Tunturisuden sivut
Scheherazade ankkurissa - Dubrovnik, Kroatia, kesäkuu 2021. - Kuva yllä Copyright © Luko - All Rights Reserved.

Scheherazade

Kuvassa yllä vuonna 2019 vesille laskettu ja vuonna 2020 merille siirtynyt superjahti Scheherazade, joka rakennettiin Saksassa Lürssenin telakalla. Aluksen pituus 140 m, leveys 23,3 m ja syväys 5,1 m. Aluksen arvoksi arvioidaan 700 miljoonaa dollaria.

Aluksella on kaksi helikopterialustaa, kuntosali ja kullatut kylpyhuonekalusteet. Kansia on kuusi. Pääkannella on 6 vieraskabinettia, upea ruokasali ja kylpylä, jossa on turkkilainen sauna, sauna, kylmähoitokammio ja vesihierontahuone. Yläkerrassa on kaksi VIP-sviittiä, joista toisessa on piano. Omistajan kannella on hänen sviittejään, joissa on erilliset kylpyhuoneet, vaatehuoneet, työhuoneet ja pukuhuoneet. Aluksella on 22 hyttiä, joihin mahtuu 40 vierasta, ja miehistön kokonaismäärä on 94.

Ulkouima-altaita ei kuitenkaan ole. Nehän ovat yleisiä tämän kokoisissa huvijahdeissa, mutta ne sanottiin jätetyn pois yksityisyyden suojaamiseksi. Aluksella on kuitenkin sisäuima-allas päällevedettävällä lattialla, jota voidaan käyttää tanssilattiana. Aluksen omistaja on tuntematon, mutta yhteyksiä Venäjälle tutkitaan.

Huvijahdit

Huvijahdit ovat, usein yksityisten omistamia aluksia, joilla risteillään ja lomaillaan maailman merillä. Huvijahdit voivat liikkua purjevoimalla tai moottorilla, tässä yhteydessä turvaudumme vain moottorijahteihin.

Huvijahtia ja sen kokoa ei ole tarkemmin määritelty, minimirajana huvijahdille pidetään kuitenkin 10 metrin pituutta. Huvijahtien aatelista käytetään nimityksiä ökyjahdit, superjahdit, luksusjahdit ja megajahdit. Niille yhteistä on se, että ne ovat suurikokoisia ja hyvin kalliita. Kaupallisen jahtimerenkulun puolella rajana suurelle jahdille on 24 metrin pituus. Super- ja megajahtien minimipituus on 40 m.

Isoimmilla huvijahdeilla on mukana aina palkkaa nauttiva, ammattimainen miehistö. Jahteja, joissa on oma miehistö, oli vuonna 2020 yli 15 000.

Yhteisenä piirteenä useimmille huvijahdeille on se, että niissä tavoitellaan äärimmäistä ylellisyyttä. Kun kalleimpia megajahteja voivat hankkia vain miljardöörit, niin ylellisyydessä ja sen vaatimissa kustannuksissa vain taivas on rajana. Nämä ovat isojen poikien leluja, ja jokainen pyrkii laittamaan aina hieman paremmaksi ja jättämään "kilpailijat" varjoonsa.

Merillä on noin 9 300 luksusjahtia, joiden yhteenlaskettu arvo on liki 60 miljardia euroa teollisuusalan tietojen mukaan. Arviolta 10 prosenttia näistä aluksista on venäläisten omistuksessa.

Huvijahdit

Azzam. - Kuva Copyright © Rab Lawrence - Creative Commons.

Azzam

Azzam on Saksassa Lürssenin telakan valmistama huvijahti, joka laskettiin vesille vuonna 2013 ja jonka pituus on 180 m, leveys 20,8 m ja syväys 4,3 m. Huippunopeus 55,6 km/h. Valmistuessaan Azzam oli maailman suurin ja nopeakulkuisin yksityinen huvijahti. Aluksen hinta 605 miljoonaa dollaria. Aluksen omistaja Saudi-Arabian kuningashuoneeseen kuuluva prinssi Walid Ibn Talal.

Huvijahdit

A, kuvassa vain muutamia viikkoja valmistumisensa jälkeen Vallettan satamassa, Maltalla. - Kuva Copyright © Cycling Man - Creative Commons.

A

A on saksalaisen Blohm + Vossin rakentama luksusjahti, joka valmistui vuonna 2008. Aluksen suunnitteli ranskalainen Philippe Starck. Aluksen muotoilu on radikaalin futuristinen ja se muistuttaa veden pintaan noussutta sukellusvenettä. Wall Street Journalin kolumnisti arvosteli aluksen maailman rumimmaksi huvijahdiksi. Aluksen pituus 119 m, leveys 18,87 m ja syväys 5,15 m. Miehistöä alus tarvitsee 37 + 5. Aluksen omistaja oli valmistumisvaiheessa venäläinen miljardööri Andrei Melnichenko, ja aluksen nimi tulee hänen vaimonsa Aleksandran etukirjaimesta.

Huvijahdit

Pelorus Helsingissä kesällä 2010. - Kuva Copyright © Ari Helminen - Creative Commons.

Huvijahdit

Pelorus. - Kuva Copyright © SouthernWI - Creative Commons.

Pelorus

Pelorus valmistui Lürssenin telakalla, Bremenissä Saksassa, vuonna 2003. Aluksen pituus 115 m, leveys 17,20 m ja syväys 4,66 m. Rakentaminen maksoi noin 250 miljoonaa euroa. Miehistö on 46-henkinen. Aluksen omistaja on ollut venäläis-israelilainen miljardööri Roman Abramovitš. Hän omistaa useita huvijahteja, joiden arvo on yhteensä ainakin noin miljardi dollaria. Pelorus on vaihtanut usein omistajaa ja sen on omistanut vuodesta 2016 lähtien kiinalainen miljardööri Samuel Tak Lee.

Huvijahdit

Ice. - Kuva Copyright © airwaves1 - Creative Commons.

Ice

Ice valmistui Lürssenin telakalla, Bremenissä Saksassa, vuonna 2005, jolloin sen nimi oli vielä aluksi Air. Aluksen pituus 90,08 m ja leveys 15,54. Aluksen omistaja aluksi oli sveitsiläis-italialainen liikemies Ernesto Bertarelli. Hän möi sen sitten heti venäläiselle miljardöörille, Suleiman Kerimoville, joka muutti nimeksi Ice. Hän puolestaan möi aluksen edelleen vuonna 2015, runsaan 130 miljoonan euron hinnalla. Aluksella on miehistöä 27 henkeä. Se voi saavuttaa 18 solmun nopeuden, ja sen toimintasäde on 6 000 merimailia. Pääkannella on suuri uima-allas. Kolmannella kannella on helikopteri AgustaWestland AW169, johon mahtuu 10 henkeä.

Ice oli Vuoden superjahti (Superyacht of the Year) vuonna 2006. Alus rakennettiin yhdeksi aikansa ympäristöystävällisimmistä huvijahdeista, ja siinä oli sen ajan viimeisin melun- ja tärinänvaimennusteknologia sekä pakokaasupäästöjen hallintajärjestelmät.

Princess Mariana
Princess Mariana

Pegasus VIII - Kuvat Copyright © Marty B - Creative Commons.

Pegasus VIII

Ylellinen superjahti Pegasus VIII valmistui Danyard Aalborgin telakalla, Tanskassa vuonna 2003. Sen nimi oli aluksi Princess Mariana. Aluksella on pituutta 78,60 m ja leveyttä 14,40 m. Aluksen nimi nykyisin on Pegasus VIII. Aluksen on aikoinaan alun alkaen omistanut meksikolainen miljardööri. Alus on täydellisessti uudistettu vuonna 2011 ja sen myötä se on täynnä moderneja, innovatiivisia ominaisuuksia. Aluksella on kuusi kantta ja siihen mahtuu 12 pysyvää vierasta. Miehistöä on 26 henkeä.

Aluksella on mm. oma helikopteri, 12 metrin uima-allas, elokuvateatteri, meriterassi, 2 baaria, kuntosali, kauneussalonki ja hierontahuone, lasten leikkihuone, tanssilattia ja disco. Kaikki vierashuoneet sijaitsevat pääkannella. Siellä on 5 vierashuonetta (4 kahden hengen hyttiä ja yksi kahden hengen hytti), joissa kaikissa on plasma-tv ja oma kylpyhuone. Yhdeksi viikoksi koko aluksen saa omaan käyttöönäs hintaan 650 000 dollaria, mikä on varsin pieni hinta tästä ylellisyydestä.

Huvijahdit

Eclipse. - Kuva Copyright © Norbert Möller - Creative Commons.

Eclipse

Eclipse on saksalaisen Blohm + Vossin rakentama huvijahti, joka valmistui vuonna 2010. Laivan pituus 162,5 m, leveys 22,4 m ja syväys 6,2 m. Eclipse oli valmistuessaan maailman suurin huvijahti, mutta nyt se on toiseksi suurin, Azzamin ollessa sitä 17,3 metriä pidempi. Laivan hinnaksi on arvioitu 340 miljoonaa euroa. Aluksen omistaja on venäläis-israelilainen miljardööri Roman Abramovitš.

Aluksella on 18 vierashyttiä ja kaksi helikopterialustaa, ja siihen mahtuu kerrallaan jopa 36 vierasta ja 66 miehistön jäsentä. Sen erityisiin ominaisuuksiin kuuluvat esimerkiksi 16-metrinen uima-allas, joka muuttuu tanssilattiaksi, ja puulämmitteinen takka.

Lähteet
Marin Traffic
Wikipedia
Fortune: How can a $700 million superyacht sitting in an Italian port ‘belong to no one’? Russian sleuths say it’s Putin’s
CNN Travel: 10 of the world's biggest superyachts
Charter World
Iltalehti: Venäläisoligarkkien luksusjahdit katosivat mystisesti seurantakartoilta

Huvijahdit

La Sultana. - Kuva Copyright © Mike McBey - Creative Commons.

La Sultana

Tavattoman kaunis La Sultana tarjoaa nautinnollisia risteilyjä ja elämyksiä heille, jotka arvostavat vanhojen laivojen ajatonta kauneutta. La Sultana valmistui Bulgariassa vuonna 1962 nimellä Aji-Petri ja samanlaisia aluksia valmistui yhteensä 12. La Sultana toimi vuosikymmeniä Venäjän laivastossa erilaisissa tehtävissä, aluksi matkustaja-aluksena. Kylmän sodan aikana se oli vakoilutehtävissäkin ja kuunteli radioliikennettä Atlantille sijoitettuna.

Huvijahdit

La Sultana. - Kuva Copyright © La Sultana - Creative Commons.

Vuonna 2007 La Sultana aloitti taas paluun matkustajien pariin ja siitä muokattiin luksusjahti. Kunnostus kesti seitsemän vuotta ja siinä uudistettiin moottoreita ja puupanelointeja myöten kaikki. Vuonna 2016 La Sultana liitettiin mukaan Refit-kirjan listaukseen, jossa ovat mukana täydellisesti onnistuneet vanhojen laivojen kunnostukset. Aluksen pituus 63,8 m, leveys 9,33 m ja syväys 3,85 m. Miehistöön kuuluu 17 henkeä.