Brittiläinen

KISSA (Felis silvestris catus)

Brittiläinen lyhytkarva

Brittiläinen lyhytkarva on kehitetty, valitsemalla jalostukseen parhaimmat maatiaiskissat. Rotu periytyy niistä ensimmäisistä kesykissoista, joita roomalaiset legioonalaiset toivat mukanaan, Välimeren rannoilta ajanlaskumme alussa. Rotuna brittiläinen lyhytkarva tunnustettiin jo 1800-luvun lopulla. Varhaisimmat kasvattajat olivat Pohjois-Englannissa asuvia miehiä. Suomeen rodun ensimmäiset edustajat tuotiin 1980-luvun alkupuolella.

Brittiläinen

Brittiläisen lyhytkarvan mustassa muunnoksessa rodun tyypillisimmät ominaisuudet tiivistyvät. Muita värimuunnoksia ovat valkoinen, creme, sininen, suklaa, lila, kaksivärinen, valkokirjokilpikonna, tabby eli juovikas, colourpoint ja tipped.

Brittiläinen

Neljän kuukauden ikäinen pentu.

Brittiläinen on kooltaan suuri tai keskikokoinen ja sillä on lihaksikas, lyhyentukeva vartalo, leveä rintakehä, sekä vahvat hartiat ja selkä. Jalat ovat lyhyet ja voimakkaat, tassut pyöreät ja vahvat. Häntä on lyhyt ja paksu, hännänpää hieman pyöristynyt. Pää on pyöreä ja massiivinen, posket paksut. Silmät ovat suuret ja pyöreät, korvat taas pienet.

Brittiläinen

Brittiläisen vankka olemus antaa sille majesteettisuutta ja kissa voi tuntua hieman etäisen oloiselta, vaikka todellisuudessa se onkin lempeä ja ihanteellinen seuralainen.

Brittiläisen rauhallinen ja älykäs luonne tekee siitä luotettavan ja uskollisen lemmikin. Kissa on maltillinen, itsevarma, vaatimaton ja ystävällinen. Vaikkakin brittiläinen vaikuttaa herttaiselta kissan ja teddykarhun risteytykseltä, on se myös taitava saalistaja. Uros omaa voimakkaan reviirivaiston ja voi olla herkkä tappelemaankin.