Burj Khalifa - maailman korkein rakennus
Burj Khalifa

Burj Khalifa - maailman korkein rakennus

Maailman korkein rakennus ja kansainvälisesti tunnettu maamerkki sijaitsee Dubaissa, Arabiemiirikunnissa. Tällä betonista, lasista ja teräksestä rakennetulla futuristisella pilvenpiirtäjällä, nimeltään Burj Khalifa, on korkeutta 828 metriä. Rakennustyöt alkoivat vuonna 2004 ja pilvenpiirtäjä oli valmis vuonna 2010.

Työtunteja rakennuksen tekeminen vaati 22 miljoonaa ja rakentajia oli töissä yhtä aikaa 12 000.

Rakentamisen aikana rakennuksen työnimi oli Burj Dubai (Dubai-torni), mutta vihkimisen yhteydessä sen nimeksi vaihtui Burj Khalifa Arabiemiraattien presidentin Khalifa bin Zayed Al Nahyanin mukaan.

Burj Khalifa
Burj Khalifa

Dubain maamerkillä on korkeutta lähes kolme kertaa enemmän, kuin Eiffel-tornilla ja se on lähes tuplasti Empire State Buildingin korkuinen. Maailman nopein hissi vie kävijän hetkessä 124. kerrokseen, josta avautuu huikaisevat näkymät Dubain ylle.

Burj Khalifa

Burj Khalifan kattokorkeus on 636 m eli sama, kuin sen ylimmän kerroksen korkeus 636 m. Suurimpaan korkeuteen, 828 metriin yltää talon antenni. Hissejä talossa on 57.

Burj Khalifa

Burj Khalifan nimissä on muitakin ennätyksiä, kuin vain korkeus. Siinä on 163 kerrosta, eli eniten kerroksia yhdessä talossa koko maailmassa. Se on myös maailman ensimmäinen, maailman korkein rakennus, jossa on myös asuintiloja. Siinä on tuhatkunta luksusasuntoa. Portaikossa, joka ulottuu kerrokseen 160, on 2 909 askelmaa. Maailman korkeimmalla oleva kirjasto sijaitsee rakennuksen 123. kerroksessa.

Burj Khalifa

Burj Khalifa houkuttelee extreme-urheilijoita ja siitä onkin tullut areena tietyille extreme- urheilulajeille. Ylös rakennukseen on muun muassa noustu muutenkin kuin hissillä. Huhtikuussa vuonna 2011 Alain “Spiderman” Robert kiipesi ylös rakennuksen ulkopintaa pitkin. Yritys kesti kokonaiset kuusi tuntia.

Ihmiset ovat myös useita kertoja harjoittaneet nk. Base Jumpingia eli hypänneet alas rakennuksesta laskuvarjon tai liitopuvun kanssa sekä luvalla että ilman. Vuoden 2014 huhtikuussa kaksi ranskalaista pääsi mukaan Guinnesin ennätyskirjaan tehtyään historian korkeimman base jumpin Burj Khalifan korkeimmasta kohdasta.

Rakennuskustannukset olivat 1,5 miljardia Yhdysvaltain dollaria. Ihmisiä pilvenpiirtäjässä on päivittäin kerrallaan noin 10 000, eli sen verran ihmisiä siinä tiettynä ajankohtana vierailee, asuu ja on työpaikallaan.

Burj Khalifan vesijärjestelmä tuottaa talolle 946 000 litraa vettä päivässä. Ikkunapaneeleja rakennuksessa on 26 000. Burjia huolletaan 18 pysyvästi asennetun telineen avulla. Koko tornin puhdistaminen kestää kolmesta neljään kuukautta.

Rakennuksen rungon muodostaa 3,7 metriä paksu teräsbetoni.

Burj Khalifa

Burj Khalifan 122. kerroksessa 442 metrin korkeudessa sijaitsee 200 paikkainen At.mosphere-ravintola. Rakennuksessa toimii myös hotelleja ja siinä on kaksi näköalatasannetta. Kaksikerroksinen näköalatasanne, At the Top, sijaitsee kerroksissa 124 ja 125. Toinen näköalatasanne sijaitsee kerroksessa 148, 555 metrin korkeudessa. Kirkkaalla säällä näköalatasanteilta voi nähdä koko Dubain, sitä ympäröivän autiomaan ja Persianlahden.

Burj Khalifa

Dubain suurin ostoskeskus Dubai Mall sijiatsee tornin vieressä. Valtavan tornin juuressa on myös vilkas viihdepalvelujen ja ravintoloiden keskittymä ja mm. ohjattu ja musikaalinen suihkulähdejärjestelmä, Dubai Fountain. Suihkulähdeallas on kooltaan pienen järven kokoinen. Altaassa on 6 600 valopistettä ja 50 värillistä projektoria, pituutta sillä on 275 metriä. Suihkulähdejärjestelmälle tuli hintaa noin 200 miljoonaa dollaria. Rakennuksessa on myös maailman suurin taidegalleria.

163-kerroksinen Burj Khalifa on vaikuttava näky erityisesti illalla, kun koko torni on valaistu.

Lähteet
*Visit Dubai
*Visit UAE
*Wikipedia
*Apollomatkat
*Dubai's Burj Khalifa turns nine: 50 facts you didn't know