Hadrianuksen muuri
Hadrianuksen muuri. Kuva yllä Copyright © Tom Bastin - Creative Commons.

Hadrianuksen muuri eli Hadrianuksen valli

Hadrianuksen muuri sijaitsee Englannissa. Sillä on pituutta 120 km ja se ulottuu rannikolta rannikolle. Muuri on aikoinaan toiminut Rooman valtakunnan pohjoisrajana Britanniassa. Sen rakennutti keisari Hadrianus vuosien 122–127 jaa. välisenä aikana. Hän rakennutti tämän puolustusmuurin Englannin ja Skotlannin välille, estääkseen rauhattomuutta aiheuttavien skottien ja piktien tunkeutumisen Englantiin. Hadrianuksen filosofiaan hallitsijana liittyi se, että hän yritti sotia käymättä turvata Rooman valtakunnan vihollisilta.

Hadrianuksen muuri

Sentius Tectonicus. Kuva Copyright © Claire TRESSE - Creative Commons.

Sentius Tectonicus.

Tämä John O’Rourken luoma teräksinen, 2,8 metrin korkuinen roomalaisen sadanpäämiehen veistos merkitsee Hadrianuksen muurin ja Path National Trailin alkua ja loppua. Veistoksessa on 575 osaa ja se painaa yli kolme tonnia.

"Sentius" oli sadanpäällikön nimi, joka valvoi Segedunumia lähellä olevan muurin osan rakentamista.

"Tectonicus" viittaa veistoksen suunnitteluun arkkitehtuurisesti, sadanpäällikön vartalo nousemassa roomalaisesta nelikerroksisesta rakennuksesta.

Vuonna 2017 tuli kuluneeksi 1 900 vuotta Hadrianuksesta julistamisesta keisariksi ja 30 vuotta tämän muurin nimeämisestä maailmanperintökohteeksi.


Hadrianuksen muuri

Hadrianuksen muuri. Kuva Copyright © Claire TRESSE - Creative Commons.

Muurin rakennustyöt kestivät kuusi vuotta, ja työvoimana käytettiin Rooman legioonalaisia, jotka oli sijoitettu Britanniaan. Muuri oli Irthingjoesta itään kiveä, ja mitoiltaan kolme metriä leveä ja kuusi metriä korkea. Irthingjoesta länteen muuri tehtiin kivestä ja turpeesta, ja se oli kuusi metriä leveä ja 3,5 metriä korkea. Muuri oli luultavasti rapattu valkoiseksi, jolloin se näkyi kauas.

Hadrianuksen muuri

Hadrianuksen muuri. Kuva Copyright © Damien Tournay - Creative Commons.

Muurin varrella oli 14–17 linnaketta. Muurin valmistuttua sen viereen kaivettiin oja (vallum). Oja oli kuusi metriä leveä ja kolme metriä syvä, ja sen molemmilla puolilla oli maasta tehdyt penkat. Kun pohjoisemmas rakennettiin myöhemmin Antoninuksen valli, Hadrianuksen vallin ojat osittain täytettiin, jotta niistä pääsi paremmin yli.

Muurin vieressä kulki tie, joka on yhä jäljellä nimellä Military Road.

Hadrianus - (76 - 138)

Hadrianus oli kotoisin Espanjasta ja hän oli Rooman keisarina vuosina 117 - 138. Hänen hallituskautensa oli Rooman imperiumin kulta-aikaa. Hadrianus oli innokas amatööriarkkitehti ja hän rakennutti lukuisia loistorakennuksia eri puolille valtakuntaa, mm. San Angelon Roomaan ja perusti useita kaupunkeja. Hadrianus kirjoitti runoja ja harrasti monin tavoin kreikkalaista kulttuuria. Hän ihaili filosofeja ja alkoi ensimmäisenä keisareista käyttää partaa.

Hadrianus rakastui Bithyniassa, Kreikassa, nykyisen Turkin alueella, matkallaan kauniiseen nuorukaiseen nimeltään Antinoos (lat. Antinous), jolle menetti sydämensä ja jonka otti mukaansa. Keisaria kolme vuosikymmentä nuorempi Antinoos hukkui pariskunnan matkalla Egyptissä Niiliin. Hadrianus julisti tämän jälkeen Antinoosin jumalaksi.


Hadrianuksen muuri

Hadrianuksen muuri. Kuva Copyright © Tom Bastin - Creative Commons.

Roomalaiset lähtivät Britanniasta vuonna 410, ja paikalliset alkoivat käyttää muurin kiviä omiin rakennuksiinsa. Lisäksi piktit hävittivät muuria 400-luvulla. Muurista on tänä päivänä jäljellä näkyvissä noin 10 % eli 12 kilometriä. Nykyisin Hadrianuksen muuri on merkittävä arkeologinen kaivauskohde. Kaivaukset alkoivat jo 1800-luvulla ja jatkuvat edelleen. Vallin varrella on yhdeksän museota, joissa voi tutustua Rooman valtakuntaan ja kaivauksissa tehtyihin löytöihin.

Lähteet
*Wikipedia
*Otavan Iso Fokus
*Kuka teki mitä - Naisia ja miehiä, jotka ovat muuttaneet saavutuksillaan maailmaa - The Mitchell Beazley
*Facta 2001 - WSOY
*Tyne & Wear Archives & Museums: Sentius Tectonicus
Hadrianuksen muuri

Hadrianuksen muuri. Kuva Copyright © Tom Bastin - Creative Commons.