Siamilainen

KISSA (Felis silvestris catus)

Siamilainen

Erikoisen näköinen siamilainen on maailman helpoimmin tunnistettavia kissarotuja. Se syntyi yli 500 vuotta sitten Aasiassa, missä tällä sekä kuninkaallisten että munkkien arvostamalla kissalla oli erikoisasema Siamin (nyk. Thaimaa) kuninkaallisten temppeleiden vartijana. Ensimmäinen siitospari tuotiin Britanniaan 1800-luvun lopulla. Rodun suosion huippu oli 1950-luvulla.

Siamilainen

Siamilaisia löytyy suuri määrä erilaisissa väreissä. Siamilaisen värimuunnoksia ovat esimerkiksi ruskeanaamio, suklaanaamio, lilanaamio, sininaamio, kamelinaamio, beigenaamio, punanaamio, cremenaamio, tabbynaamio ja kilpikonnanaamio. Kussakin muunnoksessa naamion ja vartalon värit vaihtelevat. Kaikilla siamilaisilla vartalo on vaalea, ja kasvojen, korvien, jalkojen ja hännän muodostama naamio on värillinen. Siamilaiset syntyvät valkoisina ja niiden turkille ominaiset värikuviot ilmestyvät vasta muutaman kuukauden jälkeen.

Siamilaisen turkki asettuu sen vartaloa vasten ja on hyvin lyhyt, pehmeä ja kiiltävä.

Siamilainen

Siamilainen on lyhytkarvainen kissa. Hienostuneine vartalonmuotoineen, sulavine liikkeineen ja kirkkaansinisine mantelisilmineen se on saanut paljon ihailijoita kaikkialla maailmassa.

Tyylikkäillä ja sulavalinjaisilla siamilaisilla on hoikka rakenne, ja pitkät, ohuet jalat. Ne ovat myös siroluustoisia ja lihaksikkaita. Pää on keskikokoinen ja suoralinjaisen kiilan muotoinen. Kuono on kapea. Silmät ovat mantelinmuotoiset, vinot ja loistavan kirkkaansiniset. Korvat ovat suuret, teräväkärkiset ja jatkavat kiilan muotoa. Tassut ovat pienet ja soikeat. Häntä on pitkä, tyvestäkin ohut ja terävään kärkeen kapeneva.

Siamilainen

Siamilainen, pentu.

Siamilainen

Siamilainen, pentu.

Siamilaisen ystävätkin myöntävät, että rotu on lemmikkinä hyvin vaativa ja kissa saattaa olla luonteeltaan jopa vaikea. Siamilaista ei siten kannata valita lemmikikseen, jos ei ole valmis omistamaan sille paljon aikaa ja huomiota. Sillä on villi luonne, mikä yhdistyneenä älykkyyteen tarkoittaa sitä, että kissa voi olla vaikea käsitellä.

Tarmokkaat, vilkkaat ja leikkisät siamilaiset ovat älykkäitä, helliä ja huomionhaluisia, mutta ne voivat olla myös mustasukkaisia omistajastaan. Lemmikkeinä ne viihtyvät parhaiten, jos niitä on kaksi tai useampia. Siamilainen ei halua tulla jätetyksi yksin ja huomiotta. Sen erittäin herkkä luonne altistaa sen mielialan vaihteluille ja tekee sen käytöksestä ennalta arvaamatonta.

Kaikesta huolimatta siamilaiset ovat lempeitä kissoja. Kouluttamiseen ne reagoivat myönteisesti ja antavat kävelyttää itseään hihnassa koirien tavoin.

Siamilainen