Kissaeläimet
Kuva marymarkevich - www.freepik.com.

KISSA (Felis silvestris catus)

Musta kissa Mustan kissan magiaa

Mustiin kissoihin liittyy monenlaisia uskomuksia. Aiheuttaako musta kissa hyvää vai huonoa onnea? Käsitys siitä vaihtelee vuosisadasta ja maasta toiseen. Britanniassa tien yli kulkeva musta kissa tuottaa hyvää onnea, Suomessa päinvastoin. Kun taas Yhdysvaltain Keski-Lännen muutamissa valtioissa mustan kissan vierailu talossa tietää hyvää onnea, mutta huonoa, jos se jää taloon.

Mustia kissoja pelätään, mustia kissoja rakastetaan ja mustalle kissalle on sävelletty ikioma tangokin. Mustan kissan mukaan on nimetty loputon määrä kapakoita, hotelleja ja muita yrityksiä. Kaunokirjallisuudessa ja runoudessa musta kissa on ollut mukana tuhansin tavoin.

Kissanpentu

Mustat sankarikissat

Pohjois-Dakotassa asusteleva Bernice McDowall ei enää edes kuvittele mustien kissojen tuovan huonoa onnea. Musta Joey-kissa herätti päiväunilla olleen vanhuksen, joka vasta siinä vaiheessa huomasi talon kellarissa riehuvan tulipalon. McDowall, 87, ja kissa pääsivät turvallisesti ulos talosta. Pian paikalle saapui jo palokuntakin.

Toimeliaat palomiehet olivat kovasti Joey-kissan mieleen. Se ilmeisesti luuli palomiesten saapuneen paikalle lähinnä leikkimään sen kanssa. Joey alkoi vimmatusti piehtaroida ja peuhata palomiesten jaloissa. Palon sammuttua talo ei heti ollut asumiskunnossa. Bernice ja kissa viettivät illan sukulaisten luona. Siellä sankarikissa konsertoi kävelemällä pianonkoskettimien päällä edestakaisin.

Noidan musta kissa

Musta kissa on maaginen eläin

Erityisen helppoa on ollut tottua pitämään kissaa, ja erityisesti mustaa kissaa, maagisena eläimenä. Kissalla on hämärässä taikka pimeässä kiiluvat silmät. Se on myös osittain yöeläjä, yön salaperäinen eläin ja omien kissanpolkujensa kulkija. Se on myös kotieläimeksi tavattoman itsenäinen ja sillä on oma kissanelämänsä, joka ei koskaan täysin näyttäydy ihmiselle.

Musta kissa

Mustat kissat noitarovioilla

Muinoin noitaoikeudenkäynneissä myös noitien mustat kissat olivat usein mukana syytettyinä - ja niitä kidutettiin ja poltettiin rovioilla, taikka hukutettiin yhdessä noitien kanssa. Jo se, että jollakulla noituudesta epäillyllä oli musta kissa - katsottiin epäillylle erityisen raskauttavaksi seikaksi.

Musta kissa

Wicca-uskonnon symboli

Wicca on 1900-luvulla syntynyt uuspakanallinen uskonto. Wiccalaiset uskovat magiaan ja harjoittavat sitä. Wicca-uskonnon harjoittajat ottivat symbolikseen mustan kissan 1930-luvulla.
Musta kissa kuutamolla
Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright © nebojsa mladjenovic


Musta kissa

Noitien mustat kissat

Noidilla kuuluu olla kissa ja se on aina musta. Musta on ylipäänsäkin pahan väri. Noidat ovat aina olleet kristinuskon vihollisia ja heitä on pidetty pahoina, ellei peräti ilkeinä. Heillä on ollut apurinaan ja seuranaan musta kissa, jota sitäkään ei ole tässä tehtävässään pidetty minään hyvyyden edustajana. Päinvastoin. Noidan musta mirri on voinut olla jopa itse piru, joka vain on ottanut tilapäisesti itselleen mustan kissan muodon.

Noidat saattoivat itsekin muuntautua joskus eläimeksi, myös mustaksi kissaksi. Mustan kissan on katsottu olevan noidalle mitä parhain ystävä ja kumppani, sillä noidat liikkuvat salaperäisillä retkillään yön pimeydessä. Ja tähän pimeyteen musta-asuinen noita mustine kissoineen sulautuu ja katoaa täysin.

Noita kissoineen

All rights reserved
*Kuva - Copyright - All rights reserved:
© deviantART.com/lindwa - Kosztaczky Melinda

- Used with permission.


Musta kissa

Kissan kanssa

Mustan kissan näkeminen on pahasta

Mustia kissoja on pidetty itsensä paholaisen liittolaisena, jollei itse paholaisena. Siksi mustan kissan näkeminenkin on ollut jo pelottava kokemus, jota on pyritty välttämään. Jos joku onneton sattui joskus näkemään vilahduksenkin noidan mustasta kissasta, saattoi se tietää ja ennustaa tälle näkijälle jotakin kauhistuttavaa onnettomuutta.

Pahinta on ollut se, jos musta kissa kipittää juuri edessä päin juuri sen tien, polun taikka kadun yli, jota onneton näkijä on kulkemassa. Jos aikoo välttää tässä mustan kissan mukana tulevan onnettomuuden taikka pahan - niin on ehdittävä pysähtyä, niin että joku muu menee ensin yli siitä tien kohdasta, josta kissa juuri meni. Tämä onneton saa nyt mukaansa kissan jättämän pahan ja ensin tullut pelastuu.

Osittain auttaa myös se, että sylkee raivoisasti mustan kissan perään. Sylkeä pitäisi vasemman olan yli kolme kertaa - joissakin uskomuksissa oikean ja yhdeksän kertaa. On syytä ehkä sylkeä varmuuden vuoksi molemmin tavoin.

Musta kissa kuutamolla

Pääsiäinen on mustien kissojen juhla-aikaa

Kukaan, joka pitää ylipäänsä silmiään auki, ei ole voinut välttyä näkemästä pääsiäisenä luudallaan taivaalla lentävää pääsiäisnoitaa. Pääsiäisnoidan ehdottomaan matkavarustukseen kuuluu luudallaan kahvipannu - ja musta kissa! Pääsiäisnoidan mustan kissan näkemistä ei pidetä kovin pahana enteenä.

Kissa tuo uneliaisuuden ja viluisuuden

"Minkä eläimen pääsiäisaamuna näet, sen luontoinen olet koko vuoden: lammas tuo laupiaan mielen, sika suttuista elämää, kissa uneliaisuutta ja viluisuutta, koira viisautta ja äreyttä, kaunis lintunen hyvää tuulta ja naimaonnea, vanha varis pahaa".

Musta kissa
Musta kissa

Musta kissa kateissa tyhjässä kaivossa kaksi viikkoa

Ystadin Stora Herrestadissa Etelä-Ruotsin Skoonessa asuva lapsiperhe etsi kissaansa kaksi viikkoa tien poskesta ja kaikista muistakin lähistön ojista. He olivat varmoja, että he olivat menettäneet perheen silmäteränsä, mahtavan paikallisten hiirten kauhun Bamse-kollin ikuisiksi ajoiksi.

Kahden viikon kuluttua saapui kuitenkin ilosanoma. Sen välittivät kylän lapset, joita saapui iso liuta kurasaappaissaan kertomaan, että tyhjilleen jääneestä naapurikaivosta on nyt löytynyt musta kissa.

Naapurien yritys saada naukuva kissa kaivosta tonnikalalla täytetyllä häkillä oli epäonnistunut. Emäntä kyllästyi touhuun, kävi hakemassa tikkaat ja uskaltautui kolme metriä syvään kaivoon. - Kun kissa tajusi, että se olin minä, joka tulen, se heittäytyi vain syliini, emäntä kertoo Ystadin provinssilehdessä Ystad Allehandassa.

Kissa oli säilyttänyt henkikultansa kaivoon johtavan, vuotavan vesiputken vuoksi. Sillä olisi siis vettä, mutta ei ruokaa, minkä vuoksi se oli menettänyt tuntuvasti painoaan ja sitä myöden massiivista näyttävyyttään.

- Se on käyttänyt varmasti viisi niistä yhdeksästä elämästään, jotka kissoilla aina on, Bamsen emäntä sanoo.
Musta kissa