, siihen tehtävään se on hieman liian kiltti.

Siperianhusky on myös hyvin miellyttävä seura- ja retkikoira, vaikkapa erätulilla. Se on älykäs, ihmisystävällinen ja hyväntuulinen - yhtä aikaa voimakas ja elegantti. Nokkelana ja leikkisänä se viihtyy myös hyvin lasten seurassa.

Siperianhusky lukeutuu arktisiin pystykorviin. Se on peräisin Koillis-Siperiasta, niemeltä joka kurkottaa Siperiasta kohti Alaskaa, missä se on parin-kolmen vuosituhannen ajan ollut tsuktsi-nimisen heimon reki- ja seurakoirana. Heimon pysyvät asuinsijat olivat sisämaassa, mutta he tekivät rekikoirien avulla pitkiä metsästysretkiä pyytääkseen merinisäkkäitä. Tsuktsit ovat voineet käyttää siperianhuskyjaan myös porojen paimenina. Pienikokoinen rekikoira, joka söi vähän, oli tsuktsien käyttöön hyvin tarkoituksenmukainen.

Tsuktsien keveitä kuormia heidän huskynsa vetivät kohtuullisella nopeudella uskomattomia matkoja. Jos piti kuljettaa raskaampia kuormia, laitettiin valjakkoon yksinkertaisesti vain lisää koiria niin, että valjakko saattoi käsittää jopa 16 - 18 koiraa, tavanomaisen 6 - 8 sijasta.

Asemasta tsuktsien parissa ei vain työtehtävissä vaan myös seurakoirana kielii se, että siperianhusky on selvästi "sivistyneempi" ja spontaanisti ystävällisempi ihmistä kohtaan, kuin muut napaseudun pystykorvat.

Siperian hyisissä ja armottomissa oloissa siperianhuskyista muovautui hyvin kestäviä ja ne tottuivat tekemään työtään aamusta iltaan.

Satojen vuosien ajan siperianhuskyt elelivät eristyksissä Siperiassa. Vuonna 1909 Gossak-niminen venäläinen turkiskauppias vei huskyt Kanadaan. Gossak uskoi, että hänen huskynsa voittaisivat vetokoirakilpailuissa alaskanmalamuutit, toisen arktisen rodun, joka oli tuolloin vetokoiraurheilun kiistaton ykkönen. Näin kävikin ja siperianhuskyt ottivat ykköspaikan itselleen.

Huskyt herättivät suurta huomiota vetokoiraharrastajien parissa. Tähän hyvin positiiviseen vastaanottoon vaikuttivat siperianhuskyn valtava vetohalu ja kestävyys, sekä sen miellyttävä ja sopeutuva luonne. Suhtautuuhan siperianhusky hyvin niin toisiin koiriin kuin ihmisiinkin."


Alaskanhusky

Alaskanhusky.

Sioperianhusky

Siperianhusky.

Sioperianhusky

Siperianhsky.

Siperianhusky

Siperianhusky.

Sioperianhusky

Siperianhusky.

Sioperianhusky

Siperianhsky.
Sioperianhusky

Siperianhusky.
Sioperianhusky

Siperianhusky.