Italian musiikki

Italialaiset laulut ja laulelmat - italoiskelmät

Kauneimmat italialaiset laulut ja laulelmat. Italialaista populäärimusiikkia, musica leggera, edustavat iskelmät - italoiskelmät.


Venetsian karnevaalit - Il carnavale di Venezia

Sävel: Säv. ja san. italialaisesta kansanlaulusta mukaillut Julius Benedict.

Julius Benedict (1804 – 1885) oli saksalaissyntyinen säveltäjä ja kapellimestari, joka asui suurimman osan elämästään Englannissa.

Benedict syntyi juutalaiseen perheeseen Stuttgartissa. Hän opiskeli sävellystä Johann Nepomuk Hummelin ja Carl Maria von Weberin johdolla. Vuonna 1823 Benedict tutustui Wienissä Beethoveniin. Samana vuonna hän sai paikan Kärnthnerthor-teatterin kapellimestarina Wienissä. Benedict sävelsi ensimmäiset oopperansa 1820-luvun lopulla. Vuodesta 1838 lähtien hän toimi kapellimestarina Lontoossa. Vuosina 1850-1852 Benedict kierteli laulaja Jenny Lindin kanssa esiintymässä Yhdysvalloissa. Benedict lyötiin ritariksi vuonna 1871. Hän kuoli Lontoossa vuonna 1885.



"Nyt voin, nyt teen, nyt käsken..."

Suomalaiset sanat: Sauvo Puhtila, eli sanoittajanimimerkki Saukki. Saukki sanoitti ja käänsi etupäässä iskelmiä, 1950-luvulla varsinkin italialaisia. Hänen eri nimimerkeillä kirjoittamiaan tekstejä on päätynyt äänilevyille liki 2 000. Suomen suurimpiin levy-yhtiöihin 1950- ja 1960-luvuilla kuuluneen Scandian menestys oli kolmen miehen, Saukin, sovittaja ja levytyskapellimestari Jaakko Salon ja äänittäjä Aarre Elon ansiota.

Suomalaisia esittäjiä: Brita Koivunen (1958).


Lähteet:
*Fenno: Suomalaiset äänitteet 1901 - 1999
*Fono.fi - äänitetietokanta
*Lasse Erola: Rakkauden Sävel - Helsinki-kirjat Oy
*Ismo Loivamaa: Ihmeelliset iskelmät - Avain
*Marko Tikka: Iskusäveliä - Atena
*Peter von Bagh, Ilpo Hakasalo: Iskelmän kultainen kirja - Otava
*Kansalliskirjasto
*Anita Nehrenheim: Italia - kieli ja kulttuuri
*Wikipedia
*Yle, Elävä arkisto: Keskenkasvuisen Robertinon laulu lumosi myös Suomessa
*Kotimaisten kielten keskus: Hopeisen kuun määrittelyä
*Yle, Jenna Vehviläinen: Euroviisut eivät juuri kiinnosta Italiassa, mutta historiallista San Remon laulukilpailua seuraa lähes koko maa
*Noi-lehti: Evviva la musica italiana!
*Britannica: La strada
*DocPlayer.net