Abessinialainen

KISSA (Felis silvestris catus)

Abessinialainen

Abessinialainen on yksi maailman vanhimmista kissaroduista. Se tuotiin Abessiniasta (nyk. Etiopia) Englantiin jo vuonna 1868. Silti, rodun nykyiset kissat eivät liene tämän yksilön geneettisiä jälkeläisiä.

Rodun alkuperä on legendojen varassa. Väitetään, että kissa on kotoisin Niilin laaksosta, missä sitä palvoivat muinaiset egyptiläiset. Kissahan todellakin muistuttaa juuri niitä pyhiä kissoja, joita kaiverrettiin ja maalattiin egyptiläisten hautakammioihin. Abessinialainen muistuttaa olemukseltaan myös Afrikan villikissaa, jonka raidallinen turkki toimii suojavärityksenä maastossa.

Rotu tunnustettiin virallisesti vuonna 1882 ja Suomeen tuotiin ensimmäinen abessinialainen vuonna 1961.

Abessinialainen

Abessinialaisen vartalo on keskikokoinen, hoikka ja lihaksikas. Pää on kiilan muotoinen ja sopusuhtainen. Nenä on keskipitkä, profiilissa näkyy loiva painuma. Korvat ovat melko suuret, silmätkin ovat suuret, mantelinmuotoiset ja vihreät, keltaiset tai meripihkan väriset. Häntä on melko pitkä, tyvestä leveä ja sitten kapeneva.

Abessinialainen

Abessinialaisissa on monenvärisiä rodun edustajia. Väreinä ovat riistanvärinen, punainen, sininen, beige, hopea ja sinihopea.

Abessinialainen

Luonteeltaan abessinialainen on älykäs, eloisa ja ihmisrakas kissa, mutta vieraisiin se voi suhtautua pidättyvästi. Omistajilleen se on hyvin uskollinen, vaikka onkin enemmän kiipeilijä kuin sylikissa. Muita sen piirteitä ovat lempeys, uteliaisuus ja kekseliäisyys.

Vaikka abessinialainen onkin käytökseltään kuninkaallinen, on se silti hyvin seurallinen. Toisin, kuin kissat yleensä, se soveltuu hyvin myös kouluttamiseen ja sitä on helppoa opettaa leikkimään ja noutamaan. Kuitenkin sillä ehdolla, että suhtautuu siihen kuin tasa-arvoiseen kumppaniin.