Kartusiaani

KISSA (Felis silvestris catus)

Kartusiaani

Kartusiaani (ransk. Chartreux) on vanha ranskalainen alkuperäisrotu, joka tunnetaan ainakin 1500-luvulta alkaen. Rodun uskotaan kehittyneen keskiajalla La Grande Chartreusen luostarissa, jossa valmistettiin samannimistä likööriä. Luostariin kissa olisi tullut ristiretkiltä palaavien ritarien mukana. Toinen teoria kertoo, että luostareilla ja munkeilla ei ole mitään tekemistä tämän kissan kehittymisen kanssa, vaan se olisi saanut nimensä hienosta pile de Chartreux-villakankaasta, jota sen turkki suuresti muistuttaa.

Kartusiaani

Kartusiaani muistuttaa niin paljon sinistä brittikissaa, että niitä pidetään Englannissa samana rotuna. Molemmat ovat rotevia, samankokoisia, tanakoita ja lyhytjalkaisia. Urokset ovat huomattavasti suurempia kuin naaraat. Uroksen paino on tavallisesti noin 5–8 kg ja naaraan noin 4–5 kg.

Kartusiaani

Pentu.

Kartusiaanilla on rotevat hartiat. Sen pitäisi olla väriltään sininen, mutta etenkin pohjoisamerikkalaiset kartusiaanit ovat väriltään harmaita. Kartusiaaneja on kaikenvärisiä sinisiä hyvin tummasta lähes hopeanhohtoiseen. Kartusiaanilla on suuri pää ja täysikavuisen uroksen posketkin ovat aika paksut. Kuono on lyhyt, kapea ja suora, mutta ei kiilamainen.

Kartusiaani

Kartusiaanit ovat hiljaisia ja rauhaa rakastavia kissoja, helliä leikeissään. Ne sopeutuvat hyvin perheen elämään ja ovat myös lapsiystävällisiä. Kiintymykseltään ja käytökseltään niitä pidetään koiramaisina. Siitä viestii myös se, että kartusiaani on valmis puolustamaan omistajaansa, jos jokin vaara uhkaa.

Kartusiaanit ovat varsin harvinaisia kissoja.